Войната на „умните“ бомби

Войната на „умните“ бомби

В началото на март т.г. украински медии съобщиха, че на разположение на  въоръжените им сили се е появило невероятно ефективно оръжие – американски „умни“ бомби. Става дума за високоточни планиращи авиобомби – Joint Direct Attack Munition (JDAM).

За изпращането им на украинска територия се заговори още в края на миналата година. Решението на администрацията на Джо Байдън да достави на украинският режим и боеприпаси JDAM, бе коментирано от много американски медии. А на 21.12.2022 г.  военното министерство на САЩ (Пентагона)  официално потвърди предстоящо изпращане в Украйна на високоточни авиационни средства за поразяване –  JDAM.

На 7 март т.г. генерал Джеймс Хекер, командващ  военновъздушните сили на САЩ в Европа заяви, че на украинските въоръжени сили вече са предадени боеприпаси  JDAM. Те са получили усъвършенстван вариант на „умната“ бомба, при който е увеличена далечината на поразяващото и действие – JDAM-ER. Добавката  ER е абревиатура на Extended Range – разширен обхват. Според генералът, употребата на тези „умни“ бомби  ще създаде много сериозни проблеми на руските военни!

Експерти в тази област уточняват, че всъщност понятието JDAM-ER се отнася не за самите бомби, а за специален комплект с оборудване за тях – крила, „опашка“ и компютърен блок с инерционни и сателитни навигационни средства. Благодарение на него всяка обикновена („глупава“) бомба  „поумнява“ – тя става управляема. След отделянето и от самолета модула с крила, монтиран на бомбата, се активира и тя започва да планира към целта. Бомба, снабдена с JDAM-ER, е в състояние да прелети  около 70 км., при условие, че е хвърлена от самолет, който лети  на височина не по-малко от 12 км. Тя е насочвана  към целта по координати от GPS. По време на целият полет бомбата получава точна информация за собственото си местоположение и това на обекта, който трябва да порази.

Комплектът JDAM е разработен от  корпорацията Boeing през 1997 г. по поръчка на Пентагона. Появата му коренно промени бойните  възможности на неуправляемите (свободно падащи) бомби. И това бе доказано в Югославия, Ирак, Афганистан, където американските военновъздушни сили (ВВС)   масово   използваха „умни“ бомби. Посредством модула JDAM „глупави“ бомби с тегло от  200 до около 900 кг., се превръщат във високоточно и ефективно оръжие.

В операцията си на украинска територия Русия също започна да използва свои „умни“ бомби. В наследство от съветското  минало тя разполага с огромен арсенал от неуправляеми фугасни авиационни бомби (ФАБ). Руски инженери от държавната корпорация „Тактическо ракетно въоръжение“, създадоха т.н. универсален модул за планиране и корекция (УМПК). Той включва изскачащи крила и стабилизатори, както и средства за насочване на основата на руската спътникова система ГЛОНАСС.   Благодарение на тях и обикновените ФАБ стават  УПАБ – управляеми планиращи авиационни бомби, т.е. високоточно оръжие. При това трансформацията им от свободно падащи в планиращи е не само бърз и лесен, но и много евтин процес. За тяхната ефективност говори сравнението им с   крилатите ракети „Калибър“ например. УПАБ-1500Б са над два пъти по-мощни от тях, а цената им е в пъти по-ниска. Дори да се отклони с няколко  метра от целта, тя ще бъде унищожена – ефектът от взрива  е равен на този в епицентър на земетресение.

„Умната“ УПАБ  се отделя от самолета, летящ на височина над 12 км, извън зоната на поражение на противовъздушната отбрана (ПВО) на противника. Тя планира, като изминава разстояние от около 70 км и се стоварва точно върху обекта, който трябва да  унищожи. Тези боеприпаси са особено ефективни в райони, където е налице концентрация на войски и подземни железобетонни укрепления на противника. Американският институт за изучаване на войната (ISW) стигна до извода, че използването от руските военни на УПАБ на практика обезсмисля концентрацията на украински въоръжени сили за предстоящо настъпление. Руските „умни“ бомби с лекота се справят и със защитени складове, натъпкани с натовско оръжие, боеприпаси и гориво.  Специално за тях са предназначени „умните“ авиационни бомби УПАБ-1500, които тежат по тон и половина. Произведени са по времето на социализма за поразяване на подземни обекти и жива сила на противника, защитени дори от дебели над 2.5 метра железобетонни плочи. Впрочем стотици УПАБ най-вероятно ще бъдат хвърлени и срещу  движещи се танкове, които  сега Запада ускорено изпраща на украинският режим. След срещата си с „умните“ руски бомби на тях не им остава нищо друго, освен дълго да осветляват степта с пламъците си…

