Дарява ли ни Запада всеобхватна некомпетентност?

Дарява ли ни Запада всеобхватна некомпетентност?

https://i0.wp.com/gdb.rferl.org/f2803431-ba82-4087-8391-66dea9bd989f_w1200_r1.jpg?w=640&ssl=1

Списание Foreign Policy е основано в края на 1970 г. от  Самюъл  Хънтингтън (1927-2008) – световноизвестен учен, професор в Харвардският университет, автор на концепцията за сблъсъка на цивилизациите. Прави го в сътрудничество с американският дипломат и инвеститор Уорън Маншел. Днес Foreign Policy се е разраснал до медийна група (The FP Group), която включва освен списанието още ForeignPolicy.com и проекта FP Events. Само сайтът се посещава годишно от над 103 милиона души от цял свят.

В това влиятелно издание се появи през март тази година твърде интересният анализ на Стивън Уолт – професор по международни отношения в Харвардският университет. Той е озаглавен „Смъртта на американската компетентност“. В него авторът твърди, че пандемията от Ковид-19 окончателно ще помрачи репутацията на САЩ като държава, която знае как да прави нещата ефективно. С носталгия проф. Уолт си спомня за времето, когато САЩ имаха най-голямата  икономика в света, най-добрите университети и изследователски центрове и територия, благословена с изобилни природни ресурси. Тези характеристики в крайна сметка са и позволили да създадат и поддържат мощни военни сили. САЩ са разполагали с подкрепата на множество съюзници, но най-вече е имало доверие в нейната компетентност. Когато други държави вярват, че американските служители знаят какво правят, е по-вероятно да последват примера на Съединените щати, подчертава проф. Уолт. Репутацията на компетентност става множител на критична сила – тя засилва представата за Америка като място, където хората знаят как да си поставят амбициозни цели и да ги реализират успешно. В света Америка се е възприемала като страната с  единствено жизнеспособният модел за подражание.

Но през последният четвърт век САЩ сами пропиляха тази своя репутация на страна, ръководена от компетентни лидери, отбелязва проф. Уолт. Той посочва списък с прегрешения, сред които са и президентството на Бил Клинтън и Джордж Буш-младши, скандалите с Enron и Madoff, провалът с овладяването на бедите, причинени от урагана Катрина през 2005 г. и урагана Мария през 2017 г. И още войните в Афганистан и Ирак, интервенциите в Либия, Йемен, Сирия и другаде, разпадането на Уолстрийт от 2008 г.  и т.н.

https://i0.wp.com/mtdata.ru/u25/photo44AA/20118784277-0/original.jpg?w=640&ssl=1

През цялото време, подчертава проф. Уолт, пропагандата на САЩ е внушавала, че това е най-великата държава в света, с най-способните служители, най-добре управляваният бизнес, най-сложните финансови фирми и най-добродетелните лидери. Но истината е точно обратна и причините за това са многобройни, пише проф. Уолт. Една от тях е високомерието и самодоволството, обхванали Америка. Друга е отказът на хората да бъдат отговорни. Това може да се види в много университети например, където преподавателите имат малко стимули да оценяват сурово лошите знания и където се отделя много повече внимание на спортните отбори, отколкото на истинските академични постижения. Това доказва и скандалът с приемът на деца на богати родители и на големи донори в елитни университети за сметка на отхвърлянето на талантливи млади хора.

Днес в САЩ  изпълнителните директори управляват лошо компании като Boeing, но след това ги напускат с многомилионни „златни парашути“. Висши служители в администрацията на Джордж Буш и хор от външни мажоретки лъжат страната и водят тъпа война в Близкия изток, но никой от тях не понася наказание за това. Фирмите от Уолстрийт действат чрез комбинация от алчност, безразличие и измами, но никой после не е разследван, камо ли пък да бъде преследван. Украсени генерали се провалят в битки, които управляват от дистанция, но след това ги назначават в корпоративни бордове и на влиятелни позиции като уважавани специалисти. Почтеността и всеотдайността остават без награда, докато неуспехът не носи наказание. А, когато това се случва, компетентността неизбежно страда.

Процесът на гниене в днешна Америка е широко разпространен, отбелязва проф. Уолт. И, ако не се обърне тази тенденция, глобалното влияние на САЩ ще продължава да намалява. Хората по света няма да приемат идеите или съветите й така сериозно, както в миналото.

