„Дракон“ – оръжие, идващо сякаш от ада!

„Дракон“ – оръжие, идващо сякаш от ада!

В своя публикация, посветена на руските тежки огнеметни системи (ТОС), The National Interest предложи на Холивуд да ги показва в свои филми на ужасите. И популярната американска медия има основания за подобна идея. Още появата на  първата съветска реактивна система за залпов огън (РСЗО)  ТОС-1 «Буратино», показа непозната в света до този момент бойна ефективност.  По-късно руските конструктори и инженери продължиха да я усъвършенстват. През 2001 г. се появи модификацията ТОС-1А «Солнцепек», а две десетилетия по-късно – ТОС-2 «Тосочка». Заради нейното невероятно мощно въздействие над противника, наблюдатели я определиха като най-страшното неядрено оръжие в света.

Специализираната на военни теми американска Military Watch Magazine отбелязва, че тези руски системи са оптимални за неутрализиране на противник, разположен на укрепени позиции.  При стрелба с термобарични боеприпаси от ТОС, се създава ударна вълна с много високо налягане, която с огромна сила изсмуква въздуха от затворени пространства. Затова тези РСЗО са невероятно мощно средство за неутрализиране на враг, скрит в бункери, блиндажи, в бронирани транспортни средства и други укрития. Термобаричният боеприпас не е в състояние да пробие бронята на танк или яки бетонни стени на бункер. Той действа по друг начин. След взривавянето на боеприпаса се появява огнен облак и невероятно силна взривна вълна, която създава свръхналягане на голяма площ. Морето от пламък изсмуква кислорода. Огромният огнен облак прониква навсякъде. Разрушителният ефект от ТОС не може да бъде постигнат от сега съществуващите артилерийски системи например.

В началото на февруари 2024 г. американският YouTube-канал Defense TV съобщи за нанесен удар по силно укрепени позиции на украинските въоръжени сили с ТОС-2. „Пристигането на руската тежка огнеметна система стана ужасна новина за украинските военни… Тя вече демонстрира своите възможности, като унищожи личният състав на противника в силно укрепените му позиции. ТОС-2 не му остави никакви шансове“, се казваше в съобщението. Defense TV определи руската бойна система като „гигант, синоним на огън и ярост“.

По същото време и  Владимир Путин заяви: руските тежки огнеметни системи „Солнцепек“ работят изключително ефективно! Ето защо те стават още повече. Производството на ТОС-1 например, само за 2023 г. е увеличено 2.5 пъти!

А скоро на бойното поле ще се появи най-новата модификация на руските ТОС – смъртоносният „Дракон“. Става дума за ново, силно засекретено оръжие – неслучайно информацията за него, която може да бъде открита в публичното пространство, е оскъдна. Известно е, че то е създадено в Омският завод за транспортно машиностроене (“Омсктрансмаш“), който е част от държавната корпорация „Ростех“.

Популярният Die Welt определя „Дракон“ като „оръжие на ужасите“, което е в състояние да превръща цели квартали в руини. То е невероятно ефективно за поразяване на укрепени вражески позиции, изтъква немската медия. Според нея това ще е свирепо оръжие на руската армия. И веднага щом се появи на бойното поле то несъмнено значително ще увеличи ударната мощ и разрушителният потенциал на руските военни. „Дракон“-ът е система, пред която нищо не е в състояние да устои, отбелязва Die Welt.

 „Дракон“ излиза от завода-производител със специална защита против дронове, които представляват опасност за сега действащите ТОС. Той е монтиран  на гъсенично (танково) шаси – според наблюдатели същото, като това на танка Т-14 на платформата «Армат». Това ще придаде на  „Дракон“-а  много високи характеристики на защита и мобилност, т.е. ще му осигури  много „бонуси“ в процеса на експлоатацията.

