Дезинформират ни: арогантно, по изпитани рецепти!

Дезинформират ни: арогантно, по изпитани рецепти!

На 10 октомври т.г. милиони хора по света бяха шокирани от ужасяваща новина, разпространена от Израел: „Хамас“ са обезглавили 40 еврейски бебета! Западни журналисти са били заведени на мястото – израелският кибуц (така наричат селскостопански комуни в Израел – б.м.) Кафар Аза, където са били открити телата на убитите еврейски деца.

Незабавно новината за чудовищна екзекуция на бебета бе изведена на челно място и от медии у нас. Ето какви заглавия се появиха на този ден в популярни сайтове в България:  „Зловещо: 40 бебета са били обезглавени от Хамас“; „Това не е война, това е клане“: Откриха телата на 40 бебета в Израел, някои са обезглавени“;  „Израел показа на западни журналисти обезглавени от Хамас бебета и деца“; „УЖАСЪТ НА ВОЙНАТА: Хамас е убила и обезглавила 40 бебета“; „Зловещо: Израелските сили откриха най-малко 40 мъртви и обезглавени бебета при освобождаване на селище край Газа от Хамас“; „Кръвта е навсякъде, дори по детските колички”: Обезглавени бебета след нахлуването на „Хамас” в Израел“;  „Война ли? Не, по-страшно е! Страхливците от Хамас са обезглавили 40 бебета в Израел“; „СНИМКИ 18+ от ада на Хамас: Терористите разпорили корема на жена, за да извадят и убият бебето й. Израел публикува „проверени изображения“ на обезглавени хора, бебета – заклани и изгорени от ислямистите“; „Откриха десетки тела на деца и бебета в Израел, някои са с отрязани глави“; „Израел показа на западни журналисти обезглавени от Хамас бебета и деца“; „Етиен Леви: Как е възможно в 21 век да има обезглавени деца, да има 10-месечни бебета надупчени от куршуми“; „Тагарев от Брюксел: Израелският военен министър ни показа ужасяващи кадри – избити деца, отрязани глави”; „Тагарев за зверствата в Израел: Избити деца, отрязани глави, просто ужас“; „Тагарев в Брюксел: Видях снимки на избити деца и отрязани глави в Израел“. И още много заглавия в подобен дух.

Цялата тази кошмарна история я започва репортерката на израелският телевизионен канал  i24 News Никол Зедек. Според нея, след атаката на „Хамас“ в кибуца  Кафар Аза, са намерени телата на 40 бебета, на които са били отрязани главите.  Те са били също и минирани. Част от труповете терористите са запалвали заедно с къщите, за да скрият следите от своите престъпления. Тази информация, както разказва в репортажа си Никол, тя е получила от едно от подразделенията на ЦАХАЛ (израелските отбранителни сили).

Без да я проверяват западни и родни медии незабавно я разпространяват – ентусиазирано, надпреварвайки се в емоционалното и обагряне. И както се полага незабавно се включват винаги готовите за  „правилен коментар експерти“ – хрантутници на западни фондации и организации. За да героизират евреите и демонизират и обезчовечат палестинците и арабите въобще.

Естествено,  съобщенията в този дух са ужасили много хора. Те са били потресени от подобно варварско поведение на кръвожадни терористи от „Хамас“. И у много от тях са се породили негативни емоции не само спрямо членовете на тази терористична организация, но и към палестинците като цяло. След подобни новини те са в състояние вече  да оправдаят и унищожаването на мирното население на Газа, което върши сега Израел.

Предполагам, че  не е голям броят на хората, които са се запитали, прочитайки материалите за 40-те обезглавени еврейски бебета, дали всъщност е вярно всичко това. В главите на повечето от тях е активиран  процес, който много точно е формулирал още геният на нацистката пропаганда Йозеф Гьобелс (1897 – 1945): „Колкото по-чудовищна е лъжата, толкова по-охотно ще повярват в нея!“

Израел е верен последовател на своят най-добър съюзник, покровител и командващ – САЩ. Това се вижда и от технологията и техниките, които той използва, за да формира световното обществено мнение в свой интерес. Евреите копират директно поведението на държавата, сътворила модерното изкуство на манипулацията – САЩ. На нея впрочем се е възхищавал и самият Гьобелс. И веднага, след като става министър на пропагандата и просвещението на Нацистка Германия (а в тази си роля той е бил в периода 1933 – 1945 г.) Гьобелс изпраща в САЩ група свои сътрудници, за да се изучат в доведеното до съвършенство американско изкуство за манипулиране на общественото мнение.

