„Камикадзе“ изправя косите и на натовски „вождове“!

„Камикадзе“ изправя косите и на натовски „вождове“!

С думата „камикадзе“ (на японски означава „божествен вятър“) в средата на миналия век наричат тамошни летци-самоубийци. Техни отряди започват да се създават в началото на есента на 1944 г. А първата атака камикадзе осъществява на 21 октомври 1944 г. Японски пилот забива своят самолет, натоварен с 250 килограмова бомба в австралийският крайцер „Австралия“. Общо във Втората световна война японските въоръжени сили са разполагали с близо 4000 пилоти, които сами са избрали да бъдат камикадзе. Убивайки себе си те са потопили според японски данни 81 кораби (34 – според американски) и са повредили 195 (288 според данни на САЩ).

Появата на летци-камикадзе е предизвикала истински ужас сред моряците на САЩ и съюзниците им в Тихия океан. И има защо – техните  атаки са се оказали най-ефективните от всички други средства (като торпеда, бомбардировки, артилерийски обстрели и др.), използвани във военните действия по това време в този регион. Що се отнася до летците-камикадзе те са били предимно 20-годишни студенти-доброволци. За тях  да умрат за своята страна и за Императора е било най-висша чест.

Десетилетия по-късно с развитието на безпилотните летателни средства се появява и идеята за създаване на летящи безпилотни камикадзе. През 2011 г. американската армия сключва договор с компанията AeroVironment, специализирана в производството на дронове, за създаване на камикадзе. И в края на 2012 г. американските военни в Афганистан получават първите 75 дрона Switchblade. След започване на руската операция през април 2022 г. на украинският режим са доставени стотици от тези дронове. Те веднага започват да ги използват  против руските военни.

Русия относително по-късно от САЩ се насочва към създаването на дронове-камикадзе. Първият ZALA Lancet, е показан през юни 2019 г. на военната изложба „Армия-2019“ в Москва. А за първи път „Ланцет“ е бил използван за унищожаване на ислямистки терористи в Сирия през април 2021 г.

За този дрон аз вече писах на сайта ми. Но в периодът след появата  на публикацията ми и най-вече след започване на т.н. украинско „контранастъпление“ (на 4 юни т.г.)  се случиха твърде много събития, главен герой на които стана точно „Ланцет“. Не случайно той – подобно на вертолета Ка-52 „Алигатор“, сега привлича вниманието на популярни западни медии. За него написаха и продължават да отразяват подвизите му американските  The Washington Post, Forbes, 19FortyFive, The War Zone и др., британският The Telegraph, немският  Der Spiegel, шведската SVT, чешката Lidovky и  много други.

За близо трите месеца „контранастъпление“  въоръжените сили на Украйна (ВСУ) понесоха огромни загуби, както в „жива“ сила, така и във въоръжения. Унищожени и повредени са стотици единици бойна техника, доставена им от Запад. И за това огромна е заслугата на „Ланцет“, който се превърна в един от най-големите проблеми на украинските вождове и техните западни господари. В Украйна руските военни използват и двата съществуващи вида –  „Ланцет-1“, който носи 1 кг бойна част и „Ланцет-3“,  натоварен с 3 кг боеприпас. По-малкият „Ланцет-1“ лети на разстояние до 40 км, а „Ланцет-3“ – до 70 км със скорост до 300 км/час и  на максимална височина от 5 км. Пикира на целта стремително и я поразява с хирургическа точност (оттук и названието му – „ланцет“ наричат островърхия двуостър нож, с който боравят хирурзите).

Електродвигателите на „Ланцет“-ите ги правят на практика безшумни – те не могат да бъдат чути, а е и много трудно  да бъдат забелязани заради размера им. На практика е невъзможно да бъдат поразени от средства за радиоелектронна борба (РЕБ).  „Ланцет“ може да бъде използван по всяко време – на тъмно и на светло, при слънце, дъжд, мъгла… Системата му на насочване му осигурява максимална точност. Стане ли цел на „Ланцет“ всеки противник е обречен – той няма почти никакъв шанс да оцелее. И разбира, че дронът му е дошъл на гости миг, преди той да се взриви.