„Дракон“ притежава вграден манипулатор за зареждане с боеприпаси. За разлика от предшестващите модификации ТОС, той използва ракети от най-ново поколение с голяма далекобойност. В неговият отсек се зареждат хоризонтално  на три реда по 5 ракети (общо 15). Те са по-малко от реактивните снаряди, с които работят ТОС-1 (пакет от 30 снаряда),  ТОС-1А – 24 и ТОС-2 – 18. Намаляването на броя на направляващите тръби на установката носи много плюсове – тя става по-лека, по-маневрена и по добре защитена.

При това без да се намалява мощта на ТОС. Така „Солнцепек“ с неговите 24 ракети покрива площ от 4 хектара. Но следващата модификация „Тосочка“ със своите 18 ракети поразява вече 6 хектара. С всяко ново усъвършенстване на термобаричните боеприпаси се увеличава  далекобойността на ТОС. Реактивните снаряди на ТОС „Буратино“ достигат цел на не повече от 4.5 км, а на ТОС „Солнцепек“ – на 6 км. Благодарение на новата ракета  ТБС-М3  „Тосочка“ стреля  на разстояние от 10 км. Най-вероятно за „Дракон“ вече са разработени от руските конструктори и инженери  още по-мощни боеприпаси, съобразени с намаляване на размерите на установката. Руски военни експерти допускат, че той ще достига цели, разположени на разстояние около 24 км.

„Дракон“ има усъвършенствани навигационни средства, модерна комуникация и управление на огъня. Всичко това съкращава времето на подготовка за стрелба и повишава точността на удара.

Die Welt цитира немски военен експерт, който е категоричен: ТОС-3 „Дракон“ е „нсравнимо по-разрушителен“ от своите предшественици ТОС-1 и ТОС-2. Заради своята далекобойност той може да стреля от разстояние, което е извън обсега на действие на украинските дронове. В същото време ефективността на атаките рязко нараства. „Съгласно получени данни, новото оръжие стреля много по-точно, отколкото неговите предшественици“, пише Die Welt.

Непретенциозните, но невероятно високоефективни руски тежки огнеметни системи (ТОС-1 “Буратино“, ТОС-1А “Солнцепек” и ТОС-2 “Тосочка“), нямат аналози в света. Никой на Запад не е е успял досега да създаде подобно оръжие, което не е незаконно и не е забранено от Женевската конвенция.  От неговият удар противника не е в състояние да се защити – няма да му помогнат дебели бетонни стени, дълбоки окопи и траншеи, танкова броня…  При взрива на термобаричен боеприпас температурата достига до 3000 градуса по Целзий в зоната на поразяване. Не само живата сила, но и тежката бронирана техника на противника бива изпепелена. „Освен, че със сигурност ще убие всеки в радиуса на взрива, топлината от оръжието може да причини значителни щети на конструкции и превозни средства, като  запалва горива и смазочни материали, като задейства всякакви боеприпаси. Много цели по същество биват изпарени”, изтъква Питър Сучиу  в своя публикация в The National Interest.

Със сигурност появата на бойното поле на „огнедишащата“ ТОС – „Дракон“, ще придаде на руските въоръжени сили и нови възможности за постигане на целите, които се поставят пред тях. Той ще е още едно изключително мощно средство за отрезвяване на разгорещени евроатлантични глави на власт, които не спират да се опитват да съкрушат Русия. Никаде другаде в света няма оръжие равно по ефективност на руските тежки огнеметни системи. Те предизвикват истински ужас сред подразделенията на противника, имащи лошият шанс да се окажат под удара им. Там, където термобаричните боеприпаси бъдат използвани никой и нищо на практика не може да оцелее.

Лидерите на САЩ, НАТО, Евросъюза  и у нас не спират да твърдят, че ще победят Русия на бойното поле. Докато реалността непрекъснато ни носи доказателства за обратното. И съответно – за невероятната глупост, тотална неосведоменост и инфантилност на западни и родни управници.

Появата на „Дракон“-а потвърждава истината: разгрома на Русия наистина е „мисия невъзможна“!