В наш интерес е да разчитаме не на появата и, а на себе си

В наш интерес е да разчитаме не на появата и, а на себе си

https://i0.wp.com/sa.kapamilya.com/absnews/abscbnnews/media/2020/reuters/02/06/20200204-hk.jpg?w=640&ssl=1

Един от основните аргументи, който управляващите ни привеждат за въведените ограничителни мерки е, че това се прави поради липсата на ваксина за коронавирусът. В изказвания на всевъзможни хора на властови позиции тя се сочи едва ли не като средство, което по магичен начин и незабавно ще реши всички проблеми с Covid-19. Просто трябва да се въоръжим с търпение и да дочакаме появата и в близките месеци, за да се върнем към обичайният си начин на живот.

Това обяснява, защо в създадената масова психоза очакванията на ваксина против коронавирус, са много силни по света и у нас. А и медиите, които денонощно ни плашат, подхранват непрекъснато надеждите за скорошната и поява.

Но истината е, че точно  това едва ли ще се случи. Бързането при извеждане на ваксини на пазара не е безопасно: те не действат еднакво на всички хора и никак не са малки рисковете от появата на сериозни странични ефекти, които да изпратят и здрав човек в болница след ваксиниране. Има изследвания, които показват: хора умират не от грип, а от това, че са били ваксинирани против грип.

Обикновено за разработването на ваксина са необходими между 5 и 10 години. Много е вероятно подобен времеви отрязък да е необходим и за появата на тази срещу коронавирусът. Сред причините за това е и възможна мутация (промени в генетичната информация) на коронавирусът. Доскоро много експерти бяха убедени, че това не е характерно за него. Но сега учени от Тайван и Австралия съобщават, че са открили първата значителна мутация на Covid-19. Те са изучили данни от САЩ, Китай, Испания, Бразилия, Австралия, Финландия, Индия, Италия, Непал, Южна Корея и Швеция. Изводът, до който стигат е, че ако мутациите на коронавирусът продължават това съществено ще усложни работата над създаването на ваксина. Те припомнят, че той се отнася към групата на т.н. РНК-вируси (в зависимост от нуклеиновата киселина вирусите се групират най-общо на РНК-вируси и ДНК-вируси). А за тях са характерни високи темпове на мутации в процеса на разпространението им. Това е възможно да предизвика сериозни усложнения с разработването на ваксини. Така сезонният грип почти всяка година се появява във вид на нова мутация и затова не му действа ваксинирането, направено предишната година. Сега учените за първи път установяват наличие на нова мутация с други имунни характеристики и вирулентност (способност да предизвиква заболяване) на коронавирусът.

https://i0.wp.com/assets.bwbx.io/images/users/iqjWHBFdfxIU/iZRCcnZxfAho/v0/1200x812.jpg?w=640&ssl=1

А има и още един проблем, за който не следва да забравяме: живеем в условията на капитализъм, където главната ценност са парите, а не човека. Ахал Прабхала е координатор на проекта AccessIBSA, който провежда кампании за достъп до лекарства в Индия, Бразилия и Южна Африка. Елън ‘т Хоен е директор на Medicines Law & Policy, изследовател в Университетския медицински център Гронинген и основател на the Medicines Patent Pool. Двамата ни връщат в реалността, като ни припомнят: дори и да бъде изнамерено лекарство срещу коронавирусът, това не означава, че то веднага ще стигне до хората. Кой да има правото да го ползва ще решават най-вече фармацевтичните гиганти – монополистите в тази област. Те припомнят ситуацията с лекарствата против СПИН в края на 90-те години. Лечението – комбинация от антиретровирусни лекарства, струваше годишно по около 15000 лева на човек. А това едва ли е достъпна цена и милиони хора умряха, преди корпорациите – техни производители, да решат да направят терапията по-евтина.

