Войната в Космоса: все по-реална, все по-близка

Войната в Космоса: все по-реална, все по-близка

https://i0.wp.com/www.ridus.ru/images/2019/10/31/999512/in_article_b41d7d6ea6.png?w=640&ssl=1

Ако се интересувате от това, което се случва в небето, вероятно сте забелязали увеличение на материалите, посветени на надпреварата, която сега се води там горе. Но не тази, в която държави се състезават, коя първа ще изпрати хора на Марс или на Луната. Става дума за съперничество, целта на което е да бъдат създадени и изнесени в Космоса най-мощни въоръжения за звездни войни.

През 2018 г. в орбита на Земята е имало около 4256 спътника, което е с 4.39 на сто повече в сравнение с 2017 г. От тях 345 спътника са на военните, а общо 576 спътника са на САЩ.

По данни от преди две години  американците имат на орбита 149 спътника с военно и двойно предназначение. За сравнение – руските са 75, китайските – 35, израелските 9, френските – 8, Великобритания и Германия имат по 7 и др.

Анализ, публикуван в изданието на Масачузетският технологичен институт – MIT Tech Review сочи, че независимо от отсъствието на каквито и да е съобщения за начало на Третата световна война, крупните космически държави все по-активно осъществяват военни и разузнавателни операции в Космоса. И техните действия все по-често пресичат границата на това, което може да се смята за агресия или акт на война. Американски спътници шпионират, руски хакери разбиват мрежи на спътникови комуникации, Китай провежда учения за противоспътникови операции… И всичко това вече е нещо нормално в нашия все по-милитаризиран и наситен със събития свят. Специалисти ги отнасят към т.н. „агресия в сивата зона“ или  хибридна война.

Истината е, че с военнокосмически проекти се занимават всички държави, които имат нужните ресурси за това – научни, икономически, финансови…  А околоземното пространство става все по-милитаризирано.

https://i0.wp.com/i.ytimg.com/vi/IuXy_Oznb0E/maxresdefault.jpg?w=640&ssl=1

Но несъмненно най-активни в това са точно САЩ. Тази страна постави началото на изпитанията на противоспътниково оръжие с изстрелването на ракетата Bold Orion. Това се случи през далечната 1959 г., близо две години, след като Русия бе извела за пръв път в света спътник в космоса  (на 4 октомвври 1957 г.). А през ноември 2016 г.,  Джон Хайтен, ръководител на стратегическото командване на САЩ заяви, че американската армия се подготвя за следващия етап: звездни войни.

Новата американска военна концепция за пълен спектър на доминиране включва и четвъртото измерение на войната – това в космоса, с цел защита на американските интереси и инвестиции (другояче казано осигуряване на максимални корпоративни печалби). В началото на тази година американският президент обяви за формирането на космически сили на страната – първият нов клон на тамошните военни за последните 70 години, отбелязва американската медия The Spectator. А на 29 август тази година официално бе даден и старта на Космическото командване и на Космическите войски на САЩ. Военните в тази страна се стремят да получат пълно господство над спътниковата инфрасктруктура, която осигурява интернет, електронна търговия, GPS, телекомуникации, разузнаване, военни действия…

Русия предупреди, че така Вашингтон създава предпоставки за милитаризиране на космическото пространство и затова тя ще отговори на новата заплаха асиметрично. А представители на китайското външно министерство изтъкнаха, че като обвинява Китай и Русия в създаване на заплахи в космоса, в действителност САЩ търси предлог за оправдаване на собствения си стремеж към постигане на военно превъзходство и разработка на оръжия за война в космоса.

Тези факти сочат, че милитаризацията на небето вече е на съвсем друго равнище. Следвайки примера на САЩ, Русия, Китай и други държави влагат средства и реализират проекти за водене на военни действия в космоса. През септември тази година космически войски  започнаха да се създават и във Франция. В открити източници се сочи, че системи за извеждане от строя на спътници притежава вероятно и Израел.

https://avatars.mds.yandex.net/get-pdb/1866711/6cdb0c33-fd01-4b38-ba05-2a74053953ad/s1200

През март тази година и Индия демонстрира, че успешно може да унищожава спътници в орбита. Мисията „Шакти“, както бе наречена тази операция, демонстрира противоспътниково оръжие с пряко изстрелване (direct-ascent anti-satellite weapon – ASAT). Унищожен бе спътник, намиращ се на 300 км разстояние от Земята. Това стана чрез изстреляна ракета,  от която в атмосферата се отделя убиец на спътника. Не са необходими експлозии – кинетичната енергия върши нужното.

В интерес на истината още през 2008 г. Русия и Китай внесоха в ООН проект на Договор за предотвратяване на разполагането на оръжия в космическото пространство и срещу заплахата да се използва оръжие против космически обекти. Но той бе отхвърлен точно от САЩ. Този проект отново бе предложен от Русия и Китай и през 2014 г. И пак не бе приет, поради съпротивата на САЩ.

Войната в Космоса е все по-близка реалност. Една от причините тя да се случи е и факта, че въоръженията в орбита се управляват с най-активното участие на изкуствен интелект. А това само по себе си създава предпоставки за решение да бъде активирана дадена система за унищожение на противникови спътници независимо от човека. И така да бъде поставено началото на верижна реакция, в която вече ще е без значение, кой е инициатора за започналите сражения.

Само не си мислете, че войната в Космоса няма да ни засегне, защото е далече от нас. Избухването и ще е края на  смартфоните, интернета и телевизията. Няма да има GPS и електронна търговия, ще блокират цели министерства, болници, банки и електростанции… Всички ние ще се върнем в пещерния век.

И тогава с тъга ще си спомняме за механичните средства, като навиващи се часовници и радиоапарати например. Естествено, само, ако след космическата война, все още ще ни има в този прекрасен луд свят…