Ковид-ваксината: наистина ли е безопасна и ефективна?

Ковид-ваксината: наистина ли е безопасна и ефективна?

Наближава края на годината. А това означава, че се приближават  и така  очакваните коледни и новогодишни празници. Но освен тях ще пристигне и ваксината против Ковид-19. Очаква се първите доставки да са от 125000 дози, които са произведени от Pfizer и BioNTech. Като имаме предвид, че ваксинацията включва поставяне на по две дози, то късметлии от целокупното ни население от около 7 милиона души ще са едва 60000. Намеренията на властите са първоначално да бъдат ваксинирани медицински работници. Но как точно от 243600 служители в здравеопазването ни ще бъдат избрани тези, които да получат ваксината, поне за мен не е ясно. Няма и отговори на редица други важни въпроси – като къде, кога, как, от кого ще бъде извършвана ваксинацията, ще са необходими ли PCR-тестове от изявилите желание да се ваксинират и т.н. Известно е само това, че вече има хладилници, където ваксините, когато дойдат могат да бъдат прибрани.

Най-вероятно самият процес на ваксинация ще протече  типично „по нашенски“ – с неизбежния хаос, конфликти и хабене на много нерви. Може да не се съмняваме и в това, че в предстоящата кампания за постигане на „информирано съгласие“  всячески ще бъдем убеждавани в правилността на избора от властимащите точно на тази ваксина. Естествено, и в нейните невероятни възможности да ни спаси от коварният коронавирус. За това ще се погрижат не само властите, но и производителите на ваксината, които най-вероятно вече са си осигурили нужните им лобисти, журналисти и всевъзможни „експерти“. Не е трудно да се досетим, че ще ни бъде спестена всяка информация, която би могла да активира критичното ни мислене и да се усъмним в свойствата на ваксината на Pfizer.

За да не бъда обвинен в пристрастност и тенденциозност първо ще ви предложа най-нова информация за ваксината BNT162b2 против Ковид-19 на Pfizer, която се появи в New England Journal of Medicine на 10 декември. Тя касае изследвания в трета фаза на ваксината, които все още продължават и обхващат над 43000 души. Половината от тях са били ваксинирани с BNT162b2, а другата половина е получила плацебо ( от лат. placebo – трябва да угаждам; симулиране, че се дава лекарство, което всъщност липсва). За периодът, който обхваща тази информация, ефективността на ваксината е била 95 на сто. Страничните реакции у участниците в изследването са били относително леки – болка в мястото на инжектирането, главоболие, слабост.

Тази информация съвсем не означава, че към ваксината на Pfizer (в създаването и е съпричастна и немската компания BioNTech) няма въпроси. Великобритания първа пристъпи към ваксиниране на нейни граждани с BNT162b2. И веднага последваха неочаквани странични ефекти – тежка алергия у двама пациента на ваксината на Pfizer. Тъй като кспертите засега не могат да дадат обяснение защо това се е случило, британските власти съветват хората с алергии да не се ваксинират. Американската медия USA Today цитира д-р Питър Хотес – декан на Националното училище по тропическа медицина в Медицинския колеж Бейлор в Хюстън. За него това е сериозен проблем, защото в САЩ 50 милиона души са с алергии. Той признава, че е объркан от подобна алергична реакция, която не е била установена по време на клиничните изпитания на ваксината на Pfizer. „Това е много непоследователно“ коментира д-р Хотес пред  USA Today.

Д-р Грегъри Полша, който ръководи Групата за изследване на ваксините в клиниката Mayo в Минесота заяви, че четирима участника в клиничните изпитания на ваксината на Pfizer / BioNTech  са развили периферна парализа на лицевия нерв (парализа на Бел), временна слабост или скованост на лицевите мускули.

А Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти  (MHRA) във Великобритания съветва хората, които са имали алергични реакции в миналото да не се ваксинират с ваксината на Pfizer / BioNTech.

