Въпреки обявената и „прокси война“ тя постига целите си!

Въпреки обявената и „прокси война“ тя постига целите си!

https://i0.wp.com/newdaynews.ru/pict/arts1/71/97/719712_b.jpg?w=640&ssl=1

Денят на победата – 9 май, е установен с Указ на Президиума на Върховния съвет на СССР от 8 май 1945 г. С него се отбелязва победата на Червената армия и съветския народ над нацистка Германия във Великата отечествена война (1941 – 1945 г.). На 9 май 1945 г. рано сутринта тогавашният върховен главнокомандващ Йосиф Сталин издава заповед под № 369, в която заявява за победоносното завършване на Великата отечествена война и за пълният разгром на Германия. Същият ден за първи път се  чества 9 май и с грандиозен салют. А първият Парад на Победата е осъществен на 24 юни 1945 г.

Сега – 77 години по-късно,  Русия отново е  принудена да воюва, но този път е предизвикана от англосаксите (САЩ и Великобритания), подкрепяни от техните съюзници. На украинска територия срещу нея те водят т.н. „прокси война“ (от  англ.  proxy – посредник). Това определение  е  въведено в обръщение от американският социолог и политолог от чешки произход  Карл Дойч (1912-1992). Означава опосредствена война, водена с чужди ръце, когато се опитваш да постигнеш собствените си цели с ресурсите на трета държава. В случаят украинските въоръжени сили са „пушечното месо“, което англосаксите са хвърлили срещу руските военни подразделения. Но всички решаващи средства за победа в тази прокси война – оръжия, боеприпаси, логистика, разузнавателна информация и др., са изцяло дело на англосаксите и техните съюзници от НАТО. В САЩ е приет закон за военна помощ  (ленд лиз) за Украйна, по който ще  бъдат отпуснати над 20 милиарда долара  „допълнителна военна помощ във военната област и в сферата на сигурността“ на Украйна и за укрепване на европейската безопасност.  Великобритания съобщи, че дава  допълнително 1.6 милиарда долара военна помощ за тази държава. На практика украинските въоръжени сили вече са интегрирани в „отбранителната територия“ на ръководеният от САЩ военен блок НАТО.

Лидерите на страните от групата седем (G7) заявиха на 8 май за намеренията си да „не допуснат победа“ на Русия в Украйна. А „харвардският възпитаник“ и вицепремиер на страната ни Асен Василев нагло изрече: „Българският интерес е Украйна да спечели тази война и ние правим всичко възможно за това!“ В манипулирането на общественото мнение в страната ни сега са впрегнати хиляди „демократи“, „евроатлантици“, представители на „прогресивната академична общност“ и т.н. И всички те се надпреварват да ни внушават: победата на Украйна в тази прокси война над Русия е неизбежна, защото зад нея е целият „свободен свят“, оглавяван от англосаксите.

Нищо ново под слънцето: овластени недоразумения и медии, които сега са подложени на ужасяваща цензура, като папагали повтарят това, което им доставя централата за водене на информационна война срещу Русия, разположена в Лондон. А на Запад  думата се дава най-вече на  тези, които оптимистично са настроени за украинска победа в конфликта.  Така в интервю за CNN бившият командир на специалните операции на САЩ в Европа, пенсионираният генерал-майор от американската армия Майк Рипас, настоява международната общност  значително да увеличи подкрепата си за Украйна, за да бъде победена Русия. Генералът е бил съветник на украинските въоръжени сили през последните 6 години по договор с правителството на САЩ, той е член и на консултативния съвет на Глобалната фондация за специални операции. Сега той предлага  САЩ и съюзниците му да създадат украински стратегически сили – пет бригади  от около  40000 души.  За генерала те „ще разполагат с западно оборудване, ще се бият по западни начини, с интегриран подход за битка въздух-земя, при който разполагате с всички налични средства, включващи оперативно съвместими танкове на НАТО, близка въздушна поддръжка и противовъздушна отбрана“.  Така ще се осигури пълно поражение на Русия на украинска територия чрез създаване на стратегически и оперативен резерв на Украйна, способен да води настъпателни операции. Генерал Рипас препоръчва още да се отслаби всячески Русия, а нейните въоръжени сили и потенциал да се доведат до „деградация“, както и да се увеличават собствените възможности на НАТО.

Определено неговите съвети, както и тези на мислещи подобно на него „експерти“, се вземат под внимание от овластени, но неадекватни образи на Запад. Така, ако през есента на 2021 г. общата численост на американските военнослужещи в Европа бе 80000 души, сега те са вече 120000 и се появяват планове за още по-голямото им увеличение. Само за сравнение: когато САЩ десантираха в Нормандия преаз 1944 г. силите им наброяваха 73000 души!

