Армия, която не става за война

Армия, която не става за война

The ad shows an animated Corporal Emma Malonelord (pictured) attending a gay rights parade

Това, че Америка няма шансове в една война със сериозен противник, като Русия и дори Китай, признават все повече американски експерти. И за много от тях причината е в изоставането на САЩ в областта на редица въоръжения в сравнение с тези две държави. Специализираната американска медия The National Interest така озаглави една от последните си публикации:  „Америка и нейните съюзници са неподготвени за следващата голяма война“. А неин автор е човек, който определено разбира от темата – Дакота Ууд е старши научен сътрудник по отбранителни програми в Центъра за национална отбрана на авторитетната Фондация за наследство (The Heritage Foundation’s Center for National Defense). Според него една държава или е готова за голяма битка, или не е. Но, ако не е готова, тя едва ли ще има шанс да компенсира военния си провал. Една  фирма може да фалира и отново да излети на върха; един човек може да претърпи лични загуби, но да рестартира отново, ако има идеи и да успее. Провалът в бизнеса и в личния живот не застрашават  общността като цяло – винаги има алтернативи да се компенсират загубите. Различно е, обаче, когато става дума за война, където съдбата на цяла държава виси на косъм. За  Дакота  силната армия укрепва дипломацията, осигурява икономически връзки, ограничава потенциалните врагове и подобрява благосъстоянието на гражданите. А оценката, каква военна мощ е необходима, е въпрос на идентифициране на вашите истински интереси, на опасностите, които ви заплашват и на това, какво всъщност е необходимо за справяне с тези опасности.

Според  The National Interest състоянието на днешната американска армия е тревожно. Въоръженията, с които тя разполага са стари – повечето от тях са купувани през 80-те и 90-те години на миналия век. Те все още стават за битки в Африка, но не могат да са конкурентни на високотехнологичните оръжия на Русия и Китай.

Днес военноморските сили на САЩ са  наполовината от това, което са били преди три десетилетия. Заради намаляването на броя на палубните изтребители F/A-18 (те се трошат, а няма резервни части за тях), сега военните са принудени да  връщат  от гробищата им самолети, да ги ремонтират и да ги изпращат на самолетоносачите.

В дълбока криза са и военновъздушните сили на САЩ. Забелязва се масово бягство на военни летци към гражданската авиация. А заради съкращаването на тренировъчните полети летците имат малко налетени часове. Това ги е направило професионално неподготвени за оперативно разгръщане в сравнение с колегите им от времето на Студената война, прави извод Дакота.

Противниците на Америка инвестираха в последните десетилетия достатъчно ресурси и сега те притежават ново оборудване, супер модерни технологии, а войниците и офицерите им са отлично натренирани, изтъква The National Interest. Същото, обаче, не може да се каже не само за армията на САЩ, но и за въоръжените сили на нейните съюзници в НАТО. Великобритания например, днес е с най-малката армия от 1714 г.  А нейният военноморски флот притежава само 17 военни кораба. Един от тях е самолетоносач, който стана прословут с това, че непрекъснато се ремонтира.        

Към края на Студената война Западна Германия притежаваше 5000 основни бойни танка, но днес обединена Германия има по-малко от 300. Нито Германия, нито Франция са в състояние да участват самостоятелно във въздушни операции, а имат сериозни проблеми и с боеприпасите. Това означава, че в случай на голям военен конфликт Америка може да разчита единствено на себе си. Но това, с което тя днес разполага е само сянка от времето, когато е била изправена пред сериозни предизвикателства в глобален мащаб. Проблемът е, че когато става дума за отбраната на страната, няма алтернативи: американската армия или разполага с необходимите въоръжения, за да спечели войната или не. Днес тя явно не ги притежава, обобщава The National Interest.

Дори  да допуснем, че публикацията на Дакота Ууд съзнателно е преекспонирала съществуващата ситуация с армията на САЩ в изгода на военно-промишления комплекс, който винаги има интерес военния бюджет да се увеличава, то определено американската армия има проблеми. И те правят проблематично участието и във война срещу Русия и дори Китай. А да не говорим пък, ако тези две страни сключат военен съюз против Америка (което става все по-вероятно!)  – тогава американците наистина нямат никакви шансове.

