Европа измисли ефективно средство за да се самоубие

Европа измисли ефективно средство за да се самоубие

Традиционно през август медиите по света са изпълнени с лятно атрактивно съдържание. Но за разлика от други години сега в тях доминират точно обратни настроения  – за задаваща се катастрофа. В публичното пространство все повече се срещат мнения на  експерти, които са убедени в това. Те сочат и главната причина за идващата   беда: неспиращите вълни от нови санкции срещу Русия. Много от авторите се обединяват около мнението, че тях ги въвеждат невероятно некомпетентни, алчни и безотговорни образи, които сега са по върховете на европейските държави. Защото трябва наистина да си завършен дебил, за да си позволиш да блокираш икономическите си връзки с  държава, от чиито ресурси зависи дали ще имаш или не работеща икономика. Енергийните природни богатства, които притежава най-вече Русия – газ, нефт, уран и др., на практика е много трудно или невъзможно да бъдат заменени. А за Европа, заради нейното географско разположение те просто нямат алтернатива. Ако някой твърди обратното, то той е или вманиачен русофоб, или е просто  глупак.

В това ще се уверим, ако направим дори бегла „разходка“ из световни медии. Така британският национален всекидневник   The Guardian, който ни най-малко може да бъде обвинен в симпатии към Русия,   публикува голяма статия, посветена на обратният ефект на антируските санкции. В нея се отбелязва, че те са „най-необмислената и контрапродуктивна политика в новата международна история“. В резултат на това крайно тъпо решение световните цени на енергия растат, инфлацията също, веригите на доставки са в пълен хаос, милиони хора реално са лишени от природен газ, зърно, минерални торове… Но повечето западни медии, анализатори, политици избягват да разглеждат тази тема – за тях  е табу да критикуваш западните санкции, пише  The Guardian. Всеки, който се осмели да каже истината незабавно ще бъде обвинен в „пропутинска позиция“.

Санкциите се основават на една от най-погрешните и устойчиви представи на Запада – че той има право да преподрежда света както си иска, подчертава The Guardian. И затова те са абсолютно неработещи. Вестникът цитира американският икономически историк Никълъс Мълдър, който посочва, че повече от 30 санкционни „войни“ през последните 50 години са имали обратен ефект. Санкциите вдъхват стабилност и самоувереност дори и на най-слабата им жертва. А Москва нито е малка, нито е слаба. В отговор на безумната политика на Запада тя започна активно да търгува с Китай, Индия, Иран… В резултат Запада е изправен пред истинска икономическа катастрофа. Тотална несигурност цари във Великобритания, Франция, Италия, САЩ… Разходите за живот ескалират навсякъде. Но все още никой не смее да постави под въпрос санкциите, да признае своя провал или да замисли отстъпление, заключава  The Guardian.

Друг британски вестник –  Daily Express, е нарекъл публикацията си за антируските санкции „Самоубийство!“ Според  него бруталните санкции срещу Русия нанасят огромни щети на Европа. Стотици милиони европейци са изправени пред жестока зима. Заради антируските санкции континентът може да изпадне и в най-голямата си финансова криза досега. Инфлацията в еврозоната скочи през месец юли до 8.9 на сто, след като месец по-рано бе 8.6 на сто. Еврото се срина до паритет  спрямо щатския долар за първи път от над две десетилетия.

Вестникът цитира  Шарл-Анри Галоа, президент на организацията Generation Frexit във Франция, според който санкциите на Евросъюза срещу Русия имат обратен ефект. Той  дава пример  с руския петрол – Европа сега пак го  купува, но през Индия или Саудитска Арабия с огромна надценка. И тъй като еврото спада, петрола става още по-скъп. Но абсолютно същото е и с природния газ – европейските държави нямат дори съоръжения, за да  заменят руския. Ето защо „икономическите санкции нанасят много повече щети на Европа, отколкото на Русия – рецесията в Европа е очевидна“, обобщава Галоа.

За Daily Express въвеждането на санкции срещу Русия е истинско „самоубийство за Европа“. Експерти, на които се позовава вестника, настояват веднага да се спрат бруталните антируски наказания, защото в противен случай Европа ще изпадне в най-голямата си криза, която някога е преживявала. Непрекъснато растящите разходи за енергия ще намалят търсенето на всички останали продукти, като същевременно цените им няма да спират да растат. Санкции, които удрят повече вас, отколкото Русия, са пълна глупост, пише  Daily Express.

