В Евросъюза и у нас: корупция вчера, днес, утре…

В Евросъюза и у нас: корупция вчера, днес, утре…

https://yandex-images.clstorage.net/N5TG4j114/78d1b1T1d/eBtb4KmZQAfA4eyAObptYynHugzmV20pLQ0n1tHJNjwHs0ArurODzEploJi-IRTpPgX7VxVKiMOdB0LXijUZCT0_B8WR9BE7wKCpiRB_DWN1ur9diwYhXXU8b5K0kS8sZ9NBV1Kug417JMXRIj0czUK5U9tslmRuEMKOYnMRGTU4T3ex3PG4osSZOHDoJolLDD-20PrLsVR1_R-3pckuZbcfFPOij18Nu5StWUe82YQG9eeXcLZAZnRiIlYTJc1tBD_yXdjl5O-AcWzsMB7VI-xHWpTah9V01dH3u_WZ-mEH08wPdnePTW_E7fEDJHU0CqWnf6A-ROJAUppqCy29EQxrqhUIgZxv4PW4EDAiEcss546ojvP9bDnxd5uxQXbVB1cMS17_HwEXSHHh08gNGJbBl-_gfijaBLbW7neRKQngZ94pxAFUExQ53MSkNgEr9L9C6HrvzdCdfa-T1WWmJTe_mIOep3dJ1xg1ARPQkcw-AXt7_EoE8hzWmg6XIcWJFPPKvUAR7OfAPUwI4KaNO8yX2oQO3zVYLW0jQw39Rlmvs7B3omOLcUus2XFvoMWIngm7B_wm3LaAPgIWb0FZnUDvjhGEPRz7-O3UZCymVbM8rz5UHpsl_IWJUz9hjQppV-Pos0qntxnL_CFxF3z9bLZ1n9sgUojWOD4eUpNBmSEA6zppiJGQQyAZgKB4llF_JEtyBH5TnZRJ9fMfiXl2pQ8zAM_Wj2uF23ih3Q_cRTAK2f_nUDZMFsiuno6Dcd21mOseFTgdlIfULYAgJOZNG8gz9jDaH0GgifkPE_lpen0nZ0jXIsvj6ZOAESHr9EmshoXHm4zezIJIekYSV3HJwXDXsr3I5YiXJNGoCMyugXe0077AWmPp-Il1vxdBFebdk7uw-1q3n2mfwH3B_1CB0Lp169dEVhx6lIaeDiNdWTFwAxKxuBVc1widwAjwVtXXXFvaWGIf6QQdYRdf1YVg

Неправителствената организация Transparency International публикува резултати от своето последно проучване, посветено на корупцията в Европейския съюз. Анкетирани са над 40000 души. Главният извод от него е, че в 27-те държави-членки на ЕС близо две трети – 62 на сто от населението, посочват: корупцията в тяхното правителство е основен проблем! За три четвърти – 76 на сто, тя  устойчиво е „замръзнала“.

Най-висок дял от анкетираните (65 на сто) заявяват: корупцията се е увеличила през последната година. Над 85 на сто от населението на България, Хърватия, Кипър, Италия, Португалия, Испания са убедени, че това е така. Резултатите от проучването позволяват на експертите, които са го осъществили, да направят категоричния извод: няма държава, в която мнозинството от гражданите да смятат, че корупцията намалява!

Според експертите, осъществили проучването, тенденцията е особено тревожна, като се има предвид, че държавите-членки на ЕС се готвят сега да предоставят милиарди евро за процеса на възстановяване. Очаква се скоро Европейската комисия да одобри националните планове за изразходване общо на 800 милиарда евро. А това е прекрасна възможност за овластени персони и групи, да пренасочат една голяма част от тях към личните си банкови сметки.

Проучването разкрива недоволството на хората от комфортните отношения и обвързаността между големия бизнес и правителствата. Същевременно се установява много висока степен на непосредствено участие на европейски граждани в корупционни практики за достъп до обществени услуги. Оказва се, че около 30 на сто от тях разчитат на лични връзки за да получат здравни услуги. Най-висок е делът на хората, които са дали подкуп за осигуряване на здравеопазване, в Румъния (22 на сто ) и в България (19 на сто). Но подкупи дават, за да бъдат обслужени от родното им здравеопазване и хората в  Унгария, Литва, Хърватия, Белгия, Австрия, Гърция и др.