Всяка война на Америка някъде по света (а от 1776 г. до днес САЩ не са воювали само 17 години!) винаги се   предшества от мощна кампания за промиване на мозъците на населението – вътре в страната и в чужбина. В своя публикация аз припомних на читателя историята с 15-годишната Найра от Кувейт. Момичето разказа в Комитета по правата на човека на Американския конгрес, че след  нахлуването на Ирак в Кувейт, тя е станала свидетел, как иракски войници са  вадили недоносени бебета от кувьозите им и са ги оставяли да умират на студения под. Абсолютна лъжа, разбира се, измислена от PR –агенцията Hill & Knowlton. Но  тя даде старт на невероятно мощна кампания за демонизиране на Ирак, което улесни агресията на САЩ в тази държава. Впрочем нея едва ли щеше да я има, ако тази страна нямаше богати залежи на петрол.

Ангажирани с главната си задача – да оцеляваме, вероятно малцина си спомнят и за спектакъла „Буча“, който ни предложиха украински манипулатори, направлявани от техните западни консултанти. Но благодарение на него бе осигурена подкрепата на общественото мнение за въвеждане на нови антируски санкции от Запада. И на киевският режим бяха предоставени милиарди долари и евро, без които той не би могъл да оцелее дори и седмица в конфликта с Русия. Псевдосъбитието „Буча“ позволи на овластени тарикати на Запад и у нас да ескалират непрекъснато прокси войната си срещу Русия на украинска територия. В резултат на това огромни печалби получиха производители на оръжия. А овластени политици и бюрократи напълниха джобовете си с милиони долари и евро от комисионни от цялата тази далавера. Но милиони обикновени хора бяха обречени на мизерия.

На лъжата краката са къси. Много скоро стана ясно, че и в историята за обезглавените еврейски бебета няма и капчица истина. Тя се оказа пълна измислица. Това призна и самата Никол Зедек. Представители на ЦАХАЛ също заявиха, че те не разполагат с информация за „отрязани детски глави“. Прави чест на Сара Сиднер –  съводеща на сутрешното издание на CNN News Central, която се извини публично за разпространение на дезинформацията за обезглавените еврейски бебета и деца. Наблюдатели също бързо установиха: фотографиите, качени в акаунта на израелския премиер Бенямин Натаняху и разпространени по света, са всъщност генерирани от изкуствен интелект.

Но кой знае защо никой от щедро платените „проверители на факти“ не съобщи за чудовищната дезинформация, заляла медиите. Нито пък потърси отговорност от  възпитаника на съветска военна академия, а днес върл натовец и борец срещу „руската дезинформация“  Тодор Тагарев за лъжите, които сипеше в публичното пространство.

На 7 октомври „Хамас“ ужаси милиони хора със своята жестокост. Но това, което се случи след неговата терористична акция може да бъде определено само с една дума: геноцид! Израел започна интензивни бомбардировки над един от най-гъсто населените райони в света. Мощна бомба бе хвърлена на една от най-големите болници в Газа, в резултат на което загинаха стотици мирни хора, в това число и много деца. Израел лиши от ток, вода, храна, лекарства, гориво близо три милиона палестинци, живещи в Газа.  Агенция Ройтерс цитира палестинското министерство на здравеопазването, според което след 7.10. досега са убити около 3800 души – най-вече жени и деца и са ранени над 12500. Броят на убитите, ранените, осакетените продължава да расте с всеки изминат час. А израелски лидери през последните дни правят изказвания, все едно извадени от речника на Гьобелс…

Невероятно мощното израелско лоби по света и у нас без да се изчервява използва всичко, което е в състояние да демонизира не просто „Хамас“, но и да дехуманизира палестинците и арабите като цяло. И да идеализира евреите. Точно за това работят разпространяваните в колосални количества дезинформация, полуистини, откровени лъжи. Манипулацията приспива разума на милиони и събужда у тях крайно негативни емоции спрямо Палестина. А точно това е нужно на коварните и корумпирани политици, за да пробутват своите безумни решения. В конкретния случай да ликвидират шансовете за примирение, за да не спира конфликта.

И така печалбите на военно-промишления комплекс, следователно и техните, да не престават да растат…