Екологични дебили реално застрашават живота ни

Екологични дебили реално застрашават живота ни

https://avatars.mds.yandex.net/get-pdb/1924971/fd47b3b7-0ba8-4041-9a81-47a3a25c0308/s375

Имам стар автомобил, който все по-рядко ползвам. Предпочитам да се движа пеша. А за да съм във форма за това, загрявам рано сутрин в парка – там изминавам всеки Божи ден около 15 км. За по-дълги разстояния в града и извън него, използвам предимно обществения транспорт.
Меко казано побеснявам, когато видя поредния дебил да паркира не на асфалта, а на полянката между блоковете, където все още има запазени няколко дървета. Но тъй като си е дебил, за него те не представляват никаква ценност – от съществено значение е любимата му ламарина да е на сянка под тях.
Като редовен посетител в кварталния парк забелязвам рано сутрин, особено след уикенда, поредния погром, нанесен от негови посетители предишния ден и най-вече вечерта: въргалящи се на прецизно окосената трева празни бирени бутилки и кутии от разхладителни напитки, всевъзможни пластмасови съдове за еднократна употреба, парцали, хартийки и хартии всякакви… Но не по-различна е картината и на Витоша, която се стремя периодично да кръстосвам.
За съжаление, образите, които цапат извън дома си, не намаляват – те само се увеличават. На тях въобще не им дреме, какво остават след себе си. А най-страшното е, че в същия дух те възпитават и наследниците си.
Не изключвам подобни екологични дебили, освен от невежеството си, да се вдъхновяват и от поведението на родни новобогаташи. Истината е, че точно те са сред главните виновници за съсипване на природата ни. За немалко от тях това, че не си знаят парите, им дава основание да се отнасят към другите и към околната среда, цинично и безотговорно. В алчността си те корумпират държавни чиновници, за да получат правото да изсичат гори и да трупат бетон в малкото останали девствени кътчета по морето. Уверени са в своята безнаказаност – та нали щедро плащат на тъпоглави политици, за да приемат в техен интерес закони, които са им нужни, независимо, че те са във вреда на природата ни.

https://i0.wp.com/xage.ru/media/uploads/2018/06/wed/wed_04.jpg?w=640&ssl=1

Темата на някои може да се стори банална и маловажна, но в действителност неразумното ни отношение към околната среда, е от жизнено важно значение за всички ни. Включително и за екологичните дебили, които едва ли са в състояние да разберат това. Става дума непосредствено за оцеляването – нашето, на децата и внуците ни. Днес, а да не говорим пък за задаващото се бъдеще. Невинното за някои цапане на околната среда, така както и изсичането на дърветата по планините и презастрояването на морето, всъщност носи твърде сериозни рискове за нашето здраве. То реално “налива бензин” във вече подпалената климатична разруха на планетата ни.
Само през 2017 г. в света се случиха над 330 природни катастрофи, икономическите щети от които са огромни. Така ураганите “Мария” и “Ирма” на Карибските острови струваха над 120 милиарда долара, наводненията и тайфуна “Хато” в Китай – близо 16 милиарда долара, горските пожари в САЩ – 13 милиарда долара, сушата в Южна Европа – над 6,6 милиарда долара, горските пожари в Португалия и ЮАР – около 285 милиона долара, природните аномалии в Турция – над 120 милиона долара и пр.
Чета най-новия доклад на Организацията на обединените нации (ООН) за това, какво се задава на хоризонта, ако не се вземат спешни мерки. Истината е страшна: милиони хора ще изпаднат в мизерия, ще има дефицит на вода и глад. Неравенството между богати и бедни още повече ще се увеличи. В следващото десетилетие над 120 милиона човека в света (а това означава и у нас), ще станат много бедни. Броят на гладуващите може да достигне до 400 милиона души, а около 2 милиарда ще се лишат от питейна вода. Лошото хранене, маларията, диарията, горещините, ще увеличат смъртността с над 250000 души през 2030 г.
Поради климатични изменения на нашия континент всяка година ще умират не по-малко от 150000 души. Очакванията са периодите на аномални горещини от над 40 градуса, да станат обикновено явление. А това носи със себе си и сериозни здравословни проблеми за много хора, най-вече за бедните. Причините са увеличаващите се горещини, суша, горски пожари, бури, недостиг на продоволствие и пр.
Масовата миграция на хора ще стане безпрецедентно предизвикателство за всяка държава. Експерти на Световната банка изчисляват, че към 2050 г. 143 милиона души ще мигрират от Южна Азия, Латинска Америка и районите, разположени на юг от пустинята Сахара. Значителна част от тях – независимо дали ни харесва или не това, ще се появат и в страната ни. Хората ще бягат, защото ще останат без вода, храна, заради суша и горски пожари. Катаклизмите ще са непознати за цялата човешка история, а последиците им е трудно сега да се оценят.

https://i0.wp.com/thechronopages.com/wp-content/uploads/2015/06/plastics-edit2.jpg?w=640

До нерадващи изводи стигат и социални психолози. Според тях има непосредствена връзка между увеличаването на температурите и повишаването на равнището на раздразнителност и враждебност. Икономическите проблеми, миграцията и битката за все по-дефицитни ресурси, които носят климатичните изменения, ще се превръщат във фактор за взрив от насилие и престъпност. Очертават се цели поколения, които ще растат в невероятна бедност, в разпръснати семейства, лишени от здравословна храна и вода. А това ще увеличава готовността на мнозина от тях да прибегнат до насилие. Оттук и риска от граждански вълнения, погроми, войни.
Учени, изследващи екологията, правят извода: човечеството разполага с не повече от 12 години, за да предотврати задаващите се невероятни горещини, гибел на растения, пчели и животни, ръст на световния океан, парников ефект. Ако не се вземат спешни мерки, ще се случи климатична катастрофа, която реално ще доведе до смъртта на милиони и ще застраши живота на човечеството.
Чистата природа, въздух, вода не са лична собственост – те са достояние на всички нас. И затова никой няма право да се отнася към тях така, както той сам реши. Още повече пък във вреда на останалите – като ги цапа например.
Може да изглежда патетично, но истината е, че не трябва да оставаме безразлични и пасивни към това, което става около нас. Екологичните дебили следва да получават онова, което заслужават – нашия непримирим отпор.
Ако искаме, естествено, ние самите и нашите деца и внуци, да имат щастлив и пълноценен живот.
Сега и в бъдеще.