Дали ще сме здрави зависи от нас, а не от медицината

Дали ще сме здрави зависи от нас, а не от медицината

Все по-малко са хората у нас, които са чували за Николай Амосов. Невероятно ще се изненадам, ако срещна млад сънародник, на когото това име нещо да говори. За повечето млади това е обяснимо: та той нито е чалга-звезда, нито пък е популярен футболист или видеоблогър, забавляващ ги с поредните си глупости. Те са хора на удоволствието – какъв е смисъла да натоварват и без това едва кретащите неврони на мозъка си?
Но няма човек, който да не извлече поуки от запознаването си с личността на Николай Амосов. Особено пък ние, българите, които ставаме все по-болнави. В класацията на най-здравите страни, изготвяна от експерти на авторитетната информационна агенции „Блумбърг“, сега България е поставена на 68 позиция. Проблемът обаче е, че страната ни губи пет позиции – в индекса на Bloomberg за 2017 г., ние сме били на 63-то място. Здравето на населението ни продължава устойчиво да се влошава и сега е много по-зле от това на страни, като Албания, Турция, Македония… И никаква тайна не е, че хората със здравословни проблеми преобладават не само сред възрастните, но и сред все повече млади хора в Татковината ни. При това пациентите у нас се увеличават само в геометрична прогресия.

Една от причините за тази ситуация е, че родните боледуващи не са и чували за Николай Амосов (1913-2002) – академик, световно известен съветски кардиохирург. Само по време на Втората световна война той е направил над 4000 успешни операции. Награден е с четири бойни ордена, герой е на социалистическия труд – една от най-престижните награди по времето на социализма. Амосов е не само велик хирург, но и човек, който се интересува от изкуствения интелект и то във време, когато той занимава умовете на шепа хора в света. Открива най-добрата в СССР лаборатория за изследване на сърцето и дробовете, както и Институт за сърдечно-съдова хирургия. Сам създава апарат за изкуствено кръвообръщение, с помощта на който са направени над 20000 операции на сърца. Той прави и пръв в света внедрява в практиката антитомбозни протези на сърдечни клапани.
Автор е на стотици научни трудове в областта на кардиологията, геронтологията, изкуствения интелект, социалното инженерство… Написва много интересни и полезни книги, като “Мисли и сърце”, “Записки от бъдещето”, “Записки на полевия хирург”, “Здравето и щастието на детето”, “Преодоляване на старостта”, “Моята система за здраве”, “Размишления”, “Алгоритъмът на здравето” и др. В знак на признателност към неговото велико хуманно дело, по решение на ЮНЕСКО през 2013 година за човек на годината е обявен академик Николай Амосов.
Великият учен, лекар, общественик, ни е завещал много безценни съвети, как да укрепваме здравето си. Може да му вярваме – Амосов ги е изпробвал върху себе си.

Той е бил убеден: здравето е нашето естествено състояние. В човешкият организъм има огромни “резервни мощности”, благодарение на които той функционира нормално при физически и психически натоварвания. Те ни пазят да не се разболеем, правят ни работоспособни, осигуряват ни нормален сън…
Но тези мощности не могат да ги активират други, а само ние самите. За да се случи това, трябва непрекъснато да спортуваме, физически да се натоварваме по всяко време на годината. За него ходенето е най-достъпния и приемлив вид физическа активност, който е безценен за укрепване на здравето на човека. То му помага да избегне сериозни заболявания, като диабет, някои видове рак, болести на сърцето. Човек, който не тренира, сам ограничава вътрешните си резерви. Това е основното, всичко друго – външни условия, бедност, стрес, имат второстепенно значение.
Няма как да си здрав, ако не следиш за теглото си, ни съветва Амосов. Самият той строго се е ограничавал в храната. Стриктно е спазвал тегло от 54 килограма при своя ръст от 168 сантиметра. За него да поемаш обилно вкусна храна и да не пълнеш, е невъзможно. А излишното тегло води директно до болести на организма и преждевременно остаряване. Той е избягвал пържени ястия и мазни храни, почти не е употребявал сол, но никога не отказвал плодове на сезона. Бил е убеден в необходимостта периодично да се гладува и редовно го е правел, защото така организма сам се чисти от токсините, трупани в него.
Световноизвестният кардиохирург е бил убеден: лекарят няма да те направи здрав – това няма как да се случи. Той ни напомня, че не са малко лекарите, които не се доверяват на природата, а са ориентирани най-вече към предписване на лекарства и покой. Пазете се да не попаднете в техен плен, ни предупреждава Амосов – те ще ви намерят болест и ще ви убедят, че трябва да почивате и да се лекувате! Докато истината е, че вътре в организма ни има мощни защитни сили – имунна система, механизми за компенсация… Те ще сработят сами, просто трябва да им дадем време.
Амосов е вярвал, че повечето леки заболявания преминават сами. И затова не са нужни лекарства.

Здрав си, ако имаш силен характер, изтъква Амосов. Ако човек редовно се упражнява, храни се умерено и гладува периодично, то тялото му ще добие сила, а имунната му система ще укрепва.
Самият той е доказателство за верността на тази мисловна нагласа. Амосов претърпява 5 операции на сърцето си, заради вроден негов порок. Но не се предава, продължава да го натоварва, уверен в правилността на това, което върши. Точно тази негова вяра в себе си, е главния секрет на дългия му и активен живот. Родителите му умират не достигнали и 60 години, но Амосов побеждава гените и преживява 89 години.
Затова, ако искаме да сме здрави, само от полза ще ни е да се запознаем обстойно с делото и мислите на Николай Амосов. Така ще получим не само знания, но и чудесен пример как да се справяме с разнообразните фактори на риска, пред които съдбата непрекъснато ще ни изправя.
И ще бъдем във великолепна физическа и психична форма.
Ще бъдем щастливи.