Британският вестник The Guardian цитира Делия Ферейра Рубио, председател на Transparency International. Според него „ЕС често се разглежда като бастион на почтеността, но тези констатации показват, че страните в региона остават уязвими от коварните ефекти на корупцията“. За Рубио по време на здравна криза използването на лични връзки за достъп до обществени услуги например, може да бъде толкова вредно, колкото плащането на подкупи. Животът може да бъде загубен, когато свързани  хора получат ваксина против Ковид-19 или медицинско лечение преди тези, които са с по-спешни нужди. Изключително важно е правителствата в ЕС да удвоят усилията си, за да осигурят справедливо възстановяване от продължаващата пандемия.“

Ковид-19 показа не само неспособността на Евросъюза да се справя оптимално с появила се и задълбочаваща се криза, но тя разкри твърде нелицеприятни истини за него. За пореден път бяха потвърдени оценки, изказвани от независими наблюдатели: дейността на евролидерите и обслужващият ги огромен бюрократичен апарат е неефективна и  откъсната от реалността. В ЕС процесите на вземане на решения отнемат много време,  дори и когато ситуацията е критична. Последиците от това са не само липса на просперитет и възможности за развитие на гражданите на ЕС, но и реални загуби на здраве и живот.

https://i0.wp.com/smolpravda.ru/wp-content/uploads/2019/02/bribery.jpg?w=640&ssl=1

Евролидеритге и евробюрократите получават фантастични заплати, съчетани с безброй привилегии. Но това не им пречи с удоволствие са си общуват с лобисти – хората, чиято работа е да ги корумпират, за да защитават не нашите интереси, а тези на големия бизнес.

Един пример: евродепутатът  Вирджини Джорон публикува статия във френската медия Valeurs actuelles, в която коментира решението на евробюрократи да закупят неефективното лекарство ремдесивир. Те подписват на 8.10.2020 г. договор с фирмата-производител Giléad за закупуване на 500000 дози от препарата на обща сума от 1.035 милиарда евро. Но проблемът е в това, че още през февруари 2020 г. са се появили съмнения относно неговата ефективност. А през септември 2020 г. престижното списание Science съобщава за отрицателни резултати от негови клинични изследвания. Те са осъществени по идея на Световната здравна организация (СЗО). Но Брюксел отказва да посочи, кои точно експерти са потвърдили необходимостта от купуване на продукта. Вирджини Джорон не изключва вероятността хора, допринесли за хвърлянето на вятъра на над милиард евро, да са се облажили от този акт. Тя прави извода: Европа заслужава по-добра от сегашната администрация в Брюксел, подложена на натиска на фармацевтично или финансово лоби.

Е, след като корупция има по върховете на Евросъюза що да се изненадваме, че тя яко се е настанила и у нас. Доказва го нашата история около същия този прословут препарат ремдесивир. В средата на март тази година по предложение на здравното ни министерство, правителството отпуска над 24 милиона лева за закупуването му. През следващите шест месеца у нас трябва да пристигат по 6000 флакона от него. Медии цитираха думите на тогавашния премиер Бойко Борисов, казани по време на правителственото заседание, на което е одобрена сделката: „Осигуряваме парите за ремдесивир, за да са спокойни хората!“.

Допускам, че висшите чиновници от здравното министерство следят сайта на СЗО, където се публикуват и резултати от проучвания на нейни експерти. На него още през октомври 2020 г., т.е. пет месеца преди да бъде взето решението да се похарчат над 24 милиона лева от бюджета, СЗО препоръча болните от Ковид-19 да не се лекуват с ремдесивир. Независимо, колко тежко е заболяването им. Препоръката на СЗО бе основана на резултати от четири международни изследвания, в които са участвали над 7000 пациента. Експертите на тази най-авторитетна здравна организация на планетата ни, бяха категорични: няма никакви доказателства за това, че този препарат помага за оздравяването при заразяване с Ковид-19! Той не е в състояние и да намалява необходимостта от вентилиране на дробовете.

Е, как да не допусне човек в подобна ситуация, че тези 25 милиона наши левчета не са били дадени ей така на фармацевтични мафиоти. Най-вероятно е, че  за да подпишат подобна безсмислена сделка едни наши висши чиновници са били много добре стимулирани от същите тези „предприемачи“. Някъде на това му казват „лобиране“, а другаде предпочитат да използват некрасивата думичка „корупция“.

https://i0.wp.com/vz.ua/static/image/big/1378893088.jpg?w=640&ssl=1

Сега, в навечерието на поредните парламентарни избори у нас „стари муцуни“ и новоизлюпени „чалга-политици“ с пяна на устата се надпреварват да ни уверяват, че те искат да са на власт, за да преборят най-вече корупцията у нас. Е, наистина човек трябва да е пълен дебил за да им повярва.

За съжаление, резултатите от всички тези избори през последните десетилетия показват, че точно тези, които им вярват не намаляват – те само се увеличават. А това означава, че корупцията и у нас, подобно на Евросъюза ще продължава да расте.

Всъщност няма и защо да се учудваме – просто така си е устроена социалната система, в която попаднахме: коруцпията е  неразривна част от  нейната същност.