Един красив и полезен спорт

Един красив и полезен спорт

Днес ние, зрителите, сме разглезени от какви ли не телевизионни предложения. А като отчитат нашата любов към зрелища, нестандартно мислещи хора са в състояние да превърнат и не много популярни спортове в грандиозни спектакли.
Точно това направи наскоро Китай по време на втория световен турнир на Големия шлем по таекуондо. Той се проведе в град Уси, разположен близо до мегаполиса Шанхай. Турнирът стана възможен благодарение на сътрудничеството на управата на Уси с Международната федерация по таекуондо (WT), която се намира в южнокорейската столица Сеул.

Големият шлем се проведе по правилата на телевизионното зрелище – в специално построено студио, с присъствието на живо на малко зрители. Всичко бе предназначено да привлече човека, отпуснал се пред телевизионния екран: всевъзможни ефекти, звуково и светлинно шоу, развлечения в паузите… Да доставят наслада на сетивата на зрителя работеха 90 видеокамери, а репортажите бяха изпълнени със стоп-кадри “4D”. В реално време Големия шлем се излъчваше и чрез 39 онлайн платформи.

https://i0.wp.com/www.worldtaekwondo.org/wp-content/uploads/2018/12/Wuxi-2018-16.12.2018-Finals-183.jpg?w=640

Осигурени бяха богати спонсори за шоуто. Победителите – носителите на златни медали, си тръгнаха от Уси с по 70000 долара печалба. При мъжете това бяха Цзюн Чжан от Корея, Шуай Чжао – Китай, Максим Храмцов – Русия, Саджад Мардани – Иран. При жените – Панипак Вонгпатанакит от Тайланд, Лицзюн Чжоу – Китай, Лоран Уилямс и Бианка Уокдън – Великобритания.

https://i0.wp.com/www.worldtaekwondo.org/wp-content/uploads/2018/12/Wuxi-2018-16.12.2018-Finals-140.jpg?w=640

Специалистите определят организацията на Големия шлем като перфектна. Впрочем и на това състезание бе потвърдена една древна максима – никога не трябва да се осланяш на стари лаври, ако искаш да си лидер, днес трябва да работиш повече от вчера. Доскоро Южна Корея бе неизменен фаворит на състезания по таекуондо, но днес тя среща много мераклии за златото – от Британия, Русия, Иран, Турция… А най-сериозната конкуренция се очертава да дойде от Китай – в тази страна има около 40000 зали за тренировки по таекуондо и около 80 милиона занимаващи се с този красив и полезен спорт.