Един обикновен ден след две десетилетия

Един обикновен ден след две десетилетия

https://i0.wp.com/mykaleidoscope.ru/uploads/posts/2021-03/1617200095_3-p-kosmicheskii-otel-3.jpg?w=640&ssl=1

Трудно може да се намери нещо по-вълнуващо от това, да разбереш какъв ще е деня ти след пет, десет или повече години. Някои от нас ще са вече с много побелели коси. Други ще са сериозни хора, занимаващи се с различни важни неща. Трети тепърва ще преокриват, че да си пораснал има своите плюсове, но и някои минуси.
Едно е ясно: на всички нас деня ни ще е много по-различен от днешния. И една от основните причини за това ще е развитието на изкуствения интелект.
Как би изглеждал един обикновен ден през 2038 година? Това би било любопитно не само за тези, които днес са на около 20 години, но и за много по-възрастните от тях. Та те също биха искали да знаят, какви ще ги вършат децата или внуците им след близо две десетилетия.
Президентът на Microsoft Брад Смит и Хари Шум – изпълнителен вицепрезидент на подразделението Microsoft AI and Research Group, споделиха свои размишления за бъдещето на изкуствения интелект. Въз основа на тях медията Business Insider, “нарисува” един обикновен ден на не толкова далечната 2038 година.

1.
Тогава ще разполагаме с персонален асистент – изкуствен интелект, който ще ни съпровожда навсякъде и ще улеснява живота ни.
2.
Рано сутрин е. Ние все още спим, но нашия асистент се заема с организацията на дневния ни ред.

3.
Той нарежда на умния чайник да закипи водата в него. А ако си падаме по кафето, то командата е към кафеварката – да заработи. Съответно и сандвичите в смарт тостера се подготвят за срещата си с нас.
4.
Идва времето да бъдем събудени. Но не както е било преди две десетилетия – с дразнещия звук на будилник например. Точно обратното – тази процедура си е истинско удоволствие! Нашият асистент е изучил цикъла ни на сън, подбрал е най-подходящия за нас момент и мелодия, за да ни събуди.
5.
Станали сме от леглото и вече похапваме. Асистентът ни запознава с новините, както и с информацията за активността в социалните мрежи. Съобщава ни само това, което ни интересува – той по-добре от нас самите познава темите, които ни вълнуват и нашите предпочитани социални контакти.
6.
Асистентът ни казва за ангажиментите ни за новия ден. Ако наш роднина или близък приятел има рожден или имен ден, той ще ни напомни за него – та нали вече е преровил съответните страници в социалните мрежи. При това ще е поръчал подаръци и цветя, ако е необходимо ще е запазил и маса в любимия ни ресторант, където да бъде отпразнувано събитието.
7.
Изкуственият интелект ни осведомява за времето навън, като ни препоръчва как да се облечем. Съобщава ни кога трябва да излезем от дома си и какъв маршрут да изберем, за да избегнем задръствания. За тази цел той вече е анализирал трафика в града.
8.
Ние сме навън, в уютното купе на безпилотния си автомобил. Докато пътуваме асистентът ни свързва към делова видеоконференция, в която участват хора от различни страни. Съответно е предвидил и очила за виртуална реалност, които да ни позволят да се намираме в общата виртуална зала.

9.
По време на видеоконференцията всеки от участниците разговаря на родния си език, но никой няма нужда от преводач – той автоматично се включва в разговора.
10.
Видеоконференцията приключва и незабавно получаваме резюме от нея, което нашия асистент своевременно е подготвил. В него са отразени най-важните за нас изводи и идеи.
11.
Безпилотният автомобил безшумно се движи, а ние може да се съсредоточим върху презентация, която шефа очаква от нас. Работим с мултимедиен хъб, а нашия асистент търси нужната ни информация и ни дава полезни препоръки по темата, която ни занимава.
12.
В офиса сме. Асистентът следи пощата ни, като на писмата, непредставляващи значим интерес отговаря сам, а останалите сортира по важност.
13.
Докато се трудим нашият асистент изучава състоянието на здравето ни, като измерва всички най-важни показатели. Ако нещо се отклонява от нормата, той ни дава съвет или ни свързва с лекуващия ни лекар за консултация. Впрочем самият той също работи с изкуствен интелект – на основата на информацията за стотици хиляди подобни случаи, асистента на лекаря му дава препорака: да ни хоспитализира или да ни лекува дистанционно.
14.
До края на деня дрон ни доставя лекарствата, които лекаря е сметнал в хода на консултацията, че трябва да вземем. По време на лечението ни у дома лекаря дистанционно ни наблюдава. Ако показанията ни се подобряват лечението приключва. В противен случай лекаря и изкуствения интелект разработват друг план.
Ето така би могъл да бъде един наш делови ден през не толкова далечната 2038 година.
Но е възможно да изглежда и другояче. Защото и след две десетилетия мъдрата поговорка, оставена ни от наши далечни предшественици – на каквото си постелеш, на това ще полегнеш, със сигурност още ще е валидна.