Голямата измама, наречена “хранителни добавки”: част 1

Голямата измама, наречена “хранителни добавки”: част 1

Доверието е велика сила. И затова към неговото спечелване се стреми кой ли не – от изтупани политици до обикновени шарлатани (впрочем повтарям се). Когато хората ви вярват те не само ще тръгнат след вас, но и охотно ще ви дадат част от парите си.
Това установил в средата на 30-те години на миналия век и един американец – Карл Ренборг (1887-1973 г.). Самият той е бил интересен и образован човек, знаел е много езици, защитил е докторат по химия. А особено се увличал по темата за растенията и храненето. Известно време работи в Китай, попада и в тамошен затвор. След като е освободен се връща в САЩ. Основава малка лаборатория и продължава изследванията си върху растенията. Впечатлен от преклонението на китайците пред люцерната и отделя особено внимание. Така създава и първата хранителна добавка – люцерна, магданоз и кресон.

Първоначално раздава своите прахчета безплатно – на близки, приятели, познати, но те не проявяват интерес към тях.
Карл се досеща, че хората се отнасят несериозно към продукта му, защото е безплатен. И пуска добавката си на пазара, като измисля и един непознат дотогова начин за продажба, който днес наричат мрежов маркетинг. В резултат на заниманията си Карл става световна знаменитост, а скромният му бизнес се превръща в гигантска империя.
От началото на 40-те години на миналия век, когато се появява първата хранителна добавка, е изтекло много време. Днес на пазара има хиляди добавки, множество производители, безброй разпространители. През 1994 година в САЩ около 600 дружества са произвеждали около 4000 продукта с общ приход от около 4 милиарда долара. Днес близо 6000 компании предлагат над 90000 продукта и прибират баснословни печалби от наивниците.

У нас родните аптеки предлагат хранителни добавки на около 400 компании-производители. Сами можете да си представите за какъв доходоносен бизнес става дума. Годишно в света от него се печели около 40 милиарда долара!
За да работи безотказно тази индустрия е нужно да се промиват мозъците на потенциалните клиенти. И точно затова производителите не жалят пари – милиони долари летят към маркетолози, наливат се във всевъзможни медии.
И специалистите по изпиране на мозъци запретват ръкави. Какви ли не ползи се измислят за хранителните добавки: те ще стимулират имунната ви система, ще ви заредят с нужните витамини, ще подпомогнат метаболизма ви, ще спите по-добре, ще повдигнете бюста си, ще оросите мозъка си… Ще имате по-здрави кости, по-тънка талия, по-здрави мускули, работещ стомах, повече сексуална мощ, по-добър мозък, вечна младост… Те обещават да реализират мечтите на човека. И нищо не им пречи за това – тази индустрия, с милиони и милиарди печалби никой никъде на практика не контролира.

Естествено, далаверата не би била успешна, ако към нея не сe привлекат и хора в бели престилки – общопрактикуващи лекари, диетолози, изследователи от всевъзможни организации… Те охотно разказват на клиентите си за невероятните възможности на хранителните добавки. И, естествено, горещо им ги препоръчват. Защо го правят ли? А вие в какъв свят живеете? Да сте срещали човек, на който някоя и друга хилядарка към месечните доходи е излишна? В крайна сметка всеки сам решава да си купува или не добавки – дреме му на човека с престилка, какъв ще е крайния резултат. А и пациенти бол – ако един се разочарова, друг ще се очарова…

И все повече хора започват да вярват, че за да са здрави, ще трябва да купуват и гълтат добавки. А най-голeми техни привърженици са младите хора. В главите на много от тях, където има предостатъчно празни пространства, заемат стабилни позиции рекламните послания. Още повече, че младите не са и чували думичката “съмнявай се” – те приемат на доверие всичко, което се появи в социалните мрежи например.
Хранителните добавки се продават навсякъде – от малки магазинчета до големи търговски вериги, традиционно и онлайн. И все повече хора у нас и по света гълтат опаковка след опаковка. В България цената само на една от тях често е много над стоте лева. В тази област цари пълна демокрация – всеки търговец сам решава, за колко да продава.
Но има малък проблем. Незначителен. Той е в това, че хранителните добавки са абсолютно безполезни. Нещо повече: някои от тях могат да доведат човека и до преждевременна смърт.

В края на миналата година авторитетната медия Вuѕіnеѕѕ Іnѕіdеr осъществи свое проучване на тема хранителни добавки в САЩ. Основният извод от него е, че повечето хранителни добавки не само, че не подобряват здравето на хората, но са и твърде опасни. Ежегодно в САЩ хиляди хора се оказват в спешни отделения на болници заради това, че те са вземали хранителни добавки. През последните две десетилетия центровете за контрол на отравянията в САЩ са получили около 275 000 съобщения – приблизително на всеки 24 минути, от хора, които са вземали добавки.