Една невидима война вече започна

Една невидима война вече започна

https://i0.wp.com/orezinal.com/wp-content/uploads/2017/06/binary-2175285_960_720-320x200.jpg?resize=320%2C200&ssl=1

Измина близо година, откак между САЩ и Китай избухна реална търговска война. Перспективи тя да спре засега не се виждат.
Но, ако тя е ясно забележима и се отразява на икономиките и на двете страни, то за една друга война се знае малко. В нейната зона вече е факт нарастващата надпревара във въоръженията, която експерти сравняват с тази в ядрените оръжия. Но докато ракетните установки и атомните бомби могат да бъдат установени и дори видяни, то тази война не можем да забележим. Просто защото става дума за невидими, невеществени неща: алгоритми. Точно тази война с всеки изминат ден набира темпо и като нищо в един момент може да се окаже извън контрол. Войната на изкуствения интелект.
В света няма други държави, които да влагат такива колосални ресурси за създаване на машинно обучение, както това правят двата световни гиганта – САЩ и Китай. Тамошните експерти по изкуствен интелект, са начело в света по брой на патенти и научни изследвания, свързани с неговото развитие.
Различията между САЩ и Китай са фундаментални и едва ли ще бъдат преодоляни. Така Китай е решен да изгони военноморските и военновъздушните сили на САЩ от западната част на Тихия океан и да си осигури безпрепятствен излаз в открито море. САЩ, обаче, нямат намерение да си тръгнат оттам, защото се смятат точно за тихоокеанска държава.

Ето защо Китай стремително развива своя високотехнологичен сектор и си е поставил за цел скоро да надмине САЩ в мрежите 5G и цифровите бойни системи. В тази страна технологиите на изкуствения интелект, са основа на стратегиите за развитието и до 2030 г. Китай планира в следващите десет години да инвестира над 150 милиарда долара в разработването на изкуствен интелект, за да стане лидер в тази област на планетата. До края на следващата година над 100 ще са факултетите в Китай, които ще подготвят специалисти в областта на изкуствения интелект – сега те са 20. Само Шанхай ще привлече над 15 милиарда долара за изследвания в тази област.
Но САЩ осъзнават много добре, че лидерът в развитието на изкуствения интелект ще владее планетата. През февруари тази година Министерството на отбраната (често го наричат и с думата „Пентагон“ заради сградата, в която то се помещава – тя има формата на правилен петоъгълник) съобщи за своята първа стратегия в областта на изкуствения интелект. В нея се поставя за задача да се ускори тоталното внедряване на системи с изкуствен интелект във военната област – от събиране на разузнавателни данни до прогнозиране на проблеми с техническото състояние на самолети и кораби. Изкуственият интелект се определя като ключов фактор за осигуряване на националната сигурност. За неговото развитие за военни цели при Пентагона е създаден т.н. Обединен център за изкуствен интелект (Joint Artificial Intelligence Center -JAIC). Задачата на тази структура е да насочва и координира усилията на различните екипи, да утвърждава проектите на стойност над 15 милиона долара, както и да предлага за реализация собствени разработки. Начело на JAIC е генерал-лейтенант Джон „Джак“ Шанахан.
Една от приоритетните задача, поставени пред JAIC, е създаване на съвременна информационна инфраструктура, част от която е защитената облачна система JEDI. За нейното разгръщане Пентагона е обявил поръчка на фантастичната сума от 10 милиарда долара! Тази цифра сама по-себе си свидетелства, колко сериозно в САЩ са се взели да разработват изкуствения интелект за военни цели.

В САЩ ускорено се работи по система за предупреждаване за ракетно нападение на основата на изкуствен интелект, наподобяваща на “Скайнет” (от англ. SkyNet, “небесна мрежа” – така се наричаше изкуствения интелект от екшъна “Терминаторът”). Тя в реално време ще получава достъп до целия масив от спътникови снимки от територията на вероятния противник. Системата ще анализира снимките и ще засича активността на стационарните ракетни комплекси или преместването на мобилни комплекси, свидетелстващи за това, че те заемат бойни позиции. Алгоритъмът включва и допълнителни източници – анализира данните от разузнаването, последните изказвания на властите на враждебните на САЩ страни и пр. На основата на цялата налична информация, изкуствения интелект взема самостоятелно решение да обяви тревога заради заплаха от ракетно нападение върху САЩ или негови съюзници. Решенията му се разглеждат незабавно от аналитици на Пентагона, които трябва оперативно да ги потвърдят или отхвърлят. Ако има достатъчно основания, се нанася изпреварващ военен удар по пусковите установки на противника, който да ги унищожи преди те да изстрелят ракетите.
За разработването на такъв изкуствен интелект се отделят 83 милиона долара. Впрочем Пентагонът не крие към кого ще бъде насочена системата “Скайнет” – към “4+1”. На жаргона на американските военни това са Русия, Китай, Иран, Северна Корея и терористични групировки.
В доклад на експерти от Rand Corporation се отбелязва, че съществува опасност вероятния противник с помоща на хакери да атакува “Скайнет”. Известно е, че Русия и Китай създават свои системи от изкуствен интелект, които са способни да скрият ракетите им от американците.

https://img.scoop.it/gBVtwm4gBeBPpXytDxRjjoXXXL4j3HpexhjNOf_P3YmryPKwJ94QGRtDb3Sbc6KY

Проблемът е, че ако се доверим на системи от типа на “Скайнет” като нищо може да стане катастрофа – изкуствения интелект да приеме колона бензовози за придвижващи се мобилни ракетни комплекси на бойни позиции. И да предложи нанасяне на изпреварващ ядрен удар. Логиката на алгоритмите е необяснима – често те предлагат съвършенно непонятни на човека изводи и решения.
Икономическите разногласия с Китай се задълбочават, а това подгрява войнствените настроения в двете държави. Както отбелязва авторитетното американско издание Foreign Policy, съчетаването на военно, търговско, икономическо и идеологическо напрежение, прави твърде вероятен военния конфликт с непредсказуеми последици не само за двете държави, но и за света като цяло.
На Световният икономически форум, провел се през януари тази година в Давос, Джак Ма – основател на китайската корпорация Alibaba, предупреди, че технологичната революция може да доведе до Трета световна война. Той припомни, че Първата световна война бе резултат от първата технологична революция, а Втората световна война я породи Втората технологична революция.
Днес развитието на изкуствения интелект води до усъвършенстване на високоточното оръжие и невероятно ефективни кибератаки, които са в състояние да постигат стратегически цели, без да се използват ядрени оръжия. Което прави по-възможно в условията на нарастваща конкуренция между САЩ и Китай, тези системи да бъдат включени в действие. И света да бъде изправен на ръба на глобална катастрофа.
А това, за съжаление, не е публицистика, то е много вероятна реалност.