Евтини, прости и достъпни те успешно укрепват здравето ни

Евтини, прости и достъпни те успешно укрепват здравето ни

https://i0.wp.com/primenewsgeorgia.ge/img/uploads/news/prev/53091511.png?w=640

Всевъзможни фабрики и цехове по света и у нас денонощно бълват продукти, които да удовлетворяват една наша насъщна потребност: да се храним. А това, че този процес е непрекъсваем и банковите сметки на заетите в този бизнес се пълнят добре, може да означава само едно: тази продукция се харчи. На хората, особено на децата и младите не им пука, че тя е пълна с всякакви изобретения на съвремената химия: подобрители, оцветители, ароматизатори, овкусители… Точно за тях нейните производители не се скъпят – купуват ги и ги употребяват с тонове. Особени грижи те полагат за да ни убедят в безопасността и ползата от тази „храна“. В условията на т.н. „пазарна икономика“, където всичко се продава и купува, не е никакъв проблем да си осигуриш мастити диетолози, които да доказват това. И рекламисти, разбира се, които да внушават, колко правилен е твоя избор, ако пазаруваш готови хранителни продукти.

В интерес на истината тяхната работа става все по-лесна и ефикасна –  на фона на затъпяващите с часове нови поколения, те нямат никакви проблеми с изпирането на мозъците им. Достатъчно е да се появиш в социалните мрежи, където и те непрекъснато стоят. И за радост на бизнесмени и търговци заведенията за бързо хранене например, са тъпкани от деца и млади хора. В това лесно ще се уверим, ако просто хвърлим поглед към техни витрини. Същата е ситуацията и на щандовете за готова храна в магазините – там почти винаги има опашка.

Но не тези токсични продукти е имал предвид Хипократ (роден около 460 г.пр.н.е и починал около 370 г.пр.н.е.), когато е казал, че най-доброто лекарство за човека е храната. За негово щастие по онова време индустрията на готовите храни просто не е съществувала (ще добавя, че за ужас на днешните тинейджъри дори и смартфони не е имало!). Хипократ е бил най-великия лечител на древността и това не е случайно – той произхожда от знаменита лекарска династия. Но той е и истински учен, който се е занимавал със сериозна изследователска дейност и е поставил фундамента на съвременната медицинска наука. Неговият „Хипократов сборник“ включва около 60 книги. Но въпреки, че е сътворен преди около 2500 години, продължава да е все така актуален и да се изучава и днес в най-престижни  университети в света.

А тези дни се запознах с поредно доказателство за откритието на Хипократ, че натуралните хранителни продукти ни предпазват и от най-страшни заболявания.

https://nycparadelife.files.wordpress.com/2013/06/puerto-rican-parade-2013-191.jpg?w=640

Публикувани бяха резултати от проучване осъществено от учени на Университета в Буфало и Университета в Пуерто Рико. То е първото, което изследва непосредствено връзката между консумацията на лук и чесън и рака на гърдата (резултатите от него са публикувани в авторитетното научно списание Nutrition and Cancer). А това, че учените са избрали за свой обект жени от този остров, разположен на изток от Диминиканската Република в Карибско море, със статут на свободно присъединила се държава към САЩ, съвсем не е случаен. Точно те имат много по-нисък относителен дял на случаи на рак на гърдата, в сравнение с континенталната част на САЩ. При това  в Пуерто Рико се забелязва трайна тенденция на устойчиво намаление на случаите на рак на млечната жлеза спрямо жените в САЩ и Европа.

След като взели предвид многобройни фактори, учените са установили, че основната причина за това са лука и чесъна, които на острова се консумират много. На острова е изключително популярен соса „софрито“, който е богато наситен с чесън и лук. Тези два зеленчука присъстват и в характерните за пуерториканската кухня гозби с боб и ориз.

Според учените комбинираният прием на лук и чесън най-вече от софрито, е свързан директно с намален риск от рак на гърдата. Точно тези жени, които похапват софрито повече от веднъж на ден, имат с 67 на сто по-малък риск в сравнение с тези, които не го ядат.

Не от днес е известно, че тези продукти предотвратяват рака на стомаха, простатата, но досега не е била доказана ролята им като предпазно средство и срещу рака на млечната жлеза.

Магията е в съставките на двата зеленчука – те са богати на антиканцерогенни свойства. Така серните съединения в лука укрепват имунната ни система и намаляват риска от рак.  Впрочем японски учени от престижния Кумамото университет (разположен е на остров Кюшу – един от четирите основни острова на Страната на изгряващото слънце) също стигнаха до извода, че лука е верен наш съюзник срещу рака.  Те откриха природно съединение в него – ONA, с мощен противораков ефект. Като цяло фенолните съставки, на които е богат лука, ни защитават от канцерогенни процеси.

Компоненти, съдържащи се в чесъна, водят до клетъчно самоубийство на раковите клетки (апптоза). Двата зеленчука стимулират гени, които предотвратяват израждането на клетките ни. Природата щедро ги е надарила с естествени биохимически вещества с мощно противораково въздействие.

Ракът е едно от смъртоносните заболявания, което продължава да шества на планетата. При това прогнозите на Световната здравна организация (СЗО) са, че той ще стане проблем №1 в бъдеще. Очаква се един милиард души да умрат от рак в света през този век в сравнение със 100-те милиона, които той отнесе през миналия. Сред най-рисковите държави експерти на СЗО сочат нашата – сега от рак на гърдата годишно заболяват около 4000 българки, а умират над 1300. Но прогнозите са за четирикратно увеличение на онкоболните! Причината за това е начина на живот на нашите сънародници, особено на младите хора, повечето от които са абсолютно невежи и в областта на здравеопазването.

https://i0.wp.com/img2.dp.ru/images/article/2019/10/26/F299ED7C-C76E-4F66-AA7A-86AC5D35B5B5.jpg?w=640&ssl=1

Но по-важното за нас е, че почти 40 на сто от случаите на онкологични заболявания могат да бъдат предотвратени! За това, както ни уверяват учените, много голяма е ролята на храната, включително на простичките, евтини и достъпни лук и чесън.

Какви изводи може да си направим и от това проучване? На трапезата ни да слагаме повече от тези зеленчуци. А нищо не ни пречи да я разнообразяваме и със софрито – в интернет не е проблем да намерим рецепти, как да си го приготвим. А ако включим и собственото си въображение няма начин да не открием и много други способи за вкусно използване на двата зеленчука.

За да бъдем здрави, без което няма как и да сме успешни.