Гладът и мизерията скоро ще отрезвяват дрогирани мозъци

Гладът и мизерията скоро ще отрезвяват дрогирани мозъци

https://i0.wp.com/medrab.ru/wp-content/uploads/2022/04/a9df5d68e926425a893f6355e14a0b01.jpg?w=640&ssl=1

Невероятната по мащабите си кампания за  демонизиране на Русия след започването на нейната операция за демилитаризация и денацификация на Украйна, има завиден успех. Милиони хора по света и у нас  заобичаха  украинците и намразиха руснаците. Парадоксът е, че по-голямата част от тях и представа и нямат за това, какви ги е вършила Украйна през последните осем години. Жестоката цензура, която наложиха САЩ и НАТО с марионетките си у нас и в други държави, скриваше през цялото това време престъпленията на нацисткият режим в Киев. А те не биха се проявили в своите чудовищни мащаби, ако САЩ  не бе организирал, финансирал и ръководел държавният преврат в Киев през 2014 г. Милиони хора у нас и по света нищо не знаят за живо горените в Одеса, за избиваните деца в Донбас,  за изтезанията само защото си се осмелил да говориш на родния си език, за ликвидирането на медии,защото казват истината за режима в Киев и т.н. Малцина са тези, които са наясно, че истинската цел на САЩ и НАТО бе да подготвят Украйна като плацдарм за тяхната агресия срещу Русия. За тази цел те създаваха свои военни бази на нейна територия, трупаха хиляди тонове най-различни модерни оръжия и боеприпаси, тренираха украинските въоръжени сили и нацистките формирования, съветваха ги как да унищожават налесението на ДНР и ЛНР и т.н.

Демонстрацията на разплакани деца и жени, на убити и ранени хора, разрушени домове,  бежанци  поражда адекватни емоции на съпричастност у всеки нормален човек. Както и неговото негодувание от това, което се случва и виновниците за него. Точно на тази вълна – на експлоатация на чувствата на хората, е изградена и невижданата по мащабите си  и по отделените за нея ресурси, манипулативна кампания срещу Русия. В нея широко се използват техники,  разработени още от „бащата на манипулацията“ Едуард Бернайс (1891-1995 г.). Те са доказали своята ефективност във времето: игра с емоциите на хората, пълно игнориране на каквито и да са разумни послания, дезинформация, фалшификации, клевети, скриване и изопачаване на истината и др. Към тях сега се прибавиха и невероятните възможности на социалните мрежи за бързо разпространяване на лъжи, маскирани като „доказателства“.

Но поведение, основано единствено на емоцията, без реална оценка на причините, които са породили конкретен конфликт, на различните действия на участниците в него, на целите, които те преследват и др., не може да бъде устойчиво. То е не само пагубно за неговите посители, но доказва, че на тях им липсва елементарно критично мислене и  здрав разум. Без тях е невъзможна вярната оценка и  точната ориентация в случващото се. Затова реакцията на милиони, които  повярваха на изпечени манипулатори за действията на Русия, много напомня на наркоман, под въздействието на взета дрога.

Проблемът е, че както при дрогираните, така и при манипулираните, по-рано или по-късно настъпва шока от срещата с истината. Той ще последва в мига, когато „ножа опре до кокъла“ – когато манипулираните осъзнаят цената, която ще трябва да платят за това, че са се доверили на овластени дебили.

В САЩ  огромната част от населението няма никаква представа що за държава е Русия – на нея от десетилетия и е внушавано единствено това, че тя е заплаха за тяхната страна. И затова там я мразят – не толкова, колкото британци, поляци, естонци, латвийци, литовци, но определено не я обичат. Ето защо  за американските манипулатори – едни от най-добрите в света, не е никакъв проблем да осигурят подкрепа на населението в САЩ за Украйна и да породят антируска истерия. Ново проучване на общественото мнение, за което съобщава медията Fox News, сочи: 80 на сто от американците искат Русия да бъде наказана и подкрепят по-нататъшни икономически санкции срещу  нея!

https://avatars.mds.yandex.net/get-zen_doc/195447/pub_624942726e96966b614e0928_624942fb2a9b5111811c2af2/scale_1200

Само, че има проблем: емоциите се сменят в мига, когато американците осъзнаят, че и омразата си има своята цена. Този относителен дял на одобрение на санкциите рязко спада, щом американците разберат,  че  в резултат на тях ще скочат цените на всичко. Тогава подкрепата на въведените антируски санкции се срива на половината – до 44 на сто.

Подобни са и резултатите от друго проучване, което е осъществено от Yahoo News/YouGov. Според анализатори и двете изследвания разкриват един много сериозен проблем: американците напълно са загубили своите умения за критично мислене! Меракът да се наказва Русия започва да намалява веднага, щом те осъзнаят, че това ще им струва страшно скъпо, а може да доведе и до война с нея. Това означава, че днес хората са станали невероятно лесни за манипулиране – те с лекота могат да бъдат накарани да подкрепят или да осъдят нещо. Склонни са да следват стадото, без да си дават сметка за  дългосрочните последици от действията си.

