Да се демонизира тя май вече е наша държавна стратегия

Да се демонизира тя май вече е наша държавна стратегия

https://i0.wp.com/www.fortcarsonmountaineer.com/wp-content/uploads/2017/11/11-10-17-CyberTeamOperational01-900px.jpg?w=640&ssl=1

Властите в страната ни осъществиха пореден враждебен акт спрямо Русия: полковник Василий Сазанович – военно аташе в посолството на Руската федерация в София, бе обявен за персона нон грата. Официалната версия е, че причината за това са действия, несъвместими с дипломатическия му статут. Полковникът се е интересувал от провежданите на наша територия съвместни учения с американски военнослужещи.

Незабавно на сайта на американското посолство се появи съответно изявление, което горещо подкрепя точно това решение. Пиарите на посолството не пропуснаха да лансират отново пропагандният мит за „твърде много примери на агресивни действия от страна на руски служители – от шпионаж в България до отравяне на опоненти както в своята собствена страна, така и в чужбина“. По същото време и  държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че Русия е враг на Америка.  Според него тя се стреми да взриви американския начин на живот, републиката им, техните основни демократични принципи.

От руската дипломатична мисия у нас определиха изгонването на военното, военно-въздушното и военно-морското аташе при посолството на Русия в България като „безоснователно“. Руският посланик у нас – Анатолий Макаров заяви, че нотата на българското външно министерство е била предадена без допълнителни коментари. Просто им е било съобщено, че аташето трябва да напусне страната в рамките на 72 часа. Той определи ситуацията като „абсурдна“ и подчерта, че руската страна е в правото си да предприеме ответни действия.

Службата за външно разузнаване (СВР) на Руската федерация е на мнение, че сега САЩ разгръщат мащабна кампания за компрометиране в Източна Европа на политици и общественици, които се застъпват за развитие на добросъседски отношения с Русия. Според представителят на  СВР Сергей Иванов, „епицентър на тази кампания на Балканите стана България“. Там „редовно се инсценират шпионски скандали с последващи необосновани изгонвания на руски дипломати“, цитират мнението му руски медии.

Тази история ме подтикна да направя малък експеримент. Реших да узная някои от „секретите“ на българо-американски учения у нас през тази година. Заинтересува ме „Тракийско лято-2020“, което се проведе от 19 до 28 август 2020 г. у нас. И ето какво открих.

https://i0.wp.com/regnum.ru/uploads/pictures/news/2018/10/24/regnum_picture_15403450424055193_normal.JPG?w=640&ssl=1

В „Тракийско лято-2020“ са участвали 750 български военни. Те са от  състава на Военно-въздушните сили (ВВС), от Съвместното командване на специалните операции (СКСО), от военноморските сили, от Сухопътните войски.

Американските военни, участвали в него, са 120 души. Те са долетяли от базата им в германския град Рамщайн с три военно транспортни самолета C130 J Super Hercules. Американците са от състава на 37-ма транспортна ескадрила от ВВС на САЩ, разположена в Европа.

От българска страна в учението са участвали военнотранспортни самолети C-27J Spartan от Транспортната авиогрупа, разположена във Враждебна. Привлечени са били и вертолети AS-532 AL Cougar и Ми-17 от авиобаза Крумово, както и един изтребител МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево. Задействан е бил и един зенитно-ракетен комплекс „КУБ“ от 1-ва зенитно-ракетна база.

Ученията са се провеждали денем и нощем на летище „Пловдив“, военното формирование 32 040 – Крумово, летище „Чешнегирово“, пътния участък край с. Поройна – с. Леново и във временно отделени зони от въздушното пространство на България. Ръководител на учението е бил полк. Юрий Луканов – заместник-началник на щаба на ВВС на България. От американска страна ръководител на „Тракийско лято-2020“ е майор Дерек Адеуик  от ВВС на САЩ в Европа. Помощник-ръководител на съвместната подготовка за СКСО и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната е бил полк. Иван Райков – заместник-командир на СКСО, а за ВВС – полк. Димитър Павлов, заместник-командир по летателната подготовка на в.ф. 32040.

