Вълшебен лечител, който винаги ни е под ръка

Вълшебен лечител, който винаги ни е под ръка

https://i0.wp.com/s.eximg.jp/expub/feed/Cafegoogirl/2016/Cafegoogirl_24409/Cafegoogirl_24409_1.jpg?w=640&ssl=1

Едно от чудесата на света е пирамидата на Хеопс. Изграждането и е продължило около две десетилетия и тя е била окончателно завършена някъде към 2600 г. пр.н.е. Състои се от 2300000 каменни блока, с тежест между 2 и 30 тона всеки, но се смята, че някой от блоковете тежат и по 50 тона. В продължение на четири хилядолетия това е било най-високата сграда на планетата (146,5 метра).
Много са неизвестните неща, около изграждането на този невероятен обект, но едно е ясно: хората, които са работили там не са разполагали с багери, кранове, циментовози, 3D печат и пр. глезотии. Но те са се справили с невероятната си мисия блестящо: факт е, че днес няма организация в света, която да възпроизведе само разтвора, използван от древните египтяни! И да създаде продукт, който би могъл да негов конкурент по здравина – къщи, построени днес се рушат след броени месеци, а хеопсовата пирамида е непоклатима!

При колосалното физическо натоварване на нейните строители, на тях им е била необходима много енергия, следователно и специална храна. И те действително са я получавали: в запазен надпис, открит вътре в пирамидата, се споменава за закупуването на продоволствие за строителите. И знаете ли, кой е най-важния продукт – №1 в този списък? Лук.
Древните и мъдри египтяни хиляди години преди нас, са стигнали до извода, че към този зеленчук трябва да се отнасяме с безкрайно уважение. Те са възприемали главата лук като символ на изграждането на Вселената.
Естествено, днес много рядко ще намерим материали в медиите за лука, като велик природен лечител. Там мястото е запазено за реклама на продукти на фармацевтичния бизнес, защото той щедро раздава куфари с банкноти, на който трябва. И милиони наивни хора се доверяват на различни тарикати, които им перат мозъците за ползата от едни или други лекарства. Които в крайна сметка, като отстраняват симптоми на някакво заболяване, пораждат поредица от нови здравословни проблеми за човека. И така го правят доживотен пленник на всемогъщата фармацевтична мафия.
Ще си позволя да ви припомня някои от възможностите на този наистина невероятен лечител – лука.

пази ни от рак
Лукът е един от нашите верни съюзници срещу рака. До този извод стигнаха японски учени от престижния Кумамото университет (разположен е на остров Кюшу – един от четирите основни острова на Япония). Те откриха природно съединение в него – ONA, с изразен противораков ефект. Освен това ONA усилва ефекта на противораковите лекарства.
А френски учени установиха, че редовната употреба на лук значително намалява опасността от рак на гърдата. Конкретно съставките в обвивката на лука пазят червата ни от рак. Като цяло фенолните съединения, на които е богат лука, ни защитават от концерогенни процеси.

грижи се за сърдечносъдовата ни система
Лукът е източник на флавоноида кверцетин – мощно противовъзпалително средство. Той се абсорбира и преработва от организма, като в резултат на това ние получаваме възможност да избегнем хронични възпаления. Кверцетинът пази сърцето ни, а ако случайно имаме сърдечносъдови проблеми, ни помага за тяхното отстраняване.

Много полезни са обелките от лука – в тях се съдържа истински коктейл от съединения, които са безкрайно нужни на тялото ни. Ето защо е добре, колкото се може по-тънко да махаме горния слой от него.

чисти черния ни дроб
За съжаление, всеки ден ние сме атакувани от всевъзможни източници на токсини – транспорт, храна, битова химия за почистване, пластмасови бутилки и кутии… Всички те ни тровят и директно атакуват един от най-важните ни органи: черния дроб. А точно той е нашият защитник от отровите, който отговаря за тяхното изхвърляне от организма ни. Затова към него трябва да полагаме специални грижи и най-вече – да го чистим редовно. И тук наш незаменим помощник е обикновения лук – серните съединения в него почистват перфектно тази наша персонална лаборатория от различни отрови.

подмладява мозъка ни
Нашият мозък, както и другите ни органи, е застрашен от стареене. Причината за това е средата, в която съществуваме и от която идват всевъзможни заплахи за него. Лукът играе много важна роля за предпазване на мозъка ни от тях.

Когато срещна човек, който има проблеми с паметта и емоциите си, аз си казвам: той не обича лук! Причината е, че ако редовно си го похапваше, тези важни функци на мозъка му, щяха да си работят нормално – серните съединения в лука активират и подмладяват точно тези клетки, които са отговорни за паметта и емоциите. А флавоноидите, на които е богат лука, разреждат кръвта и решават проблема с нормалния приток на кислород към мозъка.
Но с това далеч не се изчерпват възможностите на лука да укрепва организма ни. Той е богат източник на хранителни влакна, витамини – В1, В6, С, Н, на манган, фосфор, мед, калий, на фолиева киселина… Укрепва имунната ни система, действа и като афродизиак. Ефективно средство е за перфектна фигура (съдържа 40 ккал на 100 грама). Решава проблеми с храносмилането, полезен е за диабетици и пр.
Ето, сега идва сезона на простудите, кашлиците, болките в гърлото. И никак не са малко хората, които при първите симптоми за това хукват към джипито, а после към аптеката. Те хабят време, нерви, пари… Защото са забравили за магическите свойства на лука.


При кашлица например. Достатъчно е да почистят и нарежат глава лук наполовина. После да поставят една супена лъжица кафява захар на всяко парче и да го оставят така да постои около час. Да си похапват два пъти на ден от него и кашлицата ще изчезне – сярата в лука има антибактериални свойства, които убиват микробите.
При болно гърло отново ще ни помогне лука: правим си отвара от обвивка на лук и вода. После я пием и си правим гаргара. Ефектът се усилва, ако добавим към отварата лимонов сок и мед. Противовъзпалителните свойства на лука ще доведат до изчезване на болката и възпалението в гърлото.
Ако имаме висока температура е добре пак да си спомним за лука. Нарязваме го на тънки резенчета. Нанасяме малко кокосово масло на стъпалото и поставяме резенчетата лук върху него. Обвиваме ги и обуваме чорап. Лукът ще извлича от организма ни токсините, бактериите и болестта ще изчезне.

Много префинени, рекламирани и скъпоструващи храни, въобще не могат да се конкурират по ползи за организма ни, от лука. Съвсем основателно той, заедно с чесъна, се определя като полезно растение №1 за организма ни.
Затова вкусният и безкрайно необходим ни зеленчук, не трябва да липсва от нашата трапеза.