В състояние ли е Запада да продължи да я въоръжава?

В състояние ли е Запада да продължи да я въоръжава?

Град Макеевка е разположен в Донецката народна република (ДНР). С население от около 400000 жители той е 12-ят по големина град в Украйна. По-голямата част от живеещите в него хора са етнически руснаци. Градът е под непрекъснат обстрел на украинските въоръжени сили, независимо, че в него няма военни обекти. На 6 юли т.г. снаряди, изстреляни от украински военни убиха три деца и други възрастни хора. Предишният ден снаряд, отново изпратен от украински военни, разкъса на парчета 10-годишно момиче във ворошиловският район на град Донецк. А как коментира тези трагични събития Владимир Зеленски същият ден вечерта, в своят видеоблог, който редовно се излъчва? Той заяви следното: „Най-накрая се усеща, че много мощно заработи западната артилерия, която ние получихме от западните ни партньори. Нейната точност е действително такава, каквато ни е нужна!“ Така шутът, станал по волята на олигарси и американци президент на Украйна, се изказа за трагичните събития от последните дни, покрусили за пореден път хиляди хора в Донбас.

Истината е, че колкото повече оръжия вкарва Запада (а с него и България!) в Украйна, толкова повече деца, жени, възрастни хора биват убивани. Фактите сочат, че само за периода от 17.02.2022 г. до 7.07.2022 г. са били регистрирани 1024 обстрела на ДНР с тежки оръжия. Общо от тях са били изстреляни 10362 боеприпаси от най-различен калибър, включително от американски  гаубици М777 и американски ракетни системи за залпов огън HIMARS. Жертви на агресията на украинските въоръжени сили са станали стотици мирни жители, сред които и много деца. Разрушени са 1788 жилища в 31 населени пункта и са повредени 155 обекта от гражданската инфраструктура.

Потокът от оръжия и боеприпаси, който денонощно и непрекъснато продължава вече пети месец да залива Украйна, е най-ярко потвърждение за това, че Запада реално води в тази страна опосредствана (прокси) война срещу Русия. Ясно е също така, че без този несекващ приток страната, чиято собствена военна индустрия вече е напълно унищожена от руските сили,  светкавично ще капитулира. Но възниква интересен въпрос: в състояние ли е Запада и в бъдеще да продължава да въоръжава Украйна?

Верният отговор е, че скоро това няма да е възможно. Пример за това е Великобритания – страната, лидер по русофобия в света открай време. Затова не е учудващо, че точно тя е и най-активният участник в прокси войната срещу руските военни на украинска територия. Британски военнослужещи реално  се разпореждат под маската на съветници в администрацията на президента и в украинският генерален щаб. От началото на март т.г. срещу руските военни се бият и десетки командоси от подразделенията на Великобритания със специално предназначение  (Special Air Service – SAS). Сега британски медии съобщават, позовавайки се на министъра на отбраната Бен Уолъс, че във Великобритания е пристигнала първата група украински войници. Те ще бъдат подготвяни на полигони в страната  в продължение на няколко седмици за военни действия.

Великобритания изпраща  хиляди тонове оръжия и боеприпаси в Украйна. Тя е вторият след САЩ „спонсор“ на украинският режим – досега е купила и изпратила в Украйна смъртоносна стока за над  2.53 милиарда долара! Тя му е доставила  в огромни количества противотанкови ракетни комплекси NLAW, зенитни ракетни комплекси Strartreeak HVM, 155 мм самоходни артилерийски установки AS-90 Braveheart, самоходни зенитни установки Stormer, противокорабни ракети Brimstone Sea Spear, боеприпаси, баражиращи боеприпаси, бронетранспортьори FV103 Spartan, бронирани автомобили Mastiff, Husky и Wolfhound и  др. Сега британското правителство е подготвило нов пакет от военна помощ  за тази държава  в размер на 1.2 милиарда долара.