Впрочем точно монополизирането на производството на средства за защита против коронавирусът създава огромни проблеми и е причина за смъртта на десетки хиляди хора. Публична тайна е, че на лекарите по света и у нас недостигат респираторни маски N95, но на малцина е известно, че производителят им – компанията  3M притежава повече от 400 патента за защита на дихателните пътища. И така решава, кой може да ги произвежда и доставя. На фона на остър недостиг на тестове за Covid-19, френски производител на диагностика представи тестов комплект на FDA на САЩ за спешно одобрение, за да го продаде в страната, припомнят Ахал Прабхала и Елън ‘т Хоен. Но вследствие на това той беше съден за нарушаване на патент от дъщерно дружество на Softbank.

Бъдещата ваксина срещу Covid-19 ще бъде защитена с множество патенти и затова недостъпна за нас, простосмъртните. Кой да живее и кой да умира ще решават фармацевтичните гиганти. При това след като патентоват незначителна промяна във формулата, те могат да продължават срока на патента до безкрайност. И така не само да пречат на конкурентите си, но и да държат високи цените на лекарствата.

По-голямата част от медицинските препарати против коронавирусът, които сега се разработват и изпитват, са патентовани. Така на експерименталното антивирусно лекарство remdesivir, което показва добри резултати при тестиране на заразени с коронавирус с особено тежа форма на протичане, биотехнологичната компания Gilead има патент до 2038 г.

Ваксините са отличен бизнес с милиардни печалби за фармацевтичните компании. А те са създадени точно за това – да правят много пари. Хиляди деца умират по света от пневмония всяка година. Двете ваксини, които се използват са защитени с патенти от корпорациите  Pfizer и GlaxoSmithKline. И затова четири десетилетия след разработването на ваксина срещу пневмония, 127000 индийски бебета например, продължават да умират от нея всяка година заради липса на пари на родителите.  Същевременно само тази ваксина продължава да носи годишно по около 4,5 милиарда паунда на нейният производител – Pfizer.

Ето защо да се надяваме ваксините против коронавирусът да станат достъпни за всички, след като бъдат създадени, е твърде наивно. Просто това няма как да се случи в тази социална система!

Ще трябва да се приспособяваме към един нов свят, доста по-различен от този, в който живяхме досега. Медията The Guardian цитира Дейвид Набаро, професор по глобално здраве в Империал Колидж  (Лондон) и високопоставен пратеник на Световната здравна организация (СЗО) конкретно за Covid-19. Според него  заплахата от коронавирусът ще ни съпровожда в обозримото бъдеще. Той също е убеден: няма никаква гаранция, че ваксина за него ще бъде разработена и най-вече безопасна и ефективна. Ще трябва да преустройваме начина си на живот така, че да приемем коронавирусът като една постоянна заплаха. Проф. Набаро изтъква, че това налага промени в съществуващата система на здравеопазването, изолация на хората със симптоми на вируса, защита на възрастните, социално дистанциране – нови норми на поведение за всички ни.

Съобщението на проф. Набаро е второто мрачно предупреждение, което идва от най-висши среди на СЗО в последните дни. Мария Ван Керхове – ръководител на отдела по нови болести и зооноза на СЗО, предупреди: няма доказателства, че тестовете за антитела, които сега се разработват, ще покажат дали човек има имунитет или вече няма риск да се зарази отново от Covid-19.

Конфуций (551 – 479 пр.н.е.) – велик древнокитайски мъдрец, е написал:  “Мъдростта разчита само на себе си, а посредствеността – на всички останали”. Тя напълно се отнася и за поведението ни в условията на пандемията: да очакваме някой друг – властимащи, оперативни щабове, хора в бели престилки, аптекари и др., да ни предпазят от коронавируса, означава да не сме достатъчно мъдри. Защото единствената ни защита от него е нашето собствено поведение: интелигентно да се дистанцираме от другите, да спазваме хигиена без да изпадаме във фанатизъм.

Но най-вече да водим – здравословен начин на живот.