Внимание: смомби зад волана!

Внимание: смомби зад волана!

https://i0.wp.com/www.jagranimages.com/images/13_05_2018-roadsafetynnn_m.jpg?w=640&ssl=1

Признавам, че се ядосвам винаги, когато видя някой образ да шофира и да разговаря по смартфона си. Прави ми впечатление, че това все по-често вършат и мили дами. В такава ситуация инстинкта ми за самосъхранение ми дава незабавно команда да се отдалеча от този автомобил.
За съжаление, това се превръща в истинска епидемия – най-вече сред младите хора. Те въобще не си дават сметка, че да държиш с едната си ръка смартфона и да разговаряш, докато шофираш, си е истинско бедствие – за теб самия, а най-вече за невинен пешеходец, велосипедист или друг водач.


През 2015 година дума на годината в Германия стана “смомби” (комбинация от смартфон и зомби). С нея се определят хора, които са силно зависими от мобилните си телефони. А практически това са повечето млади хора под 25 години. Те са с непрекъснато вперени в смарфтона си погледи и нищо друго не забелязват. Движат се по улицата, като не гледат, какво се случва там, а екрана на телефона си. Не е за учудване, че глухи и слепи за околното пространство, точно те най-често попадат в различни неприятности.
Но ако смомби-пешеходеца е опасен най-вече за себе си, то смомби зад волана е реален потенциален убиец на пътя. Анализи на експерти сочат, че този, който разговаря по телефона си, докато шофира, има много голяма вероятност да попадне в пътнотранспортно произшествие.

В тези две секунди, когато водача разговаря по смартфона си при скорост на колата от 50 км/ч, той преминава “сляпо” десетки метри! Път, на който внезапно може да се окаже дете или възрастен човек, велосипедист или друга кола. Но за този, който говори и шофира, ще е твърде късно да реагира. А има и невероятни тъпанари, които по време на управление на автомобила, ползват и приложения на телефона си. Можете да си представите, каква смъртна опасност носят те за други хора – та реално автомобила неуправляемо лети с висока скорост десетки метри! Факт е, че невнимателността на шофьора, заедно с употребата на алкохола и високата скорост, са основните причини за произшествия с летален изход.


Да държиш волана с една ръка, а с другата смартфона си, не е признак на майсторлък в шофирането, а на пълна безотговорност. Психолози отдавна са забелязали, че колкото по-високо самочувствие и самоувереност демонстрира един човек, то той е толкова по-глупав. Тъжното е, заради подобни тъпоглавци всяка година стотици хора понасят тежки травми, стават инвалиди, не са малко и тези, които намират смъртта си под летящия и неконтролиран автомобил. Само защото са имали лошия шанс да срещнат смомби зад волана…

А най-страшното е, че май на никой не му пука от случващото се. И затова по улиците и магистралите ни ще продължават да хвърчат смомби – потенциалните убийци със смартфон в ръка зад волана на автомобила си…