Да станем такива, каквито сме способни да станем!

Да станем такива, каквито сме способни да станем!

Древногръцкият философ Епиктет (50 г.пр.н.е. – 138 г.) е казвал, че нещата на този свят се делят на два вида: едни, които са по силите на човека и други, които са невъзможни за постигане. Мъдрецът е учел, че енергията ни трябва за да се съсредоточаваме върху това, което зависи от нас и да елеминираме онова, което не ни е подвластно. Причината е, че ако преследваме нереални цели, то най-вероятно ще се провалим.
Векове по-късно друг знаменит учен – френският философ и писател от епохата на Ренесанса Мишел дьо Монтен (1553 – 1592 г.), ще напише:

-Ум, който няма определена цел, се губи. Да бъдеш навсякъде означава да бъдеш никъде!
Светът, в който живеем днес няма нищо общо с времената, в които са преминавали годините на Епиктет и Монтен. Но техният извод – успява само този, който си поставя цели, продължава да е все така актуален.
Нашето съзнание има склонността да се разсейва по неща, които привличат вниманието ни. При това сме заобиколени с всевъзможни изкушения, които са в състояние да го обсебват – социални мрежи, телевизия, шоута, заведения… За това се грижат денонощно и безброй манипулатори, които се стремят да направляват поведението ни и така да изпразват портфейлите ни. Ако нямаме цели то лесно можем да се отдадем изцяло на тяхната магия и да заживеем ден за ден, без амбиции, защото така ни е удобно, безгрижно и комфортно.
Докато целта внася подреденост във всекидневието ни, определя доминанти в него и така води до оптимално използване на собствените ни ресурси. А като ги съсредоточава в определена точка, тя многократно ги умножава. Ние ставаме способни да отхвърляме незначителното и да се концентрираме върху същественото. И така да постигаме целите си.

Джак Ма е основател на Alibaba Group Holding Ltd, най-голямата платформа за онлайн търговия на планетата, чиято пазарна цена е над 230 милиарда долара. Той сам превърна себе си от бедно китайско момче в една от най-богатите и могъщи личности на планетата. Когато го питат, кое лежи в основата на невероятния му успех, той отговаря: да си наясно какво точно искаш! За него въпросът “Какво искам да направя?”, е много по-важен от въпроса “Какво мога да направя?” Без значение е твоя произход, образование, опит, изтъква Джак – имаш ли цел, уверен ли си в нея, готов ли си да вървиш по пътя, по който си поел независимо от трудностите, то ти ще победиш. Просто се фокусираш върху целта си и вървиш неотклонно към нея. За Джак в света има неща, които се смятат за непостижими, но няма нещо, което да е невъзможно да се направи. Същественото е да си страстно увлечен от своята цел и да се бориш за реализацията и. И тогава непременно ще успееш!
В средата на 50-те години на миналия век изследователи запитали абсолвенти дали имат цел в живота и стремят ли се към нея. Оказало се, че само три на сто от тях имат конкретна цел, която искат да постигнат. След тридесет години същото проучване било повторено сред вече възрастните някогашни студенти. Оказало се, че точно тези три на сто от тях, които имали цел, успяли в живота несравнимо повече от останалите си колеги.

И това е обяснимо: да имаш цел означава да искаш да се самоутвърдиш в този свят. Целеустремените хора са увлечени в нещата, които правят. Те са вдъхновени. А това е едно от най-важните условия за да успяваш в живота.
Хайди Ройзен е бивш вицепрезидент по комуникация в Apple Computer, съосновател и главен изпълнителен директор на компанията T/Maker, преподавател по предприемачество в Станфордския университет. Тя е забелязала нещо много важно за нашето време:

-Хората на 20 години постоянно се безпокоят за това, какво мислят за тях другите – казва Хайди. – На 40 се стараят да не им пука за чуждите мнения. А на 60 разбират, че за тях не мислят изобщо. Затова вие самите трябва да мислите за вас!
Целеустремените хора са осъзнали, че мястото им под слънцето се определя единствено от самите тях. Никой не им е виновен за това, че ако непрекъснато не се самообразоват например, нямат шансове в нашата дигитална епоха. Те не обвиняват други за съдбата си, за разлика от блуждаещи, лениви, умиращи от скука образи. И не си пилеят времето с глупости, а работят постоянно за увеличаване на собствената си конкурентоспособност. Те са воини, ориентирани към продуктивни действия.
Целите са ни необходими и за да бъдем здрави. Точно хората, които не знаят какво искат да постигнат и живеят ден за ден, са застрашени от много сериозни заболявания и ранна смърт. Липсата на цел се оказва негативен фактор, който влияе по-силно дори от злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето. Способността на човека към самодисциплина и самоорганизация за достигане на цели, които си е поставил, придават на живота му смисъл и способстват за укрепване на здравето му. При това е без значение характера на самите цели – дали ще помагаш в отглеждането на внуците, ще се грижиш за домашен любимец, ще напишеш книга, ще учиш чужд език, пътешестваш и пр. Важното е да ги имаш.

Но, ако все пак ни затруднява това, каква цел да си изберем, то може да последваме препоръката на Барух Спиноза – един от най-великите философи на 17 век:

-Да бъдем такива, каквито сме и да станем такива, каквито сме способни да станем – това е единствената цел в живота!