Дезинформирани политици вземат неадекватни решения

Дезинформирани политици вземат неадекватни решения

https://lh3.googleusercontent.com/oI0OVGYrHwHa29rwbE1SscunMv2Fp3TPmNSdDXmLFNQmwBAqAMVRoCL173M3WCXe7cieGMO18mC4KFQgjpUwOdmO=w1500-h1000-l95

Руският президент „има реален проблем. Той е начело на икономика, която разполага с ядрени оръжия и петролни кладенци и нищо друго. Нищо друго!“ Владимир Путин „знае, че  има истински проблеми – което го прави още по -опасен, според мен.“

Това заяви американският прездидент Джо Байдън в централата на Службата на директора на националното разузнаване (the Office of the Director of National Intelligence – ODNI), разположена в Маклийн, Вирджиния. Но преди да говори пред събралите се там около 120 служители на разузнаването, Байдън се срещна с директора на Националното разузнаване Аврил Хейнс и директора на Националния център за борба с тероризма Кристин Абизайд.

Думите на американския президент, които едва ли могат да бъдат определени като пример за етично поведение, предизвикаха невероятен интерес в световните медии.

В британският седмичник The Spectator се появи интересен коментар на Марк Галеоти на изявлението на американския президент. Ще отбележа само, че Марк (роден е във Великобритания през 1965 г.) е много добър познавач на Русия, в това число и на нейните специални служби, работи като изследовател и преподавател, експерт е и на Европейския съвет по международни отношения. Според него една от основните причини Москва непрекъснато да надхитря Вашингтон, е крайно лошата осведоменост на президента Джо Байдън. Доказателство за това е и изявлението му в централата на ODNI. Той припомня, че приказките му много съвпадат с думите на екс-президента Барак Обама – той също е твърдял че „Русия не произвежда нищо привлекателно за купувачите, освен оръжие и газ“.

А истината, отбелязва Марк е, че Русия демонстрира реални успехи в сектора на услугите и в IT-индустрията. Той напомня и за военните успехи на Русия, които сами по себе си свидетелстват за добрата форма  на нейната икономика: „Въпреки общите очаквания, Кремъл се оказа в състояние да поддържа военно присъствие в Сирия. Макар, че Дамаск все още не е постигнал окончателна победа без съмнение е, че режимът на Асад няма да загуби войната“. Думите на Джо Байдън са предизвикани от невярно разбиране на икономиката на Русия, обобщава Марк в  The Spectator. За него разузнавателната общност на САЩ е добре осведомена за текущото положение на делата в Русия, но тази информация много слабо се използва от политиците. Те продължават да пораждат нападки към Москва, без да се съобразяват със съвременните реалности. Западът продължава да приема руснаците като бандити, които в едната си ръка държат бутилка водка, а в другата автомат Калашников. Според Марк подобен подход е много сериозна грешка на САЩ.

Представите за изостаналостта на Русия, която е много далеч от „технологичните достижения“ на САЩ и Запада, денонощно ни внушават и български политици, интелектуалци, медии… Поне за мен – човек, който  35 години е работил като университетски преподавател, особено тревожен е факта, че високомерието, презрението и  лъжите за Русия сега масово се налагат в родното образование. Съвсем не са малко преподавателите, които целенасочено нагнетяват  русофобски настроения сред младите хора, огромната част от които и без това са напълно невежи и незаинтересовани  от почти всичко, което е различно от смартфона и чалгата.

Ето защо ще си позволя да ви предложа малко факти, които разкриват що за държава е Русия днес. Първо за лъжата на американския президент – Русия въобще не разполага само с  „петролни кладенци“. Делът на нефтогазовия отрасъл в брутния вътрешен продукт  (БВП) на Русия за 2020 г. е 15.2 на сто  (през 2019 г. той е бил 19.2 на сто). Става дума за БВП на стойност около 107 трилиона рубли, като от тях този на нефтогазовия сектор е равен на 16.3 трилиона. Под „нефтогазов сектор“ в Русия разбират добива, преработката и логистиката на нефт и петролен газ. В САЩ този дял е 8 на сто, а в Саудитска Арабия – 50 на сто.