Не само американците, но и европейците след повече от месец опиянение около операцията на Русия в Украйна, сега започват да „изтрезняват“. Причината да им идва акъла е в рязкото спадане на жизненият им стандарт, заради наложените от техни неадекватни лидери „адски санкции“ на Русия.

А какво точно ни очаква нас, обикновените българи, в идващите месеци и години, може да разберем, като хвърлим поглед на това, което сега се случва  в две от най-богатите западни държави – САЩ и Великобритания. Те са и основните  инициатори и вдъхновители на антируските санкции. В  Америка  стремително расте делът на хората, които не си дояждат. Това вече се забелязва, независимо, че истинският ефект от антируските санкции ще започне да се проявява след два-три месеца. Центърът за проучване на общественото мнение към университета Куинипиак в Кънектикът е един от най-авторитетните в САЩ. Ново негово проучване сочи, че все повече американци ограничават покупките си на хранителни продукти. Над една трета от тях (35 на сто) вече са ги намалили осезаемо, като сред привържениците на републиканската партия този дял е 46 на сто. Рекордна е инфлацията, необичайно високи са  цените на бензина и дизеловото гориво.  Съответно расте и неодобрението на икономическата политика на администрацията на Джо Байдън – днес недоволни от нея са над 70 на сто от американците.

Тъкър Карлсън – един от най-авторитетните днес американски журналисти, коментира  ситуацията в САЩ така: „Недостигът на храна, каза Байдън, „ще бъде истински“. Още веднъж, в случай че сте пропуснали, да повторя: недостиг на храна – не в Судан, а в Синсинати, Рино, Спокейн и Норфолк, в нашите големи градове, където нито един човек, роден тук, няма никаква идея, какво означава недостиг на храна. Проблемът ни винаги е бил, че имаме прекалено много храна. Сега няма да ни стигне. Знаем това, защото президентът на Съединените щати ни го каза пред камера.“

Тъкър ни напомня, че да липсва храна това не е майтап, а свръхсериозен проблем, въпрос на живот и смърт: „Недостигът на храна не е като да решите да пропуснете десерт. Не е диета. Не е доброволно. Недостигът на храна е различно… Плашещо е. Недостигът на храна сваля правителства и превръща умерените в революционери.“ И посочва и главната причина това да се случи в Америка: „Както Джо Байдън обясни, вие плащате повече за газ, защото ние наложихме санкции на Русия. И санкционирането на Русия е правилното нещо. Така че, млъкнете и се чувствайте добродетелни, докато бавно се разпадате.“ А най-смешното, добавя Тъкър е, че „санкциите всъщност не работят, те се провалиха.“

Влиятелният британски вестник  The Guardian съобщава за невиждани по мащабите си протести, които се провеждат в Лондон, Кардиф, Бирмингам и други градове. Причината е  скокът на сметките, които трябва да плащат обикновените британски семейства. „Хиляди хора излязоха на улиците в Обединеното кралство в знак на протест срещу рязкото покачване на цените на енергията“, пише  The Guardian. Ако доскоро едно обикновено английско семейство е харчило годишно за електричество и газ около 1000 британски лири, то сега  ще плаща около 1971 британски лири. Но се очаква скоро те да надхвърлят 2600 лири. Естествено, това незабавно се отразява и на всички други продукти, които купуват британците – тока и газа влизат в тяхната стойност.  Цените на хранителните продукти, бензина, дизеловото гориво скочиха средно с 14 на сто. Годишната инфлация надхвърли всички рекорди за последните 35 г. Комуналните услуги се увеличиха с невероятните 54 на сто! Това принуди над 50 на сто от обикновените британци да започнат тотална икономия, в това число на гориво и електричество.

https://i0.wp.com/s0.rbk.ru/v6_top_pics/media/img/1/49/756489162496491.jpg?w=640&ssl=1

Вестникът цитира различни експерти, според които комбинацията на растящите цени на енергията с увеличаващата се инфлация и ниското заплащане на труда на хората, ще ги тласне към „невъзможен избор“ между отоплението на домовете им или храненето. Все повече са обикновените жители на Великобритания, които се страхуват от това, което се задава и гневът им набира скорост, отбелязва  The Guardian. На митингите хората искат оставката на премиера Борис Джонсън и неговото правителство. А една от главните причини  за случващото се на острова, са наложените санкции на Русия.

Марионетките на САЩ, дошли на власт у нас, не са случайни хора – те са избирани по преданост на Америка и неистова омраза към Русия. Това обяснява, защо точно България се оказа сред първите държави на нашият континент, спешно въвели антируските санкции. Но цената, която ние – обикновените българи, ще заплатим за това, че сме повярвали на едни недоразумения и сме ги допуснали до власт, ще е много по-висока от тази на населението на най-богатите западни държави. Причините за това са комплексни – съсипването  на икономиката ни през последните три десетилетия,  унищожаването на селското ни стопанство, тоталният недостиг на ресурси, невероятната некомпетентност в управлението на държавата ни… Ето защо ни предстои  да се запознаем с истинската мизерия, а за мнозина от нас и с реалният, а не измислен глад.

Но най-големият проблем е в това, че докато продължаваме да сме обвързани  със Запада, не се очертават каквито и да са позитивни перспективи в  бъдеще.