Екрани, които превръщат децата ни в дебеланковци

Екрани, които превръщат децата ни в дебеланковци

Днешните деца по нищо не приличат на тези, отпреди да се появи интернет. Повечето от тях не могат и да си представят, че биха могли да живеят извън глобалната паяжина. И ако зависеше от децата ни, те биха висели там денонощно – забравили за храна и сън, за ангажименти към училище, за живи контакти с връстници. Интернет – това са игри, видеоклипове и всевъзможни неща за гледане, които възрастните обикновено им забраняват…
Но магията на тази мрежа предлага не само информация, разнообразие, увлекателни забавления. Тя заплашва децата ни с много рискове, включително и със затлъстяване. Не само заради обездвижването, но и за привикването им към похапване на опасни за здравето им продукти.

Учени от изследователския център по ракови заболявания към Калифорнийския университет и техни колеги от Ливерпулския университет, проведоха любопитно проучване сред 2,500 деца на възраст между 7 и 11 години. Интервюираха и техните родители. Проследени са били хранителните навици на децата и времето, което те са прекарвали пред телевизора и монитора. Средно децата са били в онлайн режим 16 часа в седмицата и са гледали телевизия около 22 часа.
Така бе установено, че децата от началните класове, които са в интернет три и повече часа на ден, са пристрастени към вредни храни. Те досаждат на родителите си да им ги купуват. И четири пъти по-често от връстниците си, които за разлика от тях влизат за не повече от 30 минути на ден в мрежата, използват джобните си пари, за да си купуват чипсове, хамбургери, бонбони, шоколади, сладки и газирани напитки…


А това никак не е добре за здравето им. Децата, пристрастени към интернет, са близо 80 на сто по-склонни към затлъстяване, за разлика от тези техни връстници, които за кратко влизат в мрежата.
Особено тревожна е прогнозата на учените: децата, висящи продължително в интернет, са пет пъти по-застрашени да пострадат от затлъстяване, когато пораснат!
Основна причина за увеличаващото се пристрастие на децата ни към вредните храни и напитки, е тяхната агресивна телевизионна и онлайн реклама. Пред нея децата са беззащитни – тя буквално промива мозъците им и им натрапва опасни модели на хранене. Резултатът е затлъстяване.
А това носи със себе си много сериозни рискове за тяхното здраве: то непосредствено  заплашва децата със сърдечносъдови заболявания, диабет, болести на черния дроб, нарушен метаболизъм…


Освен интернет, у нас и телевизията агресивно налага в съзнанието на децата ни американския модел на хранене, който си е направо самоубийствен: полуфабрикати, хамбургери, сладкиши, кока кола и всевъзможни други сладки, газирани и енергийни напитки… До къде ни води това можем да установим, ако погледнем, какво се случва в прехвалената Америка: преди четвърт век американеца е консумирал около 1850 калории дневно, а сега – 2154. Това е напълно достатъчно всяка година той да увеличава теглото си с по 15 килограма!

И го увеличава. В резултат на това само за периода от 2005 до 2014 г., онкологичните заболявания, причинени от затлъстяване в САЩ, са нараснали със 7 на сто!


Резултатът от човешкото безхаберие и невежество е, че всяка година близо три милиона души на планетата умират преждевременно заради излишни килограми или затлъстяване. И тази цифра продължава да расте пропорционално на увеличаването на талията на хората.
Естествено, в преследване на големите пари нито телевизионната, нито онлайн рекламата на вредни храни и напитки, ще намалее. А децата ни не могат да контролират внушаваните им от нея импулсивни пориви към тях. Не е лесно и да ги откъснем от екраните – тези на телевизора, компютъра, смартфона.
Но ако искаме наистина да растат здрави и успешно да се реализират утре в живота, ще трябва да полагаме усилия това да се случва.