Конкретните цели на учението „Тракийско лято-2020“ са следните: отработване на  процедури за изпълнение на елементи, свързани с бойното използване на транспортни самолети; повишаване на теоретичната и тактико-специалната подготовка на бойните разчети от зенитно-ракетните войски; усъвършенстване на процедурите във ВВС по всестранно логистично осигуряване; подобряване на способностите на ръководителите на полети; повишаване на оперативната съвместимост между екипажите в състав на международни оперативни сили. Конкретните задачи за изпълнение на „Тракийско лято-2020“ са били: тактически полети на малка височина в смесени групи; превоз на войски и товари; тактически въздушен десант; визуално въздушно разузнаване; полети по маршрут за групова слетяност на средни и малки височини; изпълнение на парашутни скокове; зенитно-ракетно прикритие на стратегически обекти от критичната инфраструктура на страната; бойно маневриране за преодоляване на противовъздушна отбрана, включващо наземни средства и изтребители; тактически прехват по малоскоростна цел на малка височина.

Тракийско лято 2020”: Кацания и излитания от пътен участък с C-130J  Hercules (фотогалерия) - 1 част - Pan.bg

Една от задачите на учението е била осъществяване на медицинска евакуация. Тя е реализирана с участието на медицински екипи с оборудване от състава на Военномедицинска академия, съвместно със сертифицирани екипажи от 24-а авиобаза Крумово. Вертолети AS-532 AL Cougar и Ми-17 са извършили изтегляне от зоната на десантиране на пострадали и провеждане на авиомедицинска евакуация.
Ще се съгласите, че подобна информация представлява определен интерес за военните на всяка държава, която има враждебни намерения спрямо нашата. При това за разлика от мен – аматьора, професионалистите ще я разгледат в много по-широк контекст. И така ще добият далеч по-пълна представа за военният ни потенциал. Включително и за начините на подготовка и евентуалната тактика на поведение конкретно на ВВС в условия на въоръжен конфликт.

Не бих се учудил, ако точно за подобна информация не е изгонен полковник Василий Сазанович. А внушението в официалните съобщения, че нея той е трябвало да предава на руското военно разузнаване в Москва е най-малкото смешно. А къде да я изпраща – във Вашингтон или в Абуджа (столицата на Нигерия)? Любопитен е и въпроса, а какво всъщност трябва да прави едно военно аташе – да анализира армията ни или да следи за растящия брой на нестандартно сексуално ориентираните в коридорите на властта у нас? Или може би да изучава най-новите модни тенденции в София в условията на пандемия от коронавирус? А с какво точно  се занимават  нашето аташе по отбраната генерал-майор Тодор Дочев и неговият помощник подполковник Митко Борисов в Москва? Едва ли задачите им се свеждат до флиртуване с обаятелни рускини или откриване на други мезета за водката освен сельодката.

Парадоксът е в това, че руското военно аташе би могло да научи почти всичко, което го интересува и за американците у нас, без да става от компютъра си. В уютният си кабинет пред чаша любимо питие, той просто трябва да се рови в интернет. Така както го направих аз – прегледах известен брой сайтове, в това число тези на американското посолство, на военното ни министерство, на ВВС и др. Сами ще се досетите, че ако си бях поставил за задача и бях отделил на час, а денонощие бих узнал още повече за „секретите“ на американското военно присъствие у нас. Особено, ако т.н. контент анализ включваше и множество страници във Фейсбук – публична тайна е, че много военни обичат да се перчат в тях.

https://i0.wp.com/densegodnya.ru/thumb/2/sCuipQ82AA8yBYFxIQqMkg/r/d/kibervoyska_v_anglii.jpg?w=640&ssl=1

За разлика от мен военното разузнаване на всяка уважаваща себе си държава работи с голяма база данни и с изкуствен интелект. Алгоритмите не само спестяват време, но могат да „пресяват“ и филтрират огромни потоци от информация. И така да откриват всяка тайна, която интересува разузнавачите.

Мотивът за изгонването на руското военно аташе е наивен, но той не е  от съществено значение. Много по-важно е да бъде изпълнено своевременно даденото нареждане за ескалация на мита за „руска заплаха“ у нас. А откъде то е дошло и сами можете да се досетите – достатъчно е да си спомните за мълниеносната реакция на одобрение от страна на американското посолство. 

Трябва да си голям наивник наистина, ако изключваш вероятността случващото се да е свързано с много пари. Изгонването на руския дипломат става в навечерието на пускането на природен газ по газопровода „Турски поток“ за Сърбия, което се предвижда за новогодишната нощ. А това сериозно обърква плановете на американски енергийни компании да пробутат на нас и на съседите ни техния си – многократно по-скъп от руския, втечнен газ…

Ето защо въобще не бих се учудил, ако и зад това решение не се криеха   дебели пачки във вид на комисионни за едни „наши хора“ на власт. Просто това е неизбежно в държава, властите в която са най-корумпираните на нашия континент.