Водена от „Лиана“ тя ще влезе в залата и тях няма да ги има

Водена от „Лиана“ тя ще влезе в залата и тях няма да ги има

https://i0.wp.com/i.pinimg.com/originals/98/84/0f/98840f62c3ec53f3f0a37dd3f8a13812.jpg?w=640&ssl=1

Наскоро писах на сайта за едни родни недоразумения, които са си създали неправителствена организация. И сега свръхактивно се занимават с манипулиране на общественото мнение в духа на „студената война“ от 50-те години на миналия век.

Позволявам си отново да ви припомня за тях, защото сред налудничавите им идеи, които „български“ медии услужливо продължават да тиражират, е и следната: „Да се поиска от САЩ да разположат на черноморския ни бряг отбранителната зенитно-ракетна система „Пейтриът“, като мярка за даване на увереност с оглед на обстановката в региона.”  Ако посетим сайта на тази  групичка, помпозно нарекла се „Атлантически съвет на България (АСБ)“, ще установим, че всички те се представят като „експерти“ в една или друга област, в това число и във военната. Но що за „експерти“ са те говори и самото им предложение за разполагане на Patriot  на наша територия. Това „удоволствие“ ще ни струва не само милиони лева, но ще постави страната ни и под прицела на руските комплекси „Искандер М“. А за тях най-малкият проблем  е да издухат  Patriot.

Впрочем за „ефективността“ на тази американска система най-добре може да ни разкажат хора от Саудитска Арабия. Там през 2019 г. точно американските комплекси Patriot не бяха в състояние да се справят с десетки безпилотници и ракети, с които йеменски бунтовници хуси атакуваха обекти на нефтената компания Saudi Aramco. Образите от  АСБ, представящи се за „военни експерти“ би трябвало да знаят, че северната граница на Саудитска Арабия по онова време се пазеше от 88 пускови установки Patriot (36 от модификацията РАС-2, а 52 – от новите РАС-3).  Освен тях край бреговете на тази държава по време на атаката  обикаляха три военни кораба на САЩ, въоръжени със системата за противоракетна отбрана AEGIS и ракети SM-2. Но тази изглеждаща  страховито армада не можа да се справи дори с дронове и ракети, които  са на светлинни години разстояние от равнището на притежаваните днес от Русия хиперзвукови крилати ракети например. И това далеч не е първия случай, в който проличава истината, скривана от мощната американска реклама: Patriot определено е неефективен комплекс за противовъздушна отбрана!

Но тъй като съм професионално деформиран – свикнал съм да споделям информацията, с която разполагам, ще си позволя да запозная и родните „атлантици“ с най-новата руска система за насочване: „Лиана“. Допускам, че този мой жест ще им помогне да попълнят сериозните празноти в познанията си относно Русия и нейният отбранителен потенциал. А това на свой ред би могло да ги отрезви и да ги накара да приемат света такъв, какъвто е, а не какъвто на тях им се иска да е.

 „Лиана“ е най-новата руска космическа система за разузнаване и целеуказание. Тя е наследник на други две уникални разузнавателни  системи – съветските „Легенда“ (за морско космическо разузнаване и целенасочване) и „Целина“ (радиотехническо разузнаване). В миналото те са предоставяли на съветското военно командване необходимата им информация за движението на американските самолетоносачи и преместването на крупни сили на НАТО на сушата. В същото време  са били използвани и за насочване на високоточно оръжие, което е било на разположение на съветската армия по онова време.

„Лиана“ се състои от два типа космически апарати, които са на съвършенно друго технологично равнище. И съответно и възможностите им са несъпоставими с техните предшественици.

Макар и предназначена най-вече за потребностите на руския военно-морски флот, „Лиана“ осигурява изключително ценна информация и за обекти на сушата. Тя активно се използва от Русия по време на военните и действия срещу ислямските терористи в Сирия, където показа отлични резултати.

Сега на орбита са пет спътника за пасивно радиотехническо разузнаване „Лотос-С1“ от системата „Лиана“. Но тя ще заработи напълно след броени седмици, когато към групата се присъедини апарата „Пион-НКС“. Благодарение на супер мощната си радиолокационна станция той ще следи за обстановката не само в морето, но и на сушата – денонощно и независимо от капризите на времето. В състояние е да засича цели, които спазват радиомълчание и да определя техните координати  с точност до метър.

Това позволява да бъдат нанасяни с хирургическа точност удари с ракети в целия диапазон на тяхната далекобойност. Хиперзвуковите крилати ракети „Циркон“ например, скоро ще летят на разстояние  1500 км. Става дума за оръжие, срещу което не само днес, но и в обозримото бъдеще няма защита – пред него всеки враг  е напълно безпомощен. Насочвани от „Лиана“  хиперзвуковите „Циркони“ ще направят невъзможна морската комуникация между САЩ и съюзниците им от НАТО в Европа например. Разположени в различни райони на световния океан руски военни кораби и подводници, които вече са въоръжени още и с крилати ракети „Калибър“ и хиперзвуктовите „Кинжал“, ще са в състояние безпроблемно да достигат всеки  обект – на море или суша, независимо на кой континент той се намира.

Апаратите на „Лиана“ могат да маневрират и да се снижават, ако е необходимо за да получат още по-подробна информация за определен обект. Работят на височина до 900 км над Земята, което ги прави практически недостижими за противоспътниково оръжие.

https://i0.wp.com/cdn.profile.ru/wp-content/uploads/2020/10/giperzvukovaya-raketa-ssha-cel.jpg?w=640&ssl=1

„Лиана“ ще предоставя на руското военно командване информация, която е невъзможно да бъде получавана чрез земни и морски радиолокационни станции. Става дума за ключови обекти, като стратегически ракетни бази, предприятия, полигони, летища, корабни групировки, въоръжени поделения на земята и пр. И, естествено – и за центровете, където се вземат решения, като точно определя техните реални координати. Остава те да те бъдат програмирани в изкуствения интелект на високоточните оръжия. А те работят на принципа „стреляш и забравяш“ – врага със стопроцентова сигурност ще бъде унищожен.

Та такава е космическата система за разузнаване и целеуказание „Лиана“. И, ако се наложи, тя без проблем ще  насочи един „Циркон“ точно към залата, в която „титаните на мисълта“ от  АСБ са се събрали да планират поредните си безумия относно Русия.

Ей така, ще си влезе неканена  хиперзвуковата ракета през прозореца, с пренебрежение преодоляла смешните за нея препятствия от типа на  Patriot например. Само дето „атлантическите съветници“, заслепени от своята омраза и невежество  няма и да разберат, какво им се е случило –  просто няма да им остане време да го направят.

Те вече ще са в други измерения.