Еликсир за здраве и хубост: част 1

Еликсир за здраве и хубост: част 1

https://i0.wp.com/cdn.tvc.ru/pictures/nb/223/150.jpg?w=640&ssl=1

В супера съм, надвесен над един сандък. Ровя се в него и избирам по-здрави глави цвекло. Някой ме потупва по рамото:
– Колега, какво правите там?
Обръщам се и виждам колежка, която отскоро започна работа при нас. Поглеждам я с недоумение.
– Да не би да купувате това нещо? – казва колежката. – Та то мирише на земя!
Дамата е очарователна, а както би казал един познат физик и атомите и са удивително съблазнително наредени. Но освен тези си прелести, тя очевидно е и с изтънчен вкус, за разлика от моя.

Разменяме си някоя и друга дума, тя продължава пътя си към лъскави щандове с привлекателни продукти, наредени по тях. А аз оставам, за да си взема от неугледното, миришещо на пръст цвекло.
Колежката не ме попита и затова не споделих с нея някои размишления за този продукт. А според мен той е един от най-ценните зеленчуци, създадени от майката Природа. Това, което той предоставя на организма ни трудно бихме намерили и в най-богатата аптека.

При това за разлика от фармацевтичните продукти, вземането на които неизбежно ни създава и нови здравословни проблеми, то цвеклото е напълно безопасно за организма ни.
Но защо този простоват, невзрачен земен продукт трябва редовно да е в менюто ни? Без да претендирам за изчерпателност, ще се опитам да очертая някои от ползите, които той ни подарява.

Кореноплодът на цвеклото съдържа въглехидрати, целулоза, протеини, органични киселини, магнезий, калций, калий, желязо, манган, йод и други минерални соли. Той е богат на витамините А, В1, B2, В5, В6, B12, С, Е, К, P, PP… В него има и бетанин – изключително важен за организма ни антиоксидант, който е почти невъзможно да си доставим от други храни.

Ако изпием чаша сок от цвекло то организма ни ще получи около 58 килокалории, 106 милиграма натрий, 148 милиграма витамин В9 (известен още като фолат, фолацин, фолиева киселина). Точно благодарение на своите съставки червеното цвекло се оказва един истински еликсир за организма ни!

Хранител на мозъка ни
Преди време прочетох за любопитно проучване на учени. Те са установили, че ако ги е нямало зеленчуците мозъкът на хората е щял да остане недоразвит.

Първите човешки същества са започнали да ядат растения преди 80000 години. Това им е помогнало да напуснат богатите на риба езера и да мигрират масово към други части на Африка. Промяната на хранителния режим на нашите древни предшественици е позволила на човешкия род да трансформира мазнините от растенията в нужните хранителни вещества за мозъка.
А сред безценните точно за него зеленчуци може би на първо място е червеното цвекло.

Като увеличава притока на кислород към мозъка, то положително влияе на неговите когнитивни функции. Съдържащите се в чаша сок от цвекло витамин С, бета-каротин, соли на фолиевата киселина водят до ускоряване на възприемането на информация и бързото й припомняне. Същевременно комбинацията от негови съставки унищожава ферменти, които работят за снижаване на познавателните ни функции и дори разрушават мозъчни клетки.

И това не са мои предположения. Изследователи от Университета “Уейк Форест” (намира се в щата Северна Каролина и е основан през 1834 година) установиха, че ако пием сок от цвекло то това много добре се отразява на мозъка ни. На практика напитката го подмладява – “виновник” за това е азотния оксид, който увеличава притока на кръв към мозъка и повишава неговата работоспособност. Това се забелязва най-вече в области, свързани с моториката, емоциите и когнитивните му функции.

Цвеклото ни пази от болестта на Алцхаймер, а ако – недай си Боже!, имаме проблеми с мозъка, то ще забави прогресирането на деменцията. Бетанинът, който придава червения цвят на този зеленчук, е способен да се противопостави на натрупването в мозъка ни на много опасните бета-амилоидни плаки. Това химическо съединение нарушава връзките между невроните, особено когато се съюзи с желязо или мед. А бетанинът предотвратява окислението на невроните.

Всекидневното пиене на сок от цвекло е особено важно за възрастни хора. То активира кръвообръщението на мозъка им – ефект, който става възможен благодарение на солите на азотна киселина, които присъстват в цвеклото. Когато те попаднат в устната кухина бактериите, които се намират там, ги превръщат в нитрити. А те пък на свой ред разширяват съдовете и така подобряват снабдяването с кръв и кислород на мозъка.

Грижи се за сърцето ни
Сокът от цвекло е особено полезен за хора със сърдечна недостатъчност, защото той увеличава мускулната им сила. Специални проучвания са установили, че изменения в нея настъпват около два часа, след като сока е изпит – мускулната им сила нараства с 13 на сто. А това позволява да се повиши качеството на живот на тези пациенти – те активно могат да се движат и много по-малко се уморяват във всекидневните си занимания.

И тук причина за този ефект отново са нитратите, които разширяват кръвоносните съдове и се отразяват много добре на метаболизма.
А цвеклото е богато и на флавоноиди – антиоксиданти, които ни охраняват от твърде опасните свободни радикали. Те са основните виновници за сърдечносъдови заболявания.

Пази ни от рак
Бетанинът в цвеклото притежава силно изявени антиканцерогенни свойства – предпазва от рак черния ни дроб, простатата, дробовете, гърдите. Учени са установили, че сока от цвекло забавя растежа на тумори с 12,6 на сто. Затова според тях той е много ценен при лечение на рак и левкемия. Освен това редовната употреба на цвекло (като сок или сурово в салата) понижава осезаемо негативните последици от лъчетерапия и възстановява загубен апетит.