Той прогнозира, че след като COVID-19 приключи, американците вероятно ще открият с огорчение, че други гласове – като тези от Пекин, ще бъдат далеч по-уважавани. И светът ще бъде много по-различен от този,    който американците са свикнали да обитават, пише проф. Уолт. За него сегашната криза би трябвало да напомни на достатъчно американци, че наличието на компетентни и надеждни хора на ключови ръководни длъжности наистина е важно. И, че търсенето на отговорност от хората за корупция, шуробаджанащина или некомпетентност, е от съществено значение за ефективните публични политики. Хората преди всичко трябва да искат държавата да бъде ръководена компетентно и да разполага с квалифицирани и всеотдайни лидери, а не те да бъдат избирани поради личната си лоялност или таланта си на мошеници.

https://i0.wp.com/mtdata.ru/u17/photo0ED6/20992521199-0/original.jpg?w=640&ssl=1

А тези дни на темата за властващата некомпетентност на Запад  се спря и друг популярен  автор – Патрик Армстронг. Той е бил анализатор в канадският Департамент за национална отбрана, както и съветник в канадското посолство в Москва. В изданието на Strategic Culture Foundation се появи негова статия, озаглавена „Епитафия за Запада“ (припомням, че в превод от гръцки „епитафия“ означава слово, поставено на  надгробната плоча на починал човек).  В нея Армстронг  стига до извода, че прословутата „американска мечта“ вече я няма. Производството на САЩ е изнесено в Китай, изчезнала е и американската изобретателност – iPhone без бутони не е на същото ниво като Apple 1. Американската мечта, че децата ви ще бъдат по-добри  от вас, се срина: децата, смазани от неплатими дългове и нулеви часови договори, сега се крият в мазето ви, пише Армстронг.

За него това, което сега се случва с лидера на Запада, се реализира и в другите западни държави: перспективите и за тях са лоши, нестабилни и отчаяни. А основните причини това да се случва, са непреставащите войни и разходите, които водят до много дългове. В резултат Западът е загубил своята „магия“.

Армстронг сочи един от абсурдите, на които сме свидетели. През октомври 2019 г. Индексът на глобалната здравна сигурност (Global Health Security IndexGHS) прави оценка на страните по света за тяхната готовност да посрещнат евентуална епидемия или пандемия. Той класира САЩ и Великобритания като двете най-добре подготвени държави: първата е с резултат 83,5 на сто, а втората – 77,9  на сто  (световната средна стойност е изчислена на 40,2 на сто).  Тъй като GHS индексът е дело на Запада, едва ли е  изненада, че в неговата класация на първите 15 държави влизат девет-членки на НАТО и двама най-близки съюзници на САЩ.

Но пропагандните миражи са едно, а реалността – съвсем друго нещо. Минава една година и се оказва, че САЩ са на първо място, а Великобритания на пето, но по смъртност от коронавирус (данните са за 14 ноември). „Авторитарни държави“ като Китай  (на него GHS  дава едва 48,2 на сто) и  Русия (44.3 на сто) се справят повече от добре, особено на фона на тотално провалящият се Запад.

За Армстронг пандемията от коронавирус доказва: твърденията и очакванията за компетентността на Запада трябва да се поставят под съмнение. Стана очевидна липсата на планиране и наличието на пълен управленчески хаос. Той привежда пример с носенето на маски за лице: през февруари те не са задължителни на Запад; през март – помагат, но не, ако са хирургични; през април – полезни са, но само за здравни работници и пациенти с положителен тест. Днес те са задължителни за всички. Нима това не е свидетелство за некомпетентност? И точно тя днес на Запад е на първо място, а нейният основен източник е корупцията, която е вградена в самата същност на западната политическа система. Случайно ли главният изпълнителен директор на Pfizer продаде акции точно в деня, когато се появи съобщението, че компанията му има ваксина, пита Армстронг.

https://i0.wp.com/s.fishki.net/upload/users/2020/06/02/586417/74494579425f58d4c38d7c61fb084da2.jpg?w=640&ssl=1

Подозирам, изтъква той,  че в Китай и Русия за да вземат двама по-добри изпълнители, компетентността е често срещаният първи избор. За него Западът е загубил своята магия. И той предлага на надгробният и камък да се постави следната епитафия:  Компетентността винаги е била на второ място!

Некомпетентността е заразителна: Запада я прихваща от Америка, а ние – от тях. Но, когато тъпотата и невежеството бъдат овластени – от най-ниските равнища в коридорите на властта до нейните върхове, последиците са неизбежни: прекрасната ни Татковина вече три десетилетия лети надолу  по всички показатели. И най-вероятно дъното на пропастта тепърва предстои да срещнем. Поредно доказателство за това е управленческият хаос, който властимащите демонстрират в противодействието си на пандемията от коронавирус.

Най-голямата ни грешка, чието начало поставихме преди три десетилетия бе, че възприехме Запада и най-вече Америка като единствено достойният и перспективен модел за подражание.

Оказва се, че сме сбъркали: той съвсем не е на Запад – на Изток е.