Голямата измама, наречена “хранителни добавки”: част 2

Голямата измама, наречена “хранителни добавки”: част 2

Проучване на клиниката Mayo Clinic сочи, че приемане на добавка с витамин В6 е свързано с абнормни сърдечни ритми, намален мускулен тонус и влошаване на астмата. Високите дози на В6 също могат да причинят спад на кръвното налягане, да взаимодействат с лекарства като Advil, Motrin и тези, предписани за тревожност и болестта на Алцхаймер.
Между 2000 г. и 2012 г. годишният темп на отрицателни реакции към хранителни добавки („експозиции“, както са известни в научния език), се е увеличил от 3,5 на 9,3 случая на 100000 души, което е увеличение от 166 на сто! За същия период 34 души в САЩ са починали преждевременно в резултат на употреба на хранителни добавки.

През 2016 г. най-големият производител на добавки в света – GNC Holdings Inc., се съгласи да плати 2,25 милиона долара, за да избегне съда. Двама войника, вземали негова добавка за повишаване на силата и издръжливостта, умрели поради това. Наложи се тамошното министерство на отбраната да забрани продажбата на хранителни добавки в магазини в своите военни бази.
Американски експерти препоръчват хората да избягват хранителните добавки. Те не трябва да очакват никаква полза от тях, но е голяма вероятността като ги вземат да изложат здравето си на риск. Причината е, че в тях може да има и твърде опасни съставки – на практика никой не следи за това, какво съдържат те. Изследване на Американската медицинска асоциация сред 274 добавки открива във всички тях забранени компоненти. Има дори химикали, напълно непознати за специалистите.

Изследователи от Харвардското медицинско училище и независимата компания за изпитване на продукти NSF International са открили непозволени стимуланти в шест добавки, които се продават за отслабване и фитнес. Всички те могат да имат ефекта на ефедрин – опасна и смъртоносна добавка за отслабване.
Преди известно време в САЩ бе създадена коалиция на генералните прокурори специално за да провери хранителните добавки на федерално равнище. А причина за това стана разследване на нюйоркската прокуратура – тяхна лаборатория сравни посочените на опаковките с хранителни добавки съставки с реалното съдържание на капсулите. Лабораторният анализ на ДНК показа, че над 95 на сто от добавките са абсолютно безполезни! В капсулите имало всичко друго, но не и обещаваните полезни вещества.

Проэизводителите просто миксирали безполезни растения на прах и с тях тъпчели капсулите. А ако наистина вземането на някаква добавка е помагало на хора, то обяснението е едно: самовнушение. Хранителните добавки не са нищо друго освен плацебо (placebo) – вещество, което се предлага като лекарство, но в реалност не е. Подобрението става заради сляпата вяра на пациента в силата на хапчето.
Учени от университета в Торонто (Канада) също стигат до извода, че някои популярни хранителни добавки увеличават риска от преждевременна смърт. Така добавки с антиоксиданти могат да провокират развитието на злокачествени тумори. Те също са на мнение, че най-популярните добавки с витамини и минерали не носят никаква полза за здравето на човека.

До този извод са достигнали след анализ на клинически изследвания и данни за периода от 2012 до 2017 г. Според учените абсурдно е човек да се надява, че те ще го защитят от инфаркт, инсулт, сърдечносъдови заболявания, от преждевременна смърт. Никакъв смисъл няма да си купува човек хранителни добавки, защото от тях няма никаква полза. Те ни съветват, ако искаме да сме здрави да се храним с полезни продукти, в които има веществата, необходими на организма ни.
Не е трудно човек да стигне до извода, че става дума за една невероятна мошеническа далавера, обхванала света. Предлаганите като “алтернатива на лекарствата”, като “природни средства срещу всякакви недъзи – рак, СПИН, диабет и пр.”, като “незаменима добавка към храненето” и т.н., са една голяма измама, на която зомбирани наивници се ловят.

А производителите с помощта на корумпирани политици и платени медии си осигуряват свобода от регулиране от държавни органи. Основната им теза е, че хранителните добавки не са лекарства и затова могат да си продават, каквото поискат.
Излиза, че ако обичате да рискувате здравето си, липсват ви болнични аромати или се чудите за какво да харчите парите си, то хранителните добавки са отлично решение за вас. Благодарение на тях ще можете да разберете, какво означава да си съсипеш имунитета, да си разбиеш черния дроб, да създадеш проблеми на сърдечносъдовата си система, да съсипеш съня си и дори да си осигуриш преждевременно заминаване от този свят. Вероятността точно те да ви изпратят в болница определено расте успоредно с пристрастяването ви към тях. Но едно е наистина стопроцентово сигурно: те определено ще олекотят портфейла ви.

Какво е решението ли? Понеже сте симпатяги един жест от мен към вас: купувайте си бонбони лукчета. Те са далеч по-малко вредни и са в стотици пъти по-евтини. Просто си ги вземайте и смучете – ефекта ще е същия, както и от хранителните добавки.
Единственото, което се изисква от вас е да повярвате в тяхното могъщество.