Руските „умни“  УПАБ имат една главна цел – да съхранят самолетите. Сега те активно се използват от руската тактическа авиация от разстояние, което е недостъпно за украинската ПВО. Ето някои факти, които говорят за ефективността на „умните“ УПАБ, постъпили на въоръжение на руската армия.  През нощта на 24 март т.г. с  УПАБ са атакувани военни обекти, разположени в град Белопо́лье, Сумска област в Украйна. Ударите са невероятно точни, благодарение на модулите, превръщащи обикновените бомби в коректируеми боеприпаси. Изтребители Су-35С  ликвидираха на 4 април с  „умни“ бомби  украински обект за радиолокационно разузнаване, разположен край село Печенюги, Черниговска област. На следващият ден отново  с „умни“ бомби бе атакувана голяма колона от украински военни коли. От разстояние от около 60 км руски изтребители хвърлиха УПАБ -500 и УПАБ -1500. Колоната бе унищожена.

На 10 срещу 11 април изтребители Су-35 на военнокосмическите сили на Русия нанесоха удари с планиращи бомби по украински военни обекти в района на градовете Орехов и Гуляйполе в Запорожска област. Нито една от „умните“ бомби не бе прехваната от украинската ПВО. Те  унищожиха украински команден център и средства за радиоелектронна борба (РЕБ).

 „Умните“ УПАБ  всяват невероятна паника в украинските военни, спасяващи се от артилерията в  бункери и други подземни укрития. За разлика от снарядите, където те имат шанс да оцелеят  и се върнат в окопите, падането на една УПАБ -500 например, изпепелява и изпарява всичко на разстояние от около 100 метра. Украински очевидци описват в социалните мрежи усещанията  след бомбардировки с руски „умни“ бомби само с две думи: шок и ужас!

За разлика от руските „интелигентни“ УПАБ , „умните“ американски бомби търпят тотален провал в Украйна. Потвърждава се истината за американската армия – тя е силна срещу слаби противници. Бомбите и, снабдени с модула JDAM, вършеха работа в Югославия, Ирак, Афганистан – държави, чиито армии са много изостанали във въоръженията си в сравнение със САЩ. Но с Русия е съвсем различно – тя разполага с най-съвременни бойни самолети и ПВО. Потвърждават го фактите: от началото на операцията на Русия в Украйна до 10.04.2023 г., руските военни са унищожили 406 самолета, 228 вертолета и 3727 дрона, принадлежащи на украинските ВВС. И бомбите, снабдени с JDAM не помагат на украинските въоръжени сили – оказа се, че те са лесна плячка за руските зенитно-ракетни комплекси „Тор“ и „Панцир-С1“.

И това не е всичко: руските военни разполагат и с уникални, изключително ефективни средства за РЕБ. Посредством тях те блокират спътниковата навигация на  „умните“ американски бомби. Така по данни на американската медия NBC News, в Украйна използването на „умни“ бомби, доставени от САЩ, е срещнало много сериозен проблем: те не са сработвали заради въздействие от страна на руски системи за РЕБ. Те са нарушавали сигналите GPS, посредством които бомбата се насочва към целта. И тя се е превръщала в хаотично летящо желязо.

В края на март т.г. говорителят на украинските ВВС полковник  Юрий Игнат заяви, че руската  авиация активно използва  по особено важни цели бомби, снабдени с технология, сходна на  JDAM. Той ги определи като „изключително точни“. Според  полковник Игнат, украинската армия е напълно беззащитна пред тези удари на руските „умни“ УПАБ. Те превръщат в кратери украински подземни бункери и укрепления. При това тяхната мощност непрекъснато расте. Първоначално руснаците са хвърляли планиращи УПАБ -500Б, всяка от които тежи половин тон и носи 390 кг взривно вещество. А сега те използват три пъти по-мощните УПАБ -1500. С тях се унищожават особено здрави подземни командни пунктове, складове с оръжия, боеприпаси и гориво. Вече всяко денонощие руските военни изпращат над укрепени украински военни обекти около 20 летящи „умни“ бомби. Хвърлени от изтребители Су-35 и Су-34 те летят до около 70 км – далеч от границите на действие на украинската ПВО, изтъква полковник Игнат.

Военни експерти признават, че руските „умни“ бомби превъзхождат по ефективност тези на САЩ. Не само с по-голямата си взривна сила, но и с далеч по-модерният им блок за управление и корегиране на полета на бомбата на основата на координати, предавани им от спътници. Руските изтребители летят на голяма височина – недостижими дори и за така възхваляваната американска система Patriot. На практика се оказва, че и натовските системи за ПВО, доставени на украинския режим, са  безсилни против руските „умни“ бомби.

Сега става ясно, че руската армия вече разполага и с най-нова планираща бомба – „Дрель“. Със стопроцентова сигурност тя  ликвидира всякаква бронирана техника, радиолокационни станции и средства за ПВО. При това тя е състояние  да бъде програмирана за конкретни цели – танкове, ракетни и артилерийски установки и др.