Вредни ли са млякото и продуктите от него?

Вредни ли са млякото и продуктите от него?

https://i0.wp.com/art-assorty.ru/wp-content/uploads/2019/01/2521458-9.jpg?w=640&ssl=1

Имам позната, която не ги докосва. Убедена е, че като натрупват вещества по стените на червата (калцират ги), те блокират нормалната работа на организма и.

И тези, които мислят като нея никак не са малко не само у нас, но и по света. Аз  писах на сайта за Мари-Лу от малкото френско градче Исберг, която също не докосва мляко. Но това не и пречи – въпреки, че е надхвърлила стотте си години, да е в прекрасна форма. Мари-Лу също като моята позната вярва, че млякото вреди на здравето и, защото затруднява работата на цялата и сърдечно-съдова система. Освен това заедно с него човек поема и немалко антибиотици, пестициди, хормони и други отрови за организма му, които производители дават на животните.

А от британската медия The Telegraph се запознах с историята на Джейн Плант. Тя е виден учен, професор по геохимия в Империал Колидж – Лондон, майка на две деца. За първи път и откриват рак на гърдата през 1987 г., а през 2011 г. той се завръща за шести път при нея. Лекари и казват, че и остават броени месеци живот.

Тогава Джейн си спомня за Китай. Заедно със съпруга си, който е геолог, те са работили там по въпроси на околната среда. В Китай има невероятно нисък относителен дял на жени, заболели от рак на гърдата – засегнати са една на 100000, докато на Запад те са една на 12. Но, когато китайки заживяват в САЩ или Австралия например, в рамките на едно поколение делът на боледуващите от рак сред тях стремително започва да расте. Джейн се запитва защо китайките, които живеят в родината си, не боледуват от рак на гърдата, но се разболяват, когато започват да се хранят така, както на Запад?

Нейният съпруг и разказва, как по време на полеви експедиции китайски колеги са му осигурявали мляко на прах, но самите те не са го пили. Нещо повече – по това време в К:итай не е имало и развита млечна индустрия. Като си дава сметка, че  няма какво да губи, Джейн преминава на безмлечна диета в азиатски стил. За около година тя е в ремисия (от лат. remissio – намаление, отслабване) и престава да боледува от рак.

'As a scientist, all I can do is tell the truth based on the evidence,' says Dr Jane Plant

Днес тя е убедена, че е изчистила организма си от злокачествени тумори благодарение на изключването на млечни продукти от свойта храна и заместването им с растителни протеини. Като соя например, с каквато се хранят по селата и малките градове на Китай най-вече. Книгата и за нейния опит – „Твоят живот е в твоите ръце“, се превръща в истински бестселър и помага на много жени да се справят със страшната болест. По-късно Джейн публикува и много други книги – нейни и в съавторство, които са посветени на здравословния начин на живот и борбата с  рака.

Джейн споделя, че за хората е трудно да приемат идеята за вредата от млякото и млечните продукти, защото ние сме възпитани с идеята, че те са изключително полезни за нас. Но днес има предостатъчно доказателства, че растежните фактори и хормоните, които те съдържат, са не само рискови за рака на гърдата, но и за много други онкологични заболявания – като рак на простатата, тестисите, яйчниците… Изключването на млякото и млечните продукти от храната ще помогне и на пациенти с колоректален рак, рак на гърлото. Тя казва: кравето мляко е полезно за телетата, но не и за хората.

Джейн ни напомня за една сравнително нова наука – епигенетика. Тя се появява през 1942 г. А името и измисля британския биолог Конрад Уодингтън от съчетаване на две науки: генетика и епигенеза (учението за ембрионалното развитие на организмите на Аристотел). Епигенетиката изучава промяната на активността на гените, под влияние на външни фактори – храна, физическа активност, стрес и пр. Джейн е убедена: това, което ядем оказва влияние на генетично ниво. Съставки на млякото и млечните продукти (сирене, кашкавал, масло), са хранителна среда за туморите, благодарение на която те се развиват и нарастват. А най-опасен е казеинът – основният протеин в кравето мляко. В млечните продукти се съдържат още 35 различни хормона и 11 растежни фактора, свързани с развитието на много видове рак. Освен това те генерират киселина – идеалната среда за развитие на ракови клетки.

Но защо, след като млякото е рискова храна, настойчиво ни го препоръчват? Едно от възможните обяснения са корпоративните интереси. Така във Великобритания млечната промишленост заема около 12 на сто от нейния брутовътрешен продукт, а това означава огромни печелби. Налице е също и инертност, медицински консервативизъм. За Джейн онколозите може да са добри при конвенционални лечения, но не са експерти в хранителната биохимия. От своя страна големите благотворителни организации за борба с рака поставят акцент най-вече върху разработването на лекарства. Вероятно не на последно място и поради това, че големите фармацевтични корпорации са сред техните спонсори…

Джейн отбелязва, че хората се притесняват откъде ще получат калций, ако се откажат от млечни продукти. Но него спокойно можем да си го осигуряваме и от различни растителни източници.

Можем да се доверим на проф. Джейн Плант. Днес тя е в средата на 70-те си години, но продължава да води активен и осмислен живот. Да пише и своите книги, да популяризира възгледите си за здравословния начин на живот.

А това – дали ще консумира или не мляко и млечни продукти, всеки сам решава за себе си. Що се отнася до моята скромна персона, аз не мога да си представя трапеза без сирене и кашкавал. Както и чашата с кисело мляко, подсладена с лъжица мед, късно вечер.

Но признавам, че не докосвам прясното. Просто следвам завета на древногръцкият философ Платон (427-347 г.пр.н.е.): виното е млякото за възрастните хора!