Еликсир за здраве и хубост: част 2

Еликсир за здраве и хубост: част 2

Укрепва имунитета ни
Един от най-важните органи на нашата имунна система е черния дроб. А точно бетанинът, който можем да открием най-вече в цвеклото, не само подобрява неговата цялостна дейност, но го чисти и укрепва.
Възможно е и да не сте информирани за същността и ролята на глутатиона – това е най-важният антиоксидант в организма ни, който той сам синтезира от три аминокиселини.

Глутатионът има ключово значение за неговото изчистване от всевъзможни отрови, за укрепване на имунната ни система, той ни предпазва от различни болести. От неговото присъствие в организма ни зависи в крайна сметка и колко дълго ще живеем в този прекрасен луд свят. Но за да може тялото ни да си го изработва, му е нужен бетанин. А както вече знаете в най-големи количества него го има в цвеклото. Затова, когато си пием чашата сок от цвекло, ние укрепваме и нашата персонална “пречиствателна станция” – черния си дроб.

 

Понижава кръвното ни
Една чаша сок от цвекло е напълно достатъчна за да понижи налягането у хора с хипертония (неприятно хронично заболяване, при което кръвното налягане в артериите е трайно повишено). При това този ефект се проявява дори и при хора, чието състояние не се поддава на регулиране с лекарства – факт, който бе доказан със специално проучване на специалисти от Лондонския университет „Куин Мери“.

Обяснението за този невероятен ефект на обикновения зеленчук е в многото неорганични нитрати, които то съдържа. Попаднали в тялото на човека те се превръщат в азотен оксид (NO), който отпуска и разширява кръвоносните съдове. Така се намалява и налягането.
Много полезно за хора с високо кръвно е следната напитка: смесваме сок от цвекло с равни количества сок от моркови, ряпа, лимон. Добавяме и чаена лъжичка мед.

Хората не само ще разполагат с твърде ефикасно средство против високото кръвно, но ще съкратят и потребността от вредни лекарства, които вероятно вземат.

Доставя ни фолиева киселина
Цвеклото е богато на фолиева киселина (витамин B9), която е от изключително значение за нашето здраве. За да се размножават клетките ни, те се нуждаят точно от нея – тя играе много важна роля в процеса на биосинтезата на ДНК. Иначе казано, ако тя не ни достига то ще имаме проблеми с храносмилането и ще отслабва имунната ни система.


Добре е да помним, че при недостиг на фолиева киселина рязко нараства и риска от някои видове рак, като например рак на дебелото черво. Причината е нарушаване на клетъчната физиология. Фолиевата киселина ни е нужна и за предотвратяване на риска от инсулт и инфаркт.
Пак тя е сериозен противник и на хомоцистеина. Става дума за вид протеин, който се образува в организма ни и е в състояние да се натрупва в кръвта.

При недостиг на някои хранителни съставки – като фолиева киселина например, то хомоцистеина става токсичен и уврежда артерии, мозъка, дори ДНК. Цвеклото ни помага да не допуснем подобна трансформация.
Особено полезна е фолиевата киселина за бременни и кърмещи жени, диабетици, хора със заболявания на черния дроб… За съжаление, тя не се произвежда от организма ни и затова трябва да си я набавяме – чрез храна или от аптеките. Лично аз предпочитам да си я доставям от храната.

Носи ни хубост
Ябълчената киселина в цвеклото прави кожата ни красива, омекотява я, отдалечава я от стареенето, премахва бръчки, стимулира производството на колаген. А вече споменатия бетанин е наш мощен съюзник срещу преждевременно остаряване.
Цвеклото може да си похапваме без да се притесняваме за калории или мазнини – в 100 грама цвекло се съдържат само 43 килокалории.

А ето и една много полезна рецепта за свежест и красота: коктейл от червено цвекло, ябълки, целина и краставици.

И още ползи…
Цвеклото ни е необходимо, ако активно спортуваме, защото увеличава физическата ни издръжливост, като оптимизира постъпването на кислород до мускулите ни. Проучвания сочат, че сока от цвекло увеличава притока на кръв в скелетната мускулатура с 38 на сто!

Като чисти и разширява артериите ни цвеклото подпомага транспортирането на кислород до различни части на тялото. А това, в комбинация с високото съдържание на желязо, засилва издръжливостта ни. Неслучайно колоездачите пият сок от цвекло за да издържат на тежките преходи.
Бетaнинът в цвеклото пази и стомаха ни здрав, помага му да се справя с основната си функция – да смила храната. Много успешно се справя и с повишена киселинност. Затова при смущения в храносмилането, хроничен запек и пр., е добре да ядем до 150 грама варено цвекло на гладно.

То ускорява процесите на обмяна на веществата в организма ни и изхвърлянето на токсините, стимулира усвояването на хранителните вещества. Така то увеличава и жизнената ни енергия.
Цвеклото помага при анемия – то съдържа много желязо, което способства за образуването на червените кръвни телца. Ако сме анемични от голяма полза ще е да пием редовно сок от цвекло, смесен с равни количества сок от моркови, ряпа и лимон.

Сокът от цвекло е не само полезен, но и много вкусен. Особено когато го комбинираме с други продукти – като ябълки, круши, лимони, нар, моркови, краставици, целина, магданоз, джинджифил… Какво да добавяме към него и така да увеличаваме полезните му свойства, ще ни подскаже нашето въображение и информираността ни.

Ей такива едни способности притежава този простичък и евтин зеленчук, който мирише на земя и затова не привлича погледите на изтънчени хора. Но ако и те познаваха неговите вълшебни свойства, то цвеклото определено би присъствало редовно на трапезата им.
За да ги предпазва от множество заболявания, да укрепва имунитета им. Да им дава бодрост и жизнени сили, да ги подмладява.

И реално да удължава живота им.