Дори в условията на сурови санкции, въведени срещу Русия от страна на САЩ и неговите съюзници, делът на несуровинните стоки, които изнася сега тази държава непрекъснато се увеличава. Продажбата на стоки от тази категория съставиха 49.7 на сто от общия обем на руския експорт през 2020 г. Това е донесло на страната над 161.3 милиарда долара. Тенденцията е ясно очертана: от продадените през 2018 г.  неенергийни стоки (т.е. не петрол и  газ) в Русия са постъпили 154.3 милиарда долара, а през 2019 г. – 155.1 милиарда долара.

Основа на този експорт са машиностроене (17.2 на сто), продоволствие (17.3 на сто), химически продукти (16 на сто). Русия, която в недалечното минало внасяше дори полиоетилен сега вече го произвежда и печели всяка година милиони долари от неговия износ. Русия произвежда и изнася и един особено търсен от електронната промишленост продукт – графен. И т.н. Това означава, че Русия съвсем не е „бензоколонка“, която предлага единствено нефт и газ.

През 2020 г. Русия продаде в чужбина над 79 милиона тона селскостопанска продукция на обща сума от 30.7 милиарда долара. Това е с една пета повече в сравнение с предкризисната 2019 г., когато пандемията я нямаше. Руските храни са търсени в над 150 държави в света. В аграрният сектор най-висок дял в износа се пада на пшеницата – износителите и са спечелили 1.8 милиарда долара  през миналата година, а производителите на олио са заработили над 600 милиона долара.

Днес Русия продава в чужбина много повече, отколкото купува: при общ годишен външнотърговски обем на страната от 693 милиарда долара, износът в него е 444 милиарда долара, а вноса – 249 милиарда долара. По този показател (превишаване на износа над вноса) Русия остъпва само на две държави: Китай и Германия.

Това е реалността за днешна Русия, с която американските разузнавачи би трябвало да запознаят своя президент. Впрочем точно много несуровинни продукти, произведени в Русия купува и самата Америка, заедно с държави като Германия, Нидерландия, Япония…

Юсуке Оцубо е един от най-добрите познавачи на Русия в Япония. Той е завършил престижния Токийски университет, работил е в Банката на Япония, бил е първи секретар на нейното посолство в Москва, участвал е в различни проекти в САЩ, Израел, Русия… Сега е директор в големия холдинг United Managers Japan Inc. В японската медия JB Press (Japan Business Press) се появи негов анализ за състоянието на руската икономика днес. Оцубо изтъква, че и в Япония се внушава представата за Русия като държава, чиято икономика зависи единствено от износа на нефт и газ. За него това просто не съответства на истината! Той цитира  данни на британски изследователи (а тази страна най-малкото може да бъде обвинена в обич към Русия), които категорично опровергават този мит. Изследване на института за Интернет при Оксфордския университет показва например, че  през 2018 г. над 750000 руски компании са продавали програмно обезпечаване само на Великобритания! А  броят на руските специалисти, занимаващи се със създаването на програмни продукти е бил над 540000 души. Този факт, според Оцубо е свидетелство за невероятния ръст и на руската  IT-индустрия.

А ето и още един любопитен факт, който доказва „невероятното технологично изоставане на бензоколонката Русия“:  Bild пише, че цялото навигационно оборудване на  германските подводници всъщност е руско производство – произведено е от руската компания „Транзас“.

Аврил Хейнс, който представи президента Байдън пред шпионите, събрали се в централата на ODNI, го нарече „запален потребител на интелигентност“. И добави: „Вие винаги давате ясно да се разбере, че това, което искате от нас, е необработената истина, каквато я виждаме. Мисля, че дори ви харесва, когато предлагаме алтернатива или несъгласие и ни подтиквате към това. Защото искате да имате най-добрата информация, с която да взимате трудните решения, пред които сте изправени всеки ден.“

Ако съдим по  думите на Байдън това няма нищо общо с истината. Представите му за съвременна Русия са от преди  десетилетия. Но има нещо още по-тревожно: самият Байдън заявява, че разпространяването на дезинформация определено затруднява хората да оценяват фактите и да вземат правилните решения.

А всъщност той прави точно това: дезинформира Америка и  света.