Добре дошли в епохата на фейк нюз!

Добре дошли в епохата на фейк нюз!

https://i0.wp.com/culturavrn.ru/datas/users/televiz5m_1.jpg?w=640

Преди три години години израза „фейк нюз“ (от англ. fake news – фалшиви новини), беше определен от езиковеди в Германия за англицизъм на годината в тази страна. Една година по-късно речникът на английския език „Колинс“ го призна за дума на 2017 година. И му даде следното тълкувание: „лъжлива, често сензационна информация, която се разпространява като новина“.
Факт е, че никога човечеството не е разполагало с по-добра възможност за дискредитиране на личност, група хора, организация и цяла държава, както днес – благодарение на социалните мрежи и фейк нюз.
Родни медии вече няколко години подред особено агресивно натрапват на неизкушената в тънкостите на манипулацията публика, че щом става дума за “фейк нюз”, то това може да е само с източник Русия. През последните години у нас се проведоха и продължават да се организират безброй семинари, симпозиуми, конференции и прочие събития, посветени на “руската информационна заплаха”. Любопитното е, че в кампанията за демонизиране на Русия, активно се включват и преподаватели от Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) към Софийския университет. С публикации, участия във всевъзможни форуми у нас и в чужбина, те се опитват да изграждат образ на тази страна като на враг. И, разбира се, активно и постоянно промиват мозъците на своите студенти. А като имам предвид равнището на общата им култура, то това не е чак толкова трудно.
Дали обаче Русия е истинския виновник за цунамито от фалшиви послания в родното и световното публично пространство?

Отговор на този въпрос наскоро ни даде и онлайн медията The Intercept. Самата тя стартира през февруари 2014 г., като собственост на медийната организация First Look Media. Тя е създадена и финансирана от основателя на eBay Пиер Омидияр и има за цел да утвърждава и защитава свободата на медиите от тези, които посягат на тях. За екипа на First Look Media свободните и независими медии са жизнено важен компонент на всяко истинско демократично общество. През 2017 г. Пиер Омидияр обяви, че ще раздава в продължение на три години чрез своята фондация 100 милиона долара за борба с фалшивата информация и езика на омразата.
Тези дни в The Intercept се появи твърде интересна публикация на изследователя в областта на комуникациите Глен Гринуолд.
В нея на базата на многобройни факти, той класифицира най-позорните фейк нюз, появили се във влиятелни американски медии и посветени на т.н. “вмешателство” на Русия в тамошните избори за президент на страната. Самият Глен отбелязва, че примерите са подредени според нарастването на журналистическата безотговорност, стояща зад излезлите материали. Всеки, който пожелае, може да се запознае в The Intercept с десетте крупни лъжливи новини, разпространявани от американски медии за дискредитиране на Русия – и не само сред американците, но и по света. Истината е, че всяка от тези фалшиви новини незабавно бе подхващана и най-активно разпространявана и от родни медии, в които русофобството днес е на особена почит. Коментирани, естествено, в подходящата антируска светлина и от немалко преподаватели във ФЖМК…

Ето първите пет фейк нюз, които разбудиха духовете и сътвориха невероятна антируска истерия не само в САЩ, но в целия свят. И, разбира се, и в повечето родни, самоопределящи се като “независими и обективни” офлайн и онлайн-медии.

На пето място за Глен е статия в Slate, която се е появила на 31.10.2016 г. Медията съобщава, че “група интернет-изследователи” са забелязали в компанията на Доналд Тръмп секретен интернет-сървър. С него президентът на САЩ е поддържал пряка връзка с Москва. Точно тази информация много активно ползваше конкурента на Тръмп за президентските избори Хилъри Клинтън, за да го уличи в “сговор” с Русия. Естествено, широко бе тиражирана и от родните “независими” медии. Проведени разследвания са показали, че това е пълна лъжа.
На четвърто място в класацията на Глен, е британския вестник The Guardian. В негова статия, появила се на 27.11.2018 г. се заявява, че Пол Манафорт, бивш шеф на предизборния щаб на Тръмп, три пъти е посещавал инкогнито Джулиан Асанж – основателя на WikiLeaks, в посолството на Еквадор в Лондон. Това е породило многобройни спекулации за “връзките” му с Русия. Сътрудници на еквадорското посолство определят тази история като истинска фейк нюз. Но от The Guardian категорично отказват всякакви коментари по този материал.
Статия на CNN от 27.07.2018 г., Глен поставя на трето място в своята класация. Популярният канал публикува сензационен материал за това, че екс-адвоката на президента Майкъл Коен, е бил готов да разкаже на специалния прокурор Робърт Мюлер за строителството на Trump Tower в Москва. В статията се твърди, че Тръмп е знаел за срещата по строителството на Trump Tower, в която е участвал сина му, други влиятелни американци и руския адвокат Наталия Веселницка. Скоро бе установено, че това е пълна лъжа, но CNN и досега не е махнал тази фалшива новина от своя сайт.

Популярната платформа BuzzFeed, е на второ място в класацията за най-голмите фейк нюз на Глен. Тя твърди, че Тръмп лично е инструктирал адвоката си Майкъл Коен, да излъже екипа на прокурора Мюлер за преговорите по строителството на Trump Tower в Москва. Това е дало старта на множество публикации за необходимостта от импийчмънт на действащия президент. С тази дума (от англ. impeachment — обвинение, дискредитиране) се нарича процедурата, с която официално се подвежда под отговорност висш представител на властта за извършено от него тежко престъпление (държавна измяна, корупция и др.). Проверка на екипа на прокурора Мюлер стига до извода, че твърденията на BuzzFeed „не съответстват на действителноста“.
Първо място за фейк нюз, според Глен, си делят CNN и MSNBC. На 9.12.2017 г. CNN публикува статия за това, че Доналд Тръмп-младши е имал предварителен достъп до електроните писма на Националния комитет на Демократическата партия, които по-късно са публикувани от WikiLeaks. След известно време тази информация я потвърждава и медията MSNBC. По този начин се внушава на обществеността, че предизборната кампания на Тръмп е ползвала сведения от WikiLeaks, осигурени от хакерско проникване в пощата на щаба на демократите.
Естествено и това се оказва лъжа. Но и днес, когато питат CNN и MSNBC защо са използвали фейк нюз, те избягват всякакви коментари – просто мълчат.

https://www.sn.at/sucht-ist-keine-charakterschwaeche-41-77556965.jpg/size-1280x717/29.672.242

Какъв е извода от разследването на Глен? Той прекрасно е изразен в популярната българска поговорка “крадеца вика крадеца”. Хората в САЩ и неговите съюзници, които са сътворили технологията на фейк нюз и се ползват непрекъснато от нея в глобалното публично пространство, за да промиват мозъците на милиарди, се крият зад удобната им завеса “руска информационна агресия”.
Ето затова ни е нужно критично мислене – за да поставяме всичко под съмнение. Особено, когато то е с източник “обективни, безпристрастни и независими” медии…