Една нова звезда изгрява на леда

Една нова звезда изгрява на леда

https://avatars.mds.yandex.net/get-pdb/1942074/b4bc81ff-208d-4823-aeb3-ff944ca1e8c6/s600?webp=false

Тя се казва Вероника Жилина и е само на 11 години. Родена е на 15 май 2008 г. в Архангелск –  град, разположен в северната част на Европейска Русия, от столицата Москва го делят някакви си 1133 км.  Майка и е треньор по фигурно пързаляне, баща и също е активен спортист. Тригодишна е, когато я качват на кънките. И оттогава тя не се разделя с тях. Има по-малка сестра Алена, която върви по нейният път.

Името на Вероника вече знаят стотици хиляди любители на фигурното пързаляне, знаменити спортисти и треньори. И има защо: тя стана най-малката състезателка, която направи четворен тулуп (от англ. тoe – пръст и   loop – примка). Нейната сънародничка Александра Трусова го направи в София, но тогава тя беше на 13 години.

Крехкото момиченце твори чудеса, когато е на леда. Невероятните и пируети на висока скорост, въртения, скокове буквално омагьосват зрителите. Вероника е най-малката фигуристка, която е в състояние да изпълни и четворен салхов –  скок, наречен на името на шведа Улрих Салхов, който го е изпълнил през 1909 г. За нея не е проблем да осъществи и троен аксел – най-трудният скок във фигурното пързаляне, който за пръв път е извършил норвежеца Аксел Паулсен през 1882 г. Още никой на нейната възраст в света не е успял да направи това.

Природата определено е била щедра към Вероника – надарила я е с уникални способности. Но момиченцето не разчита само на това – тя упорито и всеки ден работи за да ги развива, обогатява, усъвършенства. При нейната всеотдайност и трудолюбие си е съвсем естествено тя уверено да печели състезания, на които се явява – шампион е на Русия сред момичета.

https://avatars.mds.yandex.net/get-zen_doc/1907561/pub_5daf42a6027a1500ae057768_5daf4acffbe6e700af4b2202/scale_1200

А сега с нея се занимава и екипът на знаменитата руска треньорка Етери Тутберидзе. Когато я питат, откъде 11-годишната Вероника черпи толкова много енергия, необходима и за нейните фантастични скокове, Етери се усмихва и отговаря: „Пет огромни шоколада на ден и четворните са ви гарантирани!“.

Мечтата на Вероника е да спечели златен олимпийски медал. Съдейки по това, което момиченцето сега ни показва, то тя непременно ще се сбъдне!