Все по-упорито се трудят за да ни съсипят окончателно!

Все по-упорито се трудят за да ни съсипят окончателно!

Станаха известни резултатите от проучване на Националният статистически институт (НСИ). Според него три четвърти от българите (около 75 на сто) трудно свързват двата края. За тях става все по-невъзможно да покриват всекидневните си разходи с доходите, които получават. Едва 3.8 на сто от сънародниците ни нямат никакви проблеми – те се радват на всички възможни удоволствия, които им предлага нашият дигитален век. Точно те са и напълно удовлетворени от съдбата си – за разлика от онези 75 на сто, които имат проблеми с доходите. Статистиката не казва, кои са тези 3.8 на сто, но и без нейните данни не е трудно да ги разпознаем: това са не само шепата олигарси, но и групата от обслужващи ги политици, интелектуалци и други всевъзможни тарикати, настанили се из коридорите на властта у нас.

В интерес на истината не само ние летим към дъното на икономическата бездна.  За първи път към нея устойчиво са устремени и милиони хора от най-богатите държави в Европа. И там цените стремително растат, а с тях също така бързо намаляват възможностите на хората да си плащат разходите.

В Германия например, цените на дребно на храните само ще се увеличават. Така смята експертът по търговия на дребно Орелиен Дютоа от кредитния застраховател Allianz Trade. Него медията Handelsblatt потърси за коментар върху резултатите от ново проучване. „Най-лошото тепърва предстои за домакинствата“, посочва неговият главен извод  Дютоа. От десет компании за търговия на дребно с храни и напитки девет планират още по-големи увеличения на цените. Основната причина за това са растящите разходи за енергия и суровини. Асоциацията на германските фермери също  предупреждава, че кризата ще продължи много дълго. Следователно ще има нови увеличения на цените.

А британският телевизионен канал Sky News направи проучване за това, как кризата се отразява на живота на хората. Над 60 на сто от анкетираните посочват, че  сега те са все по-депресирани от растящите разходи за живот в сравнение с преди шест месеца. Все повече британци са изправени пред дилемата да платят за да отопляват домовете си или да купуват храна, за да изхранват семействата си.

Това, което доскоро свързвахме с най-бедните държави на планетата, вече става нещо нормално и за най-богатите. Включително и за лидера на „свободния свят“ – САЩ. Изследване на PYMNTS показва, че 61 на сто от американските потребители през април са живели „от заплата до заплата“, което е увеличение с близо една десета в сравнение с април 2021 г. Или  трима от пет потребителя в САЩ изхарчват цялата си заплата за разходи и в края на месеца са без пукнат цент. Това обяснява защо проучвания в тази държава сочат, че над 85 на сто от американците са убедени: САЩ се  „движат в неправилната посока“!

За съжаление, в тунела, в който ни вкараха некомпетентни, безотговорни, алчни и корумпирани образи на власт в Европа и у нас, не се вижда никаква светлина. Напротив, в него ще става все по-тъмно: овластените дебили се готвят да въведат пореден, седми пакет от санкции срещу Русия. Американската информационна агенция Bloomberg съобщава, че те предстои да бъдат съгласувани в близките седмици. Москва вече предупреди, че нейните  ответни действия на тях  ще бъдат крайно  болезнени за Запада.

Неоспорим факт е, че зависимостта на икономиките никой не е отменял – стокооборота между Русия и Евросъюза през 2021 г. е около 285 милиарда долара. Заради новите санкции руската икономика ще понесе определени щети, но много повече ще загуби Евросъюза. Това се видя от техните вече въведени санкции против славянската държава.

В резултат с новият пакет от санкции на Евросъюза  върху жизненият стандарт на населението на Запад и у нас ще бъде нанесен колосален удар. При това досега Русия не е използвала целият потенциал от контрасанкции, с който разполага. Ако бъде принудена да го активира то това ще е истинска катастрофа за Евросъюза и прекрасната ни Татковина.

Журналистите от Bloomberg News Лин Томассън и Фара Елбахрауи разказаха за проучване на експерти, които са потърсили отговор на въпроса: колко лошо ще стане, ако Русия прекрати напълно износа на природен газ за Европа. Техният главен извод е, че в този случай не само нашият континент, но и много други райони на света  ги очаква истински апокалипсис! Причината е, че реално не може да има заместител на руския газ. И, ако Русия завърти кранчето незабавно ще последва шоков срив на корпоративните печалби. Германските акции например, вече са загубили над 11 на сто само от месец юни досега. Акциите на германският газов гигант Uniper SE  се сринаха с над 80 на сто. Ще падне още повече и стойността на еврото, а това незабавно  ще направи вноса на енергия още по-скъп. Инфлацията ще продължи неудържимо да расте, а с нея и поскъпването на всичко. В резултат ще покледва истинска икономическа катастрофа в Европа.

Но не по-различна ще е ситуацията и ако Русия спре износа на суров нефт, за да накаже Запада. Тя най-спокойно може да намали неговото дневно производство с пет милиона барела, без да пострада при това осезаемо руската икономика. Британският  Daily Mail цитира финансови анализатори от JPMorgan Chase, според които тогава цените на петрола за барел ще скочат поне четири пъти и ще надхвърлят 380 долара за барел!

Русия може да си го позволи – тя вече спечели  милиарди долара само от износа на петрол. Така през месец май т.г. търговията с него и донесе над 20 милиарда долара –  увеличение с 1.7 милиарда долара спрямо април.

А тъй като Запада включва едва 12 на сто от населението на планетата, то Русия няма никакви проблеми с неговите продажби –  желаещи да купуват нейният петрол има предостатъчно. Но въздействието само от един спад в доставките на петрол, ще е опустошително – както за световните пазари, така и за потребителите, твърдят експертите на  JPMorgan Chase.

Парадоксът е в това, че истинският виновник за невероятната мизерия, към която лети неудържимо и най-богатата част на Европа, са точно овластените дебили в Евросъюза и САЩ. След 2014 г., когато Америка организира държавен преврат в Киев и постави на власт там свое марионетъчно правителство, по нейна заповед Запада активира своята политика на санкции спрямо Русия. В интерес на истината нея винаги я е имало – русофобията целенасочено е монтирана в мозъците на западните „елити“, а за много от тях вече е и въпрос на генетика. С действията си през последните осем години  те  направиха всичко възможно, за да принудят  Русия да започне своята операция в Украйна. А сега използват украинците като „пушечно месо“ в своята опосредствана (прокси)  война срещу нея. Но в същото време с присъщото си коварство те  не престават да обвиняват Русия. А  заради своята тотална некомпетентност, високомерие и наглост, те продължават да въвеждат безсмислени и неефективни санкции, които са буквално самоубийствени за държавите им.

За огромно съжаление, сега подготвяният от овластените дебили в Евросъюза  нов пореден пакет от санкции срещу Русия, ще направи  живота на повечето от нас още по-труден, а за немалко наши сънародници и непоносим. Никак няма да  са  малко и българите, които преждевременно ще си заминат от този свят, заради невъзможността да се хранят пълноценно и да имат качествено медицинско обслужване.

Но за корумпираните и дебелоглави родни управляващи от различни партии, ние не представляваме никакъв интерес. Нашите проблеми са си наши проблеми. За нас те се сещат единствено, когато наближи време за избори – тогава правят всичко възможно за да ни омагьосат и съхранят позициите си във властта. И така да продължават яко да плячкосват националното ни богатство.

Ситуация, добре описана с фразата от един знаменит роман – „Дванадесетте стола“ на Иля Илф и Евгений Петров: „Делото за спасяване на давещите се е дело на самите давещи се!“