Сега интернет буквално е залят от видеоклипове, които показват „Ланцет“ в действие. От тях например, може да узнаем, как руснаците ги използват срещу колоните от западни танкове, бронетранспортьори, артилерия и други въоръжения, с които украинците се опитват да пробият отбраната им. А той е изключително ефективен срещу тях. С два дрона операторите унищожават първите машини в колоната. За да оцелеят другите незабавно се разпръскват, но попадат на мини, хиляди от които са разположени пред руските позиции. И степта се озарява от пламъците на горящата западна техника…

Откакто е заработил на украинският фронт „Ланцет“ е унищожил 32 преносими зенитно-ракетни комплекси, 37 танка, 87 самоходни артилерийски установки, 15 реактивни системи за залпов огън, 114 оръдия и минохвъргачки, 34 радиолокационни станции и т.н.  Но това едва ли са точните цифри – реалният брой на ликвидираните и повредени въоръжения, доставени от Запада на киевският режим най-вероятно е далеч по-голям. И нараства с всяко ново денонощие.

Проблем на украинците и на техните западни господари е, че благодарение на руските дронове-камикадзе  за тях става все по-скъпо да воюват с Русия. Цената на един „Ланцет“ е в пъти по-малка от стойността на оръжията, които той превръща във вторични суровини. Един пример: унищожен от „Ланцет-3“ немски зенитно-ракетен комплекс IRIS-T струва 140 милиона евро. Но за да бъде произведен дрона-камикадзе, който му е видял сметката, са похарчени само 35000 евро –  4000 пъти по-евтино от цената на IRIS-T!

За да успокоят своите военни, а най-вече западните си господари, украинските вождове не престават да твърдят, че много скоро Русия ще изчерпа запасите си от „Ланцет“-и. През юли т.г. заместник-началника на Главното оперативно управление на украинския генерален щаб – Алексей Громов, заяви: за цялата операция Русия е успяла да произведе само 850 дрона „Ланцет“. И сега тя има на разположение по-малко от 50 броя от тях.

Проблемът на генерала и на западните му господари е, че само през юли са документирани унищожени точно от „Ланцет“-и 135 единици военна техника на ВСУ. Сред тях са  танкове Leopard 2A6, бронетранспортьори CV90, XA-180 и YPR-765, самоходни артилерийски установки M109A4BE и AHS Krab, зенитно-ракетен комплекс  Iris-T, гаубици FH70 и М777, радиолокационни станции за контрабатарейна борба AN/TPQ-50 и др. Рязко се е увеличил и професионализмът  на руските оператори на дрона – през юли те имат 135 точни попадения срещу 55 през юни т.г.

Според руски източници от началото на тяхната операция производството на „Ланцет“-и е увеличено над 50 пъти! И сега вече е достигнало равнище от около 5000 броя на месец.

А в началото на август т.г. на среща на руският президент със Сергей Чемезов (той е шеф на корпорацията „Ростех“, която произвежда 90 на сто от техниката, задействана сега от руските военни в тяхната операция) Владимир Путин поиска да бъде увеличено още повече количеството на произвежданите дронове-камикадзе. На практика се оказва, че за всеки бъдещ западен танк, оръдие, зенитно-ракетен комплекс и др., Русия вече е приготвила по няколко „Ланцет“- и. Да има и резерви за по-сигурното им унищожаване.

В град Ижевск, скоро ще заработи огромен завод за производство на „Ланцет“-и. Сред тях ще е и най-новият им вариант – т.н. „Изделие 53“. Дронът ще е още по- далекобоен – ще нанася удари на разстояние от около 100 км. И не само това: новият „Ланцет“ ще може да бъде използван както  единично, така и групово (в рояк). Няколко дрона ще се изстрелват едновременно от една стартова катапулта. А обединени такива установки ще са в състояние да покрият огромен периметър с летящи към противника смъртоносни дронове-камикадзе. По време на полета те ще си обменят информация за да няма недоразумения – всеки има свой определен  обект за откриване и ликвидиране.

Новите „Ланцети“ ще бъдат активирани по команда на оператора, но той само ще определя зоната им на действие. Изборът на конкретните цели ще прави дронът-камикадзе сам. Ако му е поставена задача да унищожи  танк, то той няма да напада хора, автомобили, оръдия или други обекти – ще търси танка, за да го ликвидира. Нещо повече: той така е програмиран, че забележи ли при издирването на танка по-опасно и по-скъпо от него въоръжение (като радиолокационна станция например)  да забрави за него и да ликвидира станцията.

И още нещо – на практика няма да е възможно да бъде свалено от противника новото камикадзе – „Изделие 53“. То неминуемо ще открие и ще порази оръжието на врага.

Създател на уникалният „Ланцет“ е Александър Захаров (той е на горната снимка), бивш шампион на Русия по вертолетен спорт. В родината му вече го сравняват по талант с легендарният Михаил Калашников. А ефективността на неговият „Ланцет“ – с тази на „Катюшата“ във Великата отечествена война на СССР.