Но освен очевидното изоставане на САЩ в областта на най-модерните оръжия, като хиперзвуковите, противоракетната отбрана, средства за радиоелектронна борба и пр., има и един друг много сериозен проблем, който обуславя кризата на нейната армия. Той стана много актуален тези дни, след като се появи най-новата реклама на американските въоръжени сили. Тя определено разбуни духовете не само в САЩ и нейните съюзници, но и в много други страни в света. Рекламата е отговор на провежданата интензивно и в американската армия сега кампания за „политическа коректност“ и на безумието на англосаксите относно т.н. ЛГБТ култура – тази, която се споделя от гейове, лесбийки, бисексуални, трансджендър и интерсексуални.

Тя е продължение на подобна рекламна кампания за вербоване на служители, която малко преди това стартира Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ.  Тя включва различни видеоклипове. В един от тях мъж – член на ЛГБТ-общност, казва: „Израснал съм гей в малък южен град, имах късмета да имам прекрасно и приемащо семейство“. И добавя: „Винаги съм се борил с идеята, че може да не мога да обсъждам личния си живот на работното си място. Представете си моята изненада, когато полагах клетва в ЦРУ и забелязах дъга на ремъка на тогавашния директор [Джон] Бренан.“

В друг двуминутен видеоклип, озаглавен „Открийте ЦРУ: Вашата нация разчита на вас“, се появява 36-годишен агент от ЦРУ, който се определя като „интерсекционна“ и „цисгендерна“, която отказва да възприеме „погрешни патриархални идеи за това, което една жена може или трябва да бъде.“

Бившият служител на ЦРУ – Брайън Дийн Райт, написа в Twitter по повод на тази реклама следните редове: „Преди  ЦРУ защитаваше страната ни (казвам го от собствен опит). Сега имам чувството, че неговата задача е да лекува душевни рани и да преследва лични цели. С новото – политизирано ЦРУ, в Америка вече става опасно да се живее“.

Армията на САЩ постави началото на нова кампания за набиране на новобранци –  „The Calling“. Тя изобразява историите на пет различни военнослужещи, но в нейният център е разказа за един истински  ефрейтор – Ема Малонелорд. Рекламата представя анимация за живота на Ема, която е отгледана от лесбийска двойка в Сан Франциско – от нейното детство до влизането и в армията. Там тя става оператор на ракета „Патриот“ и командир на отделение за противоракетна отбрана. Ема наблюдава, как се женят нейните две майки, посещава гей-парад и гордо заявява: „Харесва ми да мисля, че от ранна възраст защитавам свободата.“

Рекламата събра много отзвуци, при това нееднозначни. Читатели на The Daily Mail споделят, че „новата армейска реклама, където се женят лесбийки не е просто политкоректна, а свръхполиткоректна“. Сред множеството коментари можем да прочетем и редове, като тези: „Срам ме е! Това е краят на САЩ“; „Изобщо не ми пука с кого спите. Но се радвам, че вече съм отслужил – с такава идиотщина на всички нива, никога не бих се справил“; „Призивът скоро ще се провали: нормалните хора просто няма да искат да служат там.“; „Армията ни винаги е била пълна с ЛГБТК … Просто не се показваха. Служих 20 години, когато правилото „Не питай и не отговаряй“ не съществуваше.“; „Армията ни се превърна в детска градина. Не можех да си го представя“; „Във Великобритания е същото. И ми се гади.…“  Доналд Тръмп-младши написа в Twitter: „Китай и Русия ще харесат рекламата!“.

А американци направиха сравнение между  видеото с Ема Малонелорд и руска армейска реклама. Коментарът на Дан Гайнор от Центъра за медийни изследвания, който цитира Fox News, е лаконичен и точен: „Обречени сме!“  Друг американски експерт – Джон Хокинс, допълва: „Руснаците изграждат армия, насочена върху убийството на хора и разбиването на нещата. Но ние очевидно изграждаме армия, фокусирана върху способността да обяснява микроагресиите и критичната теория на расата на афганистанските племена“.

Излиза, че не въоръженията, а хората, които боравят с тях е истинският проблем на днешната американска армия. И по всичко изглежда, че благодарение на агресивно налаганата сега от демократи/либерали в САЩ (а и по света!)  „политическа коректност“  и ЛГБТ-култура, той тепърва само ще се изостря и задълбочава…