Уникален продукт забавя стареенето и ни дарява здраве

Уникален продукт забавя стареенето и ни дарява здраве

Всеки иска да живее дълго без да остарява. Благодарение на това желание съществува и непрестанно  се развива мощна индустрия – на хранителни добавки, всевъзможни лекарства, продукти на козметиката, парфюмерията и т.н. Собственици на фирми правят луди пари, защото мераклиите да съхранят младостта си до сетния си ден, никога не свършват.

В интерес на истината някои от предлаганите услуги наистина помагат човек да бъде здрав и енергичен – като активните спортни занимания например. Но повечето са си чиста измама: просто предприемчиви хора умело се възползват от доверчивостта и  наивността, така присъща на много от нас днес. Ситуация точно като в приказката – не е луд този, който яде зелника…

За щастие възможности да съхраним енергичността, свежестта, бодростта, силата, радостта, здравето и други характерни черти, които обикновенно свързваме с младостта, наистина съществуват. При това те не са създадени в лаборатории и затова не са и натъпкани с токсични химични съставки, които съсипват организма ни. Те са заложени вътре в него и при срещата им с полезни продукти, сътворени от майката Природа, те кристализират и сътворяват  чудото: външността на човека няма нищо общо със стереотипите за възрастта му. Точно това е имал предвид вероятно и великият Хипократ (480-370 г.пр.н.е.) – бащата на медицината, когато е казал: храната е твойто лекарство, лекарството е твойта храна!

Доказателства за правотата на тази мъдра сентенция има колкото искате. Ето и едно от най-новите. Швейцарски учени от Федералната политехническа школа в Лозана установиха, че съединение в нара забавя процеса на стареене. Става дума за т.н. уролитин А (Uro A) –  метаболит на биомолекулите. Резултатите от това проучване публикува списание  Nature Metabolism.

Уролитин А забавя процеса на стареене, като подобрява функциите на митохондриите. Става дума за т.н. клетъчни енергийни фабрики, защото те доставят жизнено необходима енергия за съществуване на нашите клетки, от които сме изтъкани.

Нарът е много богат на антиоксидантни полифеноли, най-мощният от които е елагитанин  пуникалагин. Точно те организма ни се превръщат в съединението уролитин А, което има силата да забавя процеса на стареене на митохондриите. Като стимулира тяхната биогенеза – процесът, чрез който клетките увеличават митохондриалната маса, то забавя тяхното стареене. Поне засега освен уролитин А не е познато друго съединение, което да може да възстановява способността на клетките да рециклират дефектни митохондрии и да подобрява работата на мускулите без нарастване на мускулната сила. То действа, като обновява – буквално преражда съществуващите мускулни клетки.

Този процес при младите хора протича естествено, но с увеличаване на възрастта тялото ни почва да губи силата си за почистване на увредени митохондрии. В резултат от това ние започваме да губим скелетна мускулна маса (този процес в медицината се нарича саркопения – от гръцки произход е,  „sarx” – плът и „penia” – загуба). Отслабват и други тъкани. Загубата на повече от 40 на сто маса без мазнини е смъртоносна, но дори да ни липсват и 5 на сто от нея ние губим мускулна сила, метаболизмът ни се променя в негативна посока, ставаме податливи на различни инфекции. Качеството ни на живот рязко се влошава.

Независимо от швейцарските си колеги до същият извод стигнаха и руски учени. В свое проучване те установиха, че при смесването на сока от нар със стомашните сокове, се активира потенциала на уролитин А да подобрява работата на митохондриите в клетките на скелетните мускули. Точно намаляването на тяхната активност с нарастване на възрастта открехва механизма на бързото остаряване на човека след навлизане в 50-те му години.

В интерес на истината ползата от редовното похапване на нар не е само в осигуряването на организма ни на уролитин А. По концентрация на антиоксиданти – убийците на много опасните за здравето ни свободни радикали, свежият сок от нар превъзхожда дори червеното вино. Той е и високоефективно противораково средство. Пази ни от сърдечен пристъп и инсулт, като не позволява да се образуват наслоения в съдовете ни. Поддържа равнището на захарта и холестерола в нормата. Доказано е, че по полезни свойства той няма равен на себе си сред останалите плодове – успешно се бори и с диабета, артрита, със стомашни заболявания, засилва имунитета ни, укрепва цялостно организма ни.

Излиза, че секретът да сме енергични, свежи, жизнени и до преклонна възраст, е в това: да знаем с какво да се храним и да сме физически активни. А в менюто ни често трябва да го има и нара. Защото днес вече знаем, колко прави са древните гърци, които са вярвали, че нара се е появил от кръвта на Дионис. Богът не само на виното и веселието, но и на умиращата и вечно възраждаща се природа.