Глутницата от „дивизията на зверовете“ тръгва на лов

Глутницата от „дивизията на зверовете“ тръгва на лов

https://i0.wp.com/gunsfriend.ru/wp-content/uploads/4/9/9/49984a28e1994c968dfbfb91cb740041.jpg?w=640&ssl=1

В последната неделя на юли те обличат парадните си униформи. Също като тях  заблестяват  корабите и подводниците им. Защото  те ще отбележат своя празник – Денят на военно-морския флот на Русия. Парадът на 25 юли ще се състои в техните бази – Североморск, Балтийск, Севастопол, Каспийск и Владивосток, както и в порт Тартус в Средиземно море. Но Главният военно-морски парад за пети път в историята на Русия, ще се проведе в нейната северна столица – в един от най-красивите градове на планетата Санкт Петербург. На него ще присъства и президента на страната Владимир Путин.

Общо в празника на руския ВМФ, който сега ще отбележи 325 години от основаването си  (през 1696 г. е създаден първия руски Азовски флот), ще участват около 200 бойни кораба от различни видове, 80 въздушни единици, 100 броя военна техника, 15000 военнослужещи и граждански персонал. В Главния парад в Санкт-Петербург ще се появат 39 кораба и катера, седем подводници, 48 въздушни единици и над 4000 военнослужещи.

За първи път в него ще участва и многоцелевата атомна подводница „Глиган“. Тя е от свръхсекретния руски проект 971 „Щука-Б“  (НАТО ги класифицира с термина “Akula”). Руски журналисти коментират, че появата и на парада в Санкт Петербург само по себе си е истинска сензация.

„Глиган“-ът  е от състава на  „дивизията на зверовете“. А я наричат  така, защото нейните шест атомни подводници носят имената на диви зверове. В 24 дивизия на Северния морски флот на Русия (разположена е до град Таджиево, Мурманска област)  те са постъпвали в различни години. Първа се е появила „Леопард“ – зачислена е на 26.10.1988 г. На 27.12. 1990 г. е издигнат Андреевският флаг на  „Пантера“, а на 29.12. 1991 г. – на „Вълк“. „Тигър“ влиза в строя на  30.12.1992 г., а „Глиган“ – на 25.11.1995 г.  „Гепард“  е първият член на „дивизията на зверовете“, който се поява през новия  XXI век – в руския ВМФ той е зачислен  на 3.12.2001 г.  и неслучайно е определен като нейния „брилянт“. Заради този „звяр“ и Владимир Путин лично посещава корабостроителницата „Севмаш“, по време на церемонията за извеждането му от цеха. По всички показатели той отговаря на най-високите изисквания на световните стандарти за този тип подводници.

„Зверовете“  напълно основателно ги характеризират като съвършенното морско оръжие. Те са многоцелеви – ефективни са  срещу подводници,  кораби, включително самолетоносачи, както и срещу обекти на брега. Истински хищници са, които умеят да намират и ако е необходимо да унищожат мълниеносно жертвата си. Освен с много мощна акустика, разполагат и с уникална апаратура, която никоя друга държава не притежава. Става дума за т.н. многоцелеви неакустичен комплекс (МНК), който открива надводни и подводни кораби по тяхната килватерна следа – дирята, която те  оставят във водата след себе си. Апаратурата е толкова чувствителна, че е в състояние да разпознае следите на подводница часове след като тя е преминала през даден район. Практически са безшумни в световния океан, благодарение на прилагането на уникални решения на креативни руски инженери и конструктори. Това им позволява да откриват противника, като същевременно остават незабелязани за него. Високоскоростни са.

https://i0.wp.com/gunsfriend.ru/wp-content/uploads/3/c/6/3c6ddbde6de2b6821fcd20fadbd2c3e4.jpg?w=640&ssl=1

Задача на подводните „зверове“ е  да  охраняват руските стратегически ядрени подводници и кораби, да контролират морските комуникации, да следят за бреговете най-вече на Америка и Великобритания. Командирът на „Тигър“ например, получава званието  „Герой на Русия“ за реализация на много сериозни и продължителни маневри непосредствено край бреговете на САЩ, без да е забелязан от американците.