А медията  Business Insider цитира  Bank of America , според която  кризата с природен газ в Европа стабилно се влошава. Русия сега намалява потоците, което означава, че запасите за зимата ще са недостатъчни. Съответно цените на природния газ ще продължават  непрекъснато да се увеличават. Медията припомня, че Русия е най-големият доставчик на енергия в Европа и осигурява до 40 на сто от потреблението на природен газ в региона. „Ситуацията с газа в Европа бързо се движи от нашия „лош“ към нашия „ужасяващ“ сценарий през последния месец“, правят извод експертите на Bank of America.

Карин Кнайсъл е сред много малкото наистина образовани и компетентни личности, които днес се срещат в европейските елити. Била е външен министър на Австрия. Преподавател е по международно право, геополитика, икономика на енергетиката, стратегическо лидерство в световни университети. Автор е на 14 книги и много статии в авторитетни медии. В свое интервю за Asia Times тя изтъква, че един от най-големите проблеми на Запада, е недостигът на компетентост у хората, които определят и вземат решения и в областта на енергетиката. Още  по-лошо е, че сред западните политици и висши бюрократи липсва разбиране за необходимостта от експертни знания и умения и в тази област. 

Карин разказва, че едно от нещата, което много я е дразнело, докато е била външен министър, е липсата на реално геополитическо мислене сред колегите и. Днес това неразбиране и пренебрежение към реалността, се превръща в изключително опасен фактор за Европа.

Западните лидери са високомерни и самовлюбени, смятат се за толкова велики, че всички други са длъжни да се  съобразяват с тях.  Това е пълна глупост, разбира се, но тази опасна комбинация от невежество и арогантност продължава да владее коридорите на властта в Европа. Европейските политици и бюрократи, които вземат решения и в областта на енергетиката не са разбрали, че те нямат монопол над нея. Те не могат да  осъзнаят  най-простичката истина: руският  природен газ за Европа няма алтернатива и  е невъзможно да бъде заменен! 

Този техен дълбоко ирационален, абсурден подход срещу Русия, не е възникнал след започването на нейната операция в Украйна – той винаги е присъствал сред западните лидери. И затова Европа я очакват много трудни времена,  изтъква Карин.

Тя е убедена, че нашият континент скоро ще бъде залят от социални протести, които няма да са за „нашия насъщен хляб“, а за „нашата всекидневна енергия“ и „нашия достъпен всекидневен бензин“. На улицата пак ще се появат „жълтите жилетки“ на Франция и „ядосаните граждани“ на Германия.

Сега Карин пише книга с работно заглавие „Реквием за Европа“. Тя е убедена, че Европа, в която е израснала, е престанала да съществува.  А безумната политика на санкциите срещу Русия е донесла един единствен ефект – този на отчаянието, който сега обхваща милиони европейци.

Икономиката на Русия „да се върне в каменната ера“ е целта на западните санкции срещу великата славянска държава. Но се случва точно обратното – катастрофира западната икономика. Европа се самоунищожава, за да задоволи капризите на група неадекватни образи, които по волята на Америка и на разни олигарси, са на власт и решават сега съдбата и.

А какъв извод ние може да си направим от цялата тази абсурдна ситуация, създадена от овластени дебили в Евросъюза по заповед на САЩ? Да внимаваме как ще гласуваме на задаващите се поредни избори! Ако отново направим грешката и допуснем до власт заклети русофоби и прозападни марионетки, то България може и да я няма. Достатъчно е да си припомним стореното от  „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ – двете партийки, за които лобират най-вече САЩ и Запада. За броените месеци, докато бяха на власт, те съумяха да ни върнат  десетилетия назад.  Истинските плачевни последици от делата им ще усетим още през есента, когато се запознаем със сметките за тока и неспиращият възход на цените по магазините.

Сега ние, българите, отново сме изправени пред избори. В наш интерес е, когато те наближат да си спомним и за анализите на западни медии – за истинските виновници за това, което вече се случва в Европа.

Освен, ако садомазохистичните нагласи, така присъщи на западните лидери не са се вече настанили и в нашите глави…