Власт за лична употреба

Власт за лична употреба

Фирми, непосредствено свързани с  Кирил Петков, Асен Василев, Васил Терзиев, Даниел Лорер и други властимащи у нас ще спечелят много пари. Благодарение на връзките си със „силните на деня“, в джобовете на техните собственици ще се изсипят милиони. Човек трябва да е страшно наивен, ако допусне, че и самите управници няма да спечелят от цялата тази далавера – та нали, ако те не бяха на власт и близките до тях „бизнесмени“ нямаше да се позлатяват.

Любопитна е и далаверата, която се върти около покупката на влакове за един милиард лева от министерството на транспорта. А негов министър е партиецът от „Продължаваме промяната“  Георги Гвоздейков. След като тя се реализира то към групата на родните милионери ще се присъединят нови овластени и ревностни борци за „демокрация евроатлантични ценности“.

А сега сме свидетели на друг ярък пример за тотален грабеж на национално богатство: покупката на американски бойни машини.  Народното събрание прие окончателно законопроекта за ратифициране на Международен договор (LOA) BU-B-UCP „Придобиване на бойни машини Страйкър“. Цената, която плащаме е огромна за мащабите и възможностите на държавата ни – предвижда се за удоволствието да се перчим със „Страйкър“-и да платим над един милиард и 210 милиона долара за близо 200 машини. Други 65 милиона долара ще хвърлим за пазаруване на  американско артилерийско и стрелково въоръжение. А се подготвя и сделка за покупка на американски противотанкови ракети Javelin с прогнозна стойност 101 милиона долара.

Купуването на бронетранспортьорите „Страйкър“ се очертава наистина да е един от върховете на корупцията в съвремената ни история. Най-малкото защото  т.н. „бойни машини“ не стават за военни действия. За това аз вече писах на сайта ми. В коментара цитирах  оценката на Марк Пери – експерт в авторитетната американска изследователска организация Институтът Куинси, специализирана във военната област. Заради купищата недостатъци на бронираните машини „Страйкър“ той ги нарича „капани на смъртта“. Тях ги произвеждат  единствено за да печелят военните корпорации и висшите военни бюрократи, твърди Марк.

На същото мнение е и влиятелната американска медия The National Interest. След като анализира случващото се с оръжията, дадени от САЩ на Украйна, тя стига до  извода: „Страйкър“ не става за бойни действия! А освен това е много  скъп, сложен и изключително труден за поддръжка.

В края на март 2023 г. тогавашният украински военен министър Алексей Резников заяви, че въоръжените сили на страната са получили американски бронетранспортьори „Страйкър“. С тях щели да бъдат  въоръжени бригадите, с които киевският режим планира да започна своето „контранастъпление“.

Седмици по-късно „Страйкер“-ите, заедно с немски, британски, полски, френски и други западни въоръжения вече бяха сред поразените в украинската степ. Те горяха като кибритени кутийки от ударите на руските оръжия. The Washington Post  и The Wall Street Journal  разказаха за ликвидирането на много от тях при опита да се пробие руската отбрана („линията на генерал Суровикин“) край село Вербовое (Запорожска област) през септември т.г. А Forbes  написа, че съдбата на няколко десетки от предадените на Киев 189 бронетранспортьори „Страйкър“, е неизвестна – те някъде са пропаднали.

Защо тогава депутатите от „ПП-ДБ“, ГЕРБ/СДС и ДПС  с лекота хвърлят над два и половина милиарда лева, за да купуват тези „капани на смъртта“? Трябва да си завършен глупак, за да повярваш на красивите им приказки, че с тях  те искат да укрепят националната ни сигурност. Както и на думите на бившия възпитаник на съветска военна академия, а сега върл натовец Тодор Тагарев, че  покупката на „Страйкър“- ите  е “малък празник” за Сухопътните ни войски!

