Докладът им за човешките права – еталон за лицемерие!

Докладът им за човешките права – еталон за лицемерие!

https://i0.wp.com/otvet.imgsmail.ru/download/04bcc3aeeb1cb1f9398dd79de097eae2_h-52.jpg?w=640&ssl=1

Държавният департамент на САЩ публикува своя доклад за спазване на правата на човека в света за 2020 г. В него за пореден път се обвиняват редица страни, че не реализират основни човешки права и свободи. Сред тях са държави като Китай, Русия, Иран, Северна Корея, Венецуела, Сирия, Турция и др. Това са все страни, които си позволяват да не следват стриктно нарежданията на Америка.

Силно критични оценки са записани и по отношение на прекрасната ни Татковина. Само по себе си това е любопитно, ако отчетем невероятния и устойчив слугинаж на родни политици, бюрократи, медии, „интелектуалци“ пред Америка. България се обвинява за насилствено отношение от страна на полицията, произволни арести, проблеми с независимостта на съдебната система, цензура, корпоративен и политически натиск върху медиите, корупция, насилие срещу  лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални и интерсексуални лица (ЛГБТИ) и др. В интерес на истината някои от оценките са справедливи, особено що се отнася до корупцията и съществуващата цензура и тотален контрол върху медиите у нас. Но написаното за полицейско насилие в България е смешно – та у нас полицията не смее да прилага дори предвидените в закона мерки за борба с правонарушители! Нима иначе шепа лумпени щяха да тероризират месеци наред стотици хиляди жители на столицата ни? Та те най-спокойно задръстваха улици и се излежаваха по кръстовища, напук на всякакви разпоредби. А често си позволяваха  да посягат на полицаи и то по време на изпълнение на служебните им задължения.

Но онова, което прави абсурдна появата и на този пореден доклад за спазването на човешките права в света (а тях САЩ периодично създават и тиражират) е, че точно днешна Америка има най-малкото морално право да повдига тази тема. И през 2020 г., както и в предишни години, света неведнъж бе шокиран от насилие, демонстрирано от американската полиция например. Влиятелният немски вестник Die Welt посвети на него специална публикация в броя си от 9.06.2020 г. В нея се разказва за това, как полицейски машини тръгват да мачкат хора, раняват ги с гумени куршуми. За броени дни, пише Die Welt,  са зафиксирани и 150 случая на задържане и целенасочено насилие от страна на американски полицаи спрямо журналисти. Как може Вашингтон да иска свобода на печата в Русия, когато полицията в Минеаполис пред телевизионни камери арестува трима кореспондента на CNN, пита вестника. За Die Welt „полицейското насилие в САЩ е идеологическо поражение на Запада“. И САЩ сами са си виновни за това, че занапред на тях трябва да им четат лекции за правата на човека, обобщава немския вестник.

Все по-честа практика в САЩ е да бъдат малтретирани от полицаи дори невръстни деца. Така часове преди да бъде публикуван доклада за човешките права в света,  полицаи от окръг Монтгомъри в щата Мериленд надянаха белезници на пет годишно дете. То бе арестувано, защото избягало от училище. Майката на детето се обърна към съда – тя обвини полицаите, че те са му нанесли сериозна психична травма.

Получаването на качествено и ефективно здравеопазване е основно човешко право. Но не някоя „бананова република“, а могъща и „демократична“ Америка лишава огромна част от населението си точно от него. През същата тази 2020 г., която визира доклада на Държавния департамент, в САЩ са починали над 3 милиона души. Американският национален институт за обществено здравеопазване (CDC) за първи път публично признава, че има увеличение на националната смъртност – най-голямото от 1918 г. А числото на умрелите в САЩ само от коронавирус е надвишило общите бойни загуби на страната от времето на Първата и Втората световни войни и войната във Виетнам (в резултат на тези три войни са загинали около 392300 американци). По данни от 4.04.2021 г.,  починалите от коронавирус в САЩ вече са около 569000 души. Расте броят на умиращите американци, при това на все повече млади хора от наркотици, алкохол, заради самоубийство. Абсурдната здравна система на тази страна на практика лишава от медицинско обслужване десетки милиони американци.