Подводните „зверове“ са отлично въоръжени. Те разполагат с четири 650-милиметрови торпедни апарата –  най-мощните торпеда в света,  които притежава единствено Русия. Само едно подобно торпедо е достатъчно за да бъде унищожен самолетоносач. Имат и други  четири 533-милиметрови торпедни апарата с голям запас от торпеда. Носят на борда си управляеми ракети против подводници „Водопад“. Въоръжени са и с крилати ракети „Калибър“ с далекобойност до 2500 км.  Предвижда да бъдат оборудвани и с уникалната руска хиперзвукова ракета „Циркон“. А бойните глави на техните ракети могат да бъдат зареждани както с конвенционални, така и с ядрени боеприпаси.

Дмитрий Литовкин – военен наблюдател на информационната агенция ТАСС,  припомня интересни епизоди от историята на подводниците от проекта 971 „Щука-Б“. Своите възможности руски подводен „звяр“ показва през февруари 1996 г. По време на учения на ВМФ на НАТО в района на Хебридските острови (архипелаг край западните брегове на Шотландия), той неочаквано се появява в самия център на многобройните натовски кораби. Причината за изплуването му е хуманна – руски моряк е получил остра криза на апендицит. Подводницата  подава сигнал SOS защото да се  оперира под водата е било рисковано.  Англичаните евакуират моряка до болница. Но появата на руския „звяр“ е бил истински шок за натовци, още повече, че те по това време тренирали точно откриване и унищожаване на руски подводници. А тя както изненадващо се е показала, също така незабелязано е изчезнала. Най-страшното за натовци е било да осъзнаят, че руската подводница през цялото време на ученията незабелязано е следила тяхната групировка, обучаваща се в търсене на вражески подводници. И с лекота е можела да ги потопи, без дори те да разберат откъде са им дошли торпедата.

През 1996 г. американска стратегическа подводница USS Tennessee класса Ohio с изненада открива, че в близост до териториалните води на САЩ я ескортира руска „Акула“. През 2012 г. две подводници от „дивизията на зверовете“ са забелязани в 200-милната зона до източното крайбрежие на Канада и САЩ, но при опита да бъдат проследени те светкавично са изчезнали. По-късно американската медия The Washington Free Beacon, като се позовава на източник от ВМФ ще напише: „руснаците са се намирали не по-малко от два месеца край бреговете на САЩ, представлявайки реална заплаха не само за военни кораби, но и за брегови обекти и никой не е могъл да ги обезвреди“. През 2015 г. други два „звяра“ принуждават американския самолетоносач USS Theodore Roosevelt, намиращ се край Британските острови да се отегли и  да се скрие в една от базите на британския ВМФ.

https://i0.wp.com/lentachel.ru/netcat_files/Image/foto/2019/03/07/042526f3bdf8f0f92bd294e55733cb6a/vepr_00.jpg?w=640&ssl=1

Сега в бойния състав на „дивизията на зверовете“ са три подводници – „Пантера“, „Глиган“ и „Гепард“. Останалите преминават  дълбока модернизация. Обновеният „Леопард“ се връща в строя през тази година, „Тигър“ – догодина, а през 2023 г. ще пристигне и „Вълк“-ът. По време на ремонтните дейности  подводниците се превъоръжават с най-новите руски системи, със супермодерна акустика – в последните години руските инженери и конструктури имат забележителни открития и в това направление. Още по-комфортни стават и условията за работа и живеене на екипажите им.

Император Александър III (1845—1894), наречен Миротворец, защото по време на неговото управление Русия не е водила нито една война, е обичал да казва:  «Русия има само два съюзника: армията и флота!» Той е знаел, че всички останали при първа възможност ще се опълчат срещу нея.

Днес има предостатъчно доказателства за това, че неговото външнополитическо кредо е свръхактуално. Русия я предаде дори страната на «братушките» – русофобията стана официална държавна политика на прекрасната ни Татковина. Великата славянска държава осъзнава, че ще се съобразяват с нея и ще я има на планетата само, ако нейната армия и флот  респектират  враговете и  със своята мощ и боеспособност.  

А тогава и мира на планетата ще е гарантиран.