Но ветровете на промянята вече задухаха и на мъгливият Албион. Не става дума само  за тоталното недоверие към тамошното овластено недоразумение – премиерът Борис Джонсън, което го принуди да си подаде оставката. Увеличават се гласовете в британското публично пространство, че като въоръжава украинците самата  британска армия остава без боеприпаси. Влиятелният  The Times пише, че в случай на възникване на реален военен конфликт в Европа Великобритания разполага с артилерийски боеприпаси само за два дни! Проблемът най-вече е в това, че тамошните власти, дрогирани от своята русофобия, съвсем са занемарили британската военна индустрия. Производствените линии за оръжия са износени, твърде много е и времето от разработването на новото оръжие до неговото постъпване в армията.  Комплектуващи части за оръжията Великобритания не произвежда, а купува от Китай.  The Times предупреждава, че ако на Великобритания и се наложи да води война с Русия, това ще се превърне в истински кошмар за всеки британски войник. Истината, която едва ли е тайна за Русия е, че британските въоръжени сили сега са  изключително слабо въоръжени и снабдени.

The Times припомня, че крупни учения на танковите си войски Великобритания е провеждала за последен път преди две десетилетия – през 2001 г. в Оман. Още тогава те са показали ненадеждността на нейната военна техника, изключително сериозен недостиг на резервни части, лошо снабдяване с гориво, боеприпаси и др.

Оттогава проблемите на британските въоръжени сили само са се задълбочавали. Днес британците са се фокусирали върху производството на боеприпаси, като бомби с лазерно насочване Paveway IV – точни, но с много малка мощност. Те са подходящи за борба с лошо въоръжени афганистанци, но от тях няма никаква полза в сражения с противник като Русия, пише  The Times.

Вместо да осигуряват запаси от мощни традиционни боеприпаси, британските политици са увлечени в „цифрови войни“, информационни операции, роботи и пр. Медията припомня изказване на Борис Джонсън пред британският парламент, в който той уверява депутатите, че е отминала епохата на използване на танкове във военни действия. Но сраженията в Украйна го опровергават напълно и категорично, изтъква The Times. И припомня, че и най-съвременният танк, самолет и кораб, са абсолютно безполезни, ако не са осигурени за тях резервни части, боеприпаси, гориво и подготвени екипажи.

The Times прави извода, че военната помощ за Украйна още повече изтощава ограничените запаси на британската армия.  И отбелязва, че дори да започне  някаква забележима промяна, то тя няма да се усети  по-рано от 2030 т. „В продължение на много години ние избирахме, какви войни да водим. Следващата война може да избере нас“, предупреждава The Times. 

А най-големият абсурд на цялата тази ситуация е, че огромната част от пристигналото в Украйна западно оръжие така и не влиза в действие. Част от него корумпирани украински военни и чиновници  незабавно продават на черния пазар, включително и на руснаци. Един пример: медии съобщават, че две супермодерни и секретни френски самоходни артилерийски установки CAESAR, всяка от които струва по 7 милиона долара, украински военни веднага са ги продали, щом са пристигнали в страната. При това купувачът им са техни  руски колеги, които са ги придобили за по 120000 долара бройката.

А вече попадналото на бойни позиции западно оръжие става приоритетна цел за руските военни. Така четирите прехвалени американски реактивни системи за залпов огън HIMARS, с които украинските военни варварски  обстрелват мирното население на градовете на ДНР, вече оредяха. На 6.07. руските въздушно-космически сили превърнаха в изкривено желязо две от тях в населеният пункт Малотарановка, намиращ се на все още окупираната от украинският режим територия на  ДНР. Високоточните руски ракети освен двете пускови установки ликвидираха още обслужващият ги персонал, както и два склада, пълни с боеприпаси към тях.

А на въпросът ще разгромят ли някога украинските военни със западните оръжия  руските подразделения и опълчението на двете републики, отговора е пределно ясен: категорично това е невъзможно да се случи!

Нито сега, нито в обозримото бъдеще.