Правят го, защото така са им заповядали господарите им от САЩ. Американски изследователи изтъкват, че външната политика на САЩ не се определя от президента, а от 4 военно-промишлени корпорации: Lockheed Martin, Boeing, Raytheon и General Dynamics. Приказките за „защита на националните интереси“ и „развитие на демокрацията“ са само параван, който крие техният мерак да печелят отвсякъде. Мощният лобистки потенциал, с който тези корпорации  разполагат, им позволява да корумпират нужните им управници по света и у нас. Не случайно военен министър на САЩ е именно Лойд Остин – до назначаването му на този пост той е в управлението на Raytheon Technologies. Точно военно-промишленият комплекс на САЩ формира и политиката, която следват  нейните посолства в чужбина.

С това може да си обясним и радостта на американският посланик у нас г-н Кенет Мертен от факта, че България е започнала да купува големи количества американски въоръжения. Задоволството си от поведението на управниците ни той изрази през октомври в интервю за НОВА. В него той съобщи и за специално изпратен от Пентагона американски експерт, който вече работи в българското военно министерство. „Към момента смятам, че сътрудничеството ни в тази сфера върви много добре“,  заяви г-н Мертен.

Държавата ни катастрофира отвсякъде: руши се образованието ни, здравеопазването е  в кома, нямаме една нормална магистрала… Вече втора седмица е блокирано движението в столицата например, от срутени дървета, храсти, всевъзможни боклуци, в резултат на бурята в края на миналата седмица. И най-вероятно така ще остане още много дълго – на властите не им пука за проблемите, създадени на гражданите. За тях е от значение те навреме да плащат данъците си и да не протестират.

Но прахосването на близо 2.5 милиарда лева за „капани на смъртта“ само на пръв поглед изглежда неразумно. Всъщност то е отлично пресметнато: благодарение на него милиони долари ще потекат към джобовете на тези, които са се потрудили това безумно решение да стане факт. Лобистите на американските военни корпорации са коректни хора – те плащат много добре и навреме на тези, които изпълняват поръчките им. Показателен в това отношение е т.н. Локхийдски скандал, разиграл се в няколко държави (Федеративна република Германия, Италия, Нидерландия и Япония). Става дума за огромни суми, които техни управници са получили от „Локхийд“. Така американската авиостроителна компания им се е отблагодарила, защото са предпочели да купили точно нейните самолети.  Подробности за тази невероятна далавера  можете да прочетете тук.

Най-вероятно по същия сценарий се разиграва и сделката с бронетранспортьорите „Страйкър“ и останалите въоръжения и боеприпаси, които ще пазаруваме за стотици милиони долари от САЩ. Просто такива са ни управниците – досегашното им развитие е изпълнено с всевъзможни далавери, мафиотски и шуробаджанашки изпълнения, с нагли мошеничества. А единственото, заради което те неистово и арогантно напират да са на власт, е възможността да плячкосват.

В интерес на истината немалко наши сънародници са наясно, какви ги вършат управниците. Така нови данни от проучвания на общественото мнение сочат, че огромната част от българите са все по-силно разочаровани от тях. Само 22 на сто се доверяват на премиера Денков, докато 58 на сто не му вярват. От българите 70 на сто нямат доверие на Кирил Петков, 63 на сто – на Бойко Борисов, 62 на сто – на Христо Иванов. На правителството като цяло се доверяват едва 20 на сто, а на парламента – жалките 13 на сто.

Но абсурдът е в това, че въпреки огромното разочарование от недоразуменията, които управляват днес България, ако сега се проведат избори отново бандитската шайка на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще ги спечели. Оказва, че  прекрасната ни Татковина е населена най-вече от мазохисти, които неистово желаят да бъдат ограбвани, презирани, унижавани, манипулирани от супер мошеници на власт.

А това  означава, че последното място, което заемаме в Европа по жизнен стандарт ни е стабилно гарантирано. И съсипването на прекрасната ни Татковина ще продължава с ускорени темпове…