Ефективни и неуязвими: Ту-22М3М и Х-32

Ефективни и неуязвими: Ту-22М3М и Х-32

Информационната агенция РИА Новости съобщи, че бомбардировачът-ракетоносец с далечно действие Ту-22М3М е осъществил изпитателни стрелби с най-новите крилати ракети Х-32. Точността на попаденията на военен полигон е изключително висока – ракетите са ударили центъра на мишената!

В американски медии периодично се появяват публикации, посветени на Ту-22М3М  и новата крилата ракета Х-32. Така в специализираната медия The National Interest в поредица от статии Питър Суциу отбелязва, че самолета притежава над  80 на сто нова авионика в сравнение с оригиналния Ту-22М. По време на изпитания Ту-22М3М е показал добра стабилност и управляемост. Очаква се през тази година тези самолети да започнат да постъпват в руските военновъздушни сили.

Х-32, които са създадени за унищожаване на кораби, са високо ефективни и срещу обекти от критично значение на инфраструктурата – мостове, електроцентрали и др. Това позволява на Ту-22М3М да заеме уникална позиция между стратегическа и оперативно-тактическа роля, пише Питър. Той припомня становището на американски учени, които сочат: от Х-32 няма защита защото е изключително бърза и маневрена.

От руски източници може да разширим представата си за този уникален ударен авиационен комплекс – Ту-22М3М с крилата ракета Х-32. В корпуса на оригинала Ту-22М3 на практика се е появило качествено ново съдържание – най-съвременно цифрово оборудване: прицелно-навигационен комплекс,  комуникационна система, принципно нова радиолокационна станция, собствена система за радиоелектронна борба… Използват се само произведени в Русия елементи, което изключва зависимост от чуждестранни производители. Заедно с новото си въоръжение (ракети, бомби)  Ту-22М3М се превръща в мощна и ефективна бойна система и не на тактическо, а на стратегическо ниво. Неслучайно неговото оборудване е максимално уеднаквено с бортовите системи на стратегическия бомбардировач Ту-160М.

Но най-важната промяна е, че този самолет ще е въоръжен с новите крилати ракети Х-32. Ту-22М3М носи три от тях (две под крилата и една под фюзелажа). Но атака срещу крупен обект, като авионосна група (самолетоносач и подкрепящи го кораби) винаги се осъществява от 15-20 самолета. Или става дума за залп от около 40-50 крилати ракети Х-32. При това, Х-32 може да носи и ядрена бойна глава.

Свръхзвуковата крилата ракета Х-32 е приета на въоръжение преди пет годинии. По данни от открити източници тя има реактивен двигател с повишена движеща сила (тяга), цифрово радиоелектронно оборудване, в това число и бордов изчислителен комплекс, защитена от шумове радиолокационна станция, както и собствени системи за радиоелектронно противодействие. Максималната и скорост е близка до хиперзвуковата – на височина над 30 км тя е около пет Маха, а далечината на приложение – 1000 км.

Х-32 лети 7 км над пределната зона за поражение на американската зенитна управляема ракета „Стандарт-6“ и е два пъти по-бърза от нея (1500 м в секунда срещу 800 метра). Това означава, че най-мощните и съвремени крайцери от типа Ticonderoga или есминеца Arleigh Burke са безпомощни пред комплекса Ту-22М3М и Х-32. При това руските самолети ще стрелят от разстояние, на което са недостъпни и за палубните изтребители на противника. Според мнението на руски военни експерти появата на  Ту-22М3М с ракети Х-32 по същество е своеобразна революция във военно-морското изкуство – за първи път потенциала на нападението превишава възможностите на отбраната.

Ту-22М3М най-вероятно ще има още едно въоръжение – хиперзвуковата ракета Х-47М2 от комплекса «Кинжал» с далечина на полет до 2000 км. И затова за самолетоносача няма да има никакви шансове за спасение…

Впрочем в публичното пространство могат да се намеря откъслечни сведения и за още една ракета, специално създавана за Ту-22М3М, която ще е способна да поразява цели, отдалечени на разстояние до 4000 км. Новата ракета ще бъде разположена на пускова установка от револверен тип вътре в самолета и на нея ще има 6 свръхдалекобойни ракети.

Западни експерти сега коментират започнатата от Русия модернизация на нейното летище, разположено в базата Хмеймим в Сирия. Американски шпионски спътници са установили, че дългата  2895 метра писта се удължава с още 304 метра и се разширява с 8 метра (до около 54 метра).  Издигат се различни предположения  защо руснаците правят това. За някои наблюдатели те се подготвят да приемат най-тежките си самолети „Руслан“ с повече товари на тях. За други пистата се разширява за стратегическите Т-95МС и Ту-160. Според трети на нея ще кацат противолодъчните самолети за далечно действие Ту-142 с максимална маса за излитане от 185 тона. Това ще ги направи много по-ефективни при търсенето и унищожаването на американски подводници.

Но руски наблюдатели предпополагат, че модернизацията е заради Ту-22М3М – тяхното максимално тегло при излитане е 116 тона. Те кацат с висока скорост – до 285 км/час и за да спрат парашутите не са им достатъчни, необходимо им е голямо пространство. А появата на армада от Ту-22М3М, въоръжени с Х-32  на базата Хмеймим, определено ще е много лоша новина за САЩ и НАТО. В зоната на досегаемостта им ще се окажат всички държави, разположени на южния фланг на НАТО, т.е. опасността за тях вече няма да идва от изток, а от юг. Летящата със скорост 1.5 километра в секунда и в стратосферата  на височина около 40 км ракета Х-32 няма кой да я спре. А това означава, че Ту-22М3М с Х-32 ще е в състояние да контролира цялото Средиземноморие и половината от Европа.

Сега започва модернизацията на оригиналния Ту-22М3 в Ту-22М3М в завода в град Казан. И както отбелязват руски експерти, то се контролира на най-високо ниво – доказателство за това е, че когато стартира процеса на модернизация на този тип самолет, в казанския авиозавод пристигна лично президента Владимир Путин.

Общо ще бъдат модернизирани 30 броя Ту-22М3 до версията Ту-22М3М, които ще служат на руските военновъздушни сили в следващите три десетилетия. И тъй като заради изключителната скорост и непредсказуемата траектория на полета  крилатите ракети Х-32  на практика са неуязвими, то новият ударен комплекс на Русия е  истински кошмар за НАТО и САЩ. Несъмнено той ще осигури на Русия морско доминиране, но по-важното е, че ще принуди политици и военни да се събудят от илюзиите и да се върнат в реалността.

Където Русия не е бананова република, а страна с достойнство и национални интереси, които е в състояние да защитава.