В интерес на истината на Запад  могат да бъдат открити и по-различни мнения. Така в специализираната в областта на военната проблематика американска медия 19FortyFive се появи интересен анализ на Даниел Л. Дейвис – старши научен сътрудник по приоритетите на отбраната и бивш подполковник в армията на САЩ. Озаглавен е достатъчно красноречиво: „Могат ли западните танкове, артилерия и ракети да спасят Украйна? Не разчитайте на това!“  Въпреки, че изглежда очевидно, че Украйна е в състояние да победи Русия, ако получи бързо повече въоръжения, „предизвикателствата на бойните реалности правят подобен изход много малко вероятен“, пише Даниел.  За него въпреки строгото ембарго, което Украйна е наложила за своите загуби, те най-вероятно са такива, каквито ги съобщават руснаците  (над 52000 убити, ранени и пленени украински военнослужещи – б.м.).

Той припомня, че е невъзможно да се „присаждат“ модерни западни оръжия в системи, създавани по времето на съветската епоха. И това несъответствие няма как да бъде преодоляно. Украйна трябва да има обучени войници за новото западно оръжие, но няма време това да го направи. Дейвис припомня, че в американската армия командир на взвод се подготвя шест години преди да му дадат да управлява танкова рота, командир на батальон може да се стане след минимум 16 години стаж, а на бригада – след 22 години. А е нужно и много  време отделните единици да заработят като един екип. Бойните основи не се впечатляват от  емоциите, правотата на каузата или колко искрено една страна може да желае даден резултат. Ето защо оръжията на Запада едва ли ще осигурят победа на Украйна, подчертава Даниел.

Полезно за всеки, който се интересува от перспективите на развитието на конфликта в Украйна, е да се запознае и  с коментара на Тед Карпентър в американската медия  The National Interest (TNI). Той е старши сътрудник по отбрана и външна политика в Института Катон (авторитетен   мозъчен тръст със седалище във Вашингтон), автор е на 12 книги. Аализатори и експерти в САЩ и Европа са убедени, че Украйна ще спечели войната  срещу Русия и подтикват администрацията на президента Байдън да увеличава потока от военна помощ за тази държава, отбелязва  TNI. Медията цитира Макс Буут – старши сътрудник във влиятелния Съвет по външни отношения, който настоява САЩ да предоставят на Украйна „всяко оръжие, от което се нуждае, за да спечели“. А предупрежданията на Владимир Путин за ескалация на военния конфликт не трябва да възпират Вашингтон от това негово поведение. За  TNI още по-тревожното е, че  „американски и европейски служители също  открито говорят за това да помогнат на Украйна да спечели войната  и да нанесе унизително поражение на Русия.“ TNI припомня, че делегацията на САЩ, водена от председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси, която посети Киев в началото на май, обеща продължаваща военна помощ на Вашингтон, докато победата бъде постигната.

Но това, което изглежда не разбират тези хора, изтъква TNI  е, че Украйна засяга жизнено важни интереси на Русия. И Кремъл ще направи всичко необходимо за да предотврати поражение в тази операция. За него причината за влизането на руски войски в Украйна е  пренебрегването на предупрежденията на Москва в продължение на повече от десетилетие, срещу плановете за приемане на Украйна в НАТО или за неформален военен съюзник. Сега лидерите на Запада правят още по-голяма грешка –  отхвърлят последните предупреждения на Москва за ужасните последици от използването на Украйна в прокси война срещу Русия.

На невежите и безотговорни западни лидери TNI простичко обяснява: Украйна има същото значение за Русия, каквото е значението на Канада или Мексико за САЩ. И затова предотвратяването на превръщането на Украйна във военна пионка на НАТО е най-важният жизнен интерес за руските лидери. Оттук и извода, който прави TNI: невъзможно е Москва да допусне поражение в Украйна и това няма да се случи! А всички онези, които настояват „да се помогне на Украйна да постигне победа и така да бъде унижена Русия, флиртуват с Армагедон“, заключава TNI. Припомням ви, че   библейската дума Армагедон се използва за обозначаване на апокалиптична катастрофа, която ще доведе до края на света.

Истината е, че колективният Запад начело със САЩ и Великобритания са си поставили за цел да унищожат Русия. Затова те създадоха неонацисткият режим в Украйна и през последните осем години свръх интензивно промиваха мозъците на украинците, особено на младите хора, в ненавист към Русия, . Те обучаваха и въоръжаваха неонацистките формирования, които днес извършват чудовищни престъпления в Украйна. За да бъде прекратен геноцидът над руското население в тази държава и да не бъде допуснато тя да се превърне в плацдарм за нападение на англосаксите и съюзниците им над Русия, сега тя провежда специалната си операция за нейната демилитаризация и денацификация.

Въпреки несекващите нито за миг лъжи, с които ни заливат цензурираните медии за неизбежна победа на Украйна над Русия, това просто няма как да се случи. Както преди 77 години така и сега тя ще съумее да защити своите национални интереси и традиционни ценности.

И да победи – този път в наложената и от англосаксите „прокси война“.