Да превърнеш пантера в сандвич

Да превърнеш пантера в сандвич

Аз често използвам определението щура идея. Но тя не може да се появи във всяка глава, а само в щурата глава. Или казано по-научно – в креативната личност. Нейното мислене не признава авторитети, не се страхува от провали и много си пада по всевъзможни експерименти.
Ето два примера за щури идеи, които осигуриха на измислилите ги съвсем сериозни приходи. А това стана възможно, защото с тях те зарадваха други хора.


Повечето от нас си имат мигове, в които си мечтаят за героични приключения и романтични истории. Е, има и такива, които като погледнат през прозореца ще видят само хвърчащи автомобили, купени на старо и пенсионери, промъкващи се между тях с нескриван страх. Но в случая не те ни интересуват, а другите – тези, пред които се разкриват китове, порещи океани или най-малкото зли пантери, които с един удар с ръба на дланта си те ще превръщат в сандвичи.

Тези мечтатели си представят не само всичко това, но вероятно си казват, колко славно би било да ги видят точно в тези им роли и приятелите в интернет.
На един симпатяга му хрумна, че има немалко хора, които през целия си живот нямат възможност да мръднат никъде, но и те искат да се поперчат със силни изживявания в социалните мрежи.

Точно за тях той създаде фирма, която издава документи и осигурява всевъзможни свидетелства за осъществено приключение. Сега всичко, за което си мечтаем, но знаем, че е малко вероятно да се осъществи – от рафтинг по стръмна планинска река до шофиране по опасни планински пътища, не е никакъв проблем.

Достатъчно е да си платим, за да получим сертификат и комплект доказателства към него – от фотографии до всевъзможни сувенири от местата, на които сме били. Не е чудно, че само за година простата, но щура идея донесе на симпатягата над два милиона долара чиста печалба!

Япония е страна на парадоксите. Спокойно може да я определим като зона на най-високите технологии и роботите. Но същевременно тя е и пространство на социална изолация и самота независимо, че в нея живеят над 127 милиона души. Повече от една пета от мъжете и около една десета от жените на възраст над 50 години никога не са били в брак. Те изцяло се посвещават на работата. Нямат роднини и приятели.


Съществува проблем, следователно има поле за развихряне на щури глави. Едни от тях се сетиха и създадоха фирмата си Hagemashi Tai. Тя предлага на всеки желаещ гражданин на страната на изгряващото слънце роднини под наем – от най-близки до най-далечни. Ролята на далечните роднини играят актьори – те ще дойдат на рождени дни, сватби, погребение… А за допълнително заплащане ще произнесат и подходяща и запомняща се реч.


Под наем може да се вземе и съпруг, включително и за самотна майка с дете. Друг вариант е да се осигури временен партньор за дама, на която и предстои брак и тя да се запознае с усещанията в него. Баща под наем ще изпълни всички желания на “съпругата” – ще играе с децата, ще им помага в уроците, ще поправи счупена вещ…

Но можете да си поръчате и просто събеседник – човек, на който да споделите всичко онова, което ви е накипяло в душата.
Добре е да помним, че в света в момента вървят дълбоки и динамични промени. Те буквално отнасят цели отрасли на икономиката. Съответно и с традиционните ни представи за успех в живота, професионална кариера и личен просперитет ще трябва да се разделяме, ако искаме да оцелеем утре.


Сигурно е едно: светът все повече ще се нуждае от хора-неконформисти, които не се страхуват да се изправят срещу рутината, инерцията, посредствеността, налагани от масовата култура и доминиращи във всяко общество в епохата на интернет. Които мислят необичайно, непослушни са и не се стремят да бъдат харесвани от всички.
От щури глави.