Що се отнася до свободата на словото, то най-малкото Америка днес може да поучава други държави, защото тя се превръща в основен негов нарушител. Цензурират се медии, преследват се журналисти и всеки, който има различно от това на властимащите мнение. Един от най-популярните американски журналисти – Шон Ханити, сравнява основните медии в страната с „държавна пропаганда“. В интервю за Fox News той споделя, че преобладаващата част от американските медии  са корумпирани и затрупват населението с лъжи.

А британският вестник The Guardian разказа историята на американския разследващ журналист Глен Гринуолд. Той бе принуден да подаде оставка от медията Intercept, защото на негова критична статия против Джо Байдън бе наложена цензура. „Редакторите на  Intercept, в нарушение на договорното ми право на редакционна свобода, цензурираха статия, която написах“, споделя Глен пред  The Guardian.  Те са му заявили, че ще я публикуват само, ако премахне от нея  всички раздели, критикуващи Джо Байдън.

https://avatars.mds.yandex.net/get-zen_doc/1546191/pub_5d810661f73d9d00ae93131a_5d810885ba281e00ad1a085c/scale_1200

Това, че американската журналистика все повече бяга от истината доказва и проучване на една от най-влиятелните „фабрики за мисли“ в страната – RAND Corporation. Нейни експерти анализираха съдържанието на 15 ключови медии на САЩ за период от 28 г. Сред тях  са The New York Times, Washington Post, CBS, NBC, ABC, CNN, Fox, Politico, The Blaze, Buzzfeed, The Daily Caller, The Huffington Post и др. И стигнаха до извода: американската журналистика има все по-малко общо с истината – тя става все по-пристрастна, необективна, лъжлива! А това, според  RAND Corporation, води до ерозия на американското общество, до отчуждение, ражда криза на доверие към съществуващи държавни и граждански институции. И прави невъзможно провеждането на смислени дебати, които са в основата на демокрацията.

Обяснимо става на този фон, защо повече от половината от американското население днес не вярва  на правителствените лидери и на журналистите. Това сочат резултатите от проучване сред 33000 американци, осъществено от влиятелната агенция Еделман. Медията Business Insider цитира Ричард Еделман – главен изпълнителен директор на агенцията, според който Америка е в ера на „информационен фалит“. Резултатът от това за него е липсата на качествена информация и задълбочаващо се разделение на американското население.

Уилям Смит – директор на Центъра за изследване на държавността в Католическия университет, пише в американския всекидневник The Hill, че само в рамките на няколко месеца президента Джо Байдън направи редица дипломатически бели. Не само с Канада, Германия, Иран, но и с Русия и Китай – две държави, които наистина са в състояние да заплашат САЩ. И това не са обикновени дипломатически гафове, а сериозно дипломатическо фиаско, отбелязва Смит. За него причината е в чувството за морално превъзходство на Америка над останалия свят. Той припомня казаното от  Мадлин Олбрайт  (първата жена държавен секретар на САЩ при президента Бил Клинтън – в периода 1997-2001 г.) за САЩ: „Ние сме незаменимият народ. Ние стоим високо и виждаме по-далеч от другите страни в бъдещето.“ Арогантното възпитание, което се провежда в елитните колежи на Америка, подчертава Смит, е породило поколения от американски лидери, които демонстрират морално превъзходство на срещи с водачи на други нации.  Истинската дипломация изисква способността да приемаш, че може да не си прав за всичко и че други нации също имат интереси и своя гледна точка. Но принуждаването им към определено поведение, което е обща черта на американската „дипломация“, гарантира на САЩ още много неуспехи във външната политика, обобщава Смит.

Лицемерие и нагло прилагане на  двойни стандарти – това е същността и на доклада за правата на човека през 2020 г., който публикува сега американската администрация. Подобен подход е едно от възможните обяснения за устойчиво растящия антиамериканизъм сред милиони хора.

Не само по света, но и в самата Америка.