The BMJ  е на четвърто място в рейтинга на научните медицински списания, излизащи в света. Издава го  BMJ Group, която е подразделение на Британската медицинска асоциация. А негов асоциран редактор е Питър Доши, който сега се труди в  Училището по фармация на Университета в Мериленд. Той е специализирал изследвания на ефективността на фармацевтични продукти в университета „Джонс Хопкинс“, защитил е дисертация (доктор на науките) в един от най-добрите университети в света –  Масачузетския технологичен институт. Точно такъв човек ни е нужен, когато търсим отговор на въпроса доколко безопасна е ваксината, която скоро ще ни предложат родните управляващи. Питър публикува в The BMJ Opinion статия, която бе препечатана в много други медии. Тя е озаглавена твърде красноречиво: „95% ефективни“ ваксини на Pfizer и Moderna – нека бъдем предпазливи и първо да видим пълните данни“. В нея той търси отговор на въпроса струва ли си безкритично да подхождаме към рекламите за продуктите на тези две компании. И отбелязва няколко съществени момента, които трябва да имаме предвид, когато правим избора да се ваксинираме ли против Ковид-19 или не.

Първо,  подчертава Питър, компаниите отчитат относително, а не абсолютно намаляване на риска, което изглежда е по-малко от 1 на сто.

Второ, клиничните изпитания не са търсели отговор на въпроса дали ваксините са способни да спасяват животи, нито пък да предотвратяват инфекции. Неизвестна е и тяхната ефикасност във важни подгрупи, като възрастни хора например.

Трето, резултатите от клиничните изпитания отразяват състояние броени дни след ваксинирането, но не казват нищо доколко те ще са резултатни след 3, 6 или 12 месеца. Това не позволява те да бъдат сравнявани с други ваксини, като грипните, които се оценяват за сезон.

Четвърто, децата, тинейджърите и хората с отслабена имунна система са били изключени от тестовете. Липсват данни за важни социални групи.

Според Питър няма как да се избегне впечатлението, че производителите искат веднага да спечелят. За него сега върху Агенцията за контрол на храните и лекарствата ( Food and Drug Administration – FDA) в САЩ се оказва огромен натиск за да се даде бързо решение за използване на ваксините.

Питър припомня, че в едно изследване на Pfizer повече от половината от ваксинираните участници са имали главоболие, болки в мускулите и студени тръпки. И не само това – проучванията в ранната фаза са били малки и с големи допустими грешки около данните. А и досега са публикувани незначителни подробности от големите проучвания от фаза 3.

Инструкциите на корпорациите-производители на ваксини се отнасят само до първите седем дни след ваксинирането. Не е ясно как ще се реагира, ако възникнат странични вреди по-късно.

Питър отбелязва, че при симптоми, наподобяващи заразяване с коронавирус пациенти поемат лекарства – за намаляване на болката или понижаване на температурата например. Но, ако ваксинирани хора по време на клиничните изпитания са вземали подобни лекарства профилактично, това не би трябвало да се приема като ефективност от ваксината – резултатът е възможно да е дошъл от лекарствата, а не от нея. Но нито Moderna, нито Pfizer са публикували данни в тази насока. Затова остава неясно и как пациенти ще трябва да лекуват странични ефекти след ваксиниране.

Питър ни съветва да не приемаме безкритично информацията за „95-процентова ефективност“ на ваксината на Pfizer, защото просто това може да не е вярно. Според него само пълната прозрачност и стриктният контрол на данните ще ни позволят да приемем информирано решение за себе си.

Ситуацията, в която ще се окажем след броени седмици, няма да е проста. Ще трябва да избираме между двете злини – риска да се заразим с Ковид-19 или да се ваксинираме с препарат, около който има твърде много неясноти. Факт е, че в САЩ например починаха 6 доброволци, които участваха в изпитанията точно на ваксината на Phizer и BioNTech.

Обективният подход изисква всички данни за ваксината, която скоро ще ни предложат, да бъдат публично достояние. Това е предпоставката да постигнем лична осведоменост – едва тогава може да се доверим на здравната  система.

За съжаление, точно тази информационна наситеност сега липсва. И най-вероятно ще ни бъде спестена.