Вкусотии, но заредени с много рискове за здравето ни

Вкусотии, но заредени с много рискове за здравето ни

https://i0.wp.com/i.ytimg.com/vi/LRcmXSdjdC8/mqdefault.jpg?w=640&ssl=1

Задават се хубави празници. И както си се полага, трапезите ще се отрупат с всякакви вкусотии. Естествено, на тях ще се намира и месо, различни деликатеси, алкохол в достатъчно количество – та за много хора доброто настроение е немислимо, ако точно тези лакомства отсъстват!
Но има проблем: червеното месо, колбасите, алкохола. В продължение на пет години британски учени са изследвали 500000 мъже и жени. И така са стигнали до извода: дори умереното ядене на месо, провокира появата на рак на червата! Другият опасен продукт, за който винаги трябва да помним, защото също увеличава риска от този вид рак, е алкохола.
При това препоръките на здравното министерство, какво количество месо е безопасно за здравето, не са съвсем точни, ни информира Guardian. Типичната британска закуска – кренвирши и бекон, включва около 130 грама твърде опасни полуфабрикати. Тамошните здравни власти препоръчват тези, които консумират по 90 грама обработено червено месо на ден, да го намалят до 70 грама. Три тънко нарязани парчета говеждо, агнешко или свинско месо, с размер около половин филия хляб, са около 90 грама. Приготвена закуска с два “типично британски“ колбаса и две парчета бекон, е около 130 грама.
Учените са анализирали данни от британската биобанка и така са установили, доколко опасно може да е всяко следващо късче шунка, бекон, кренвирши. Рискът да получи рак на червата човек, който яде месо средно по 76 грама на ден, е с 20 на сто по-висок, в сравнение с хората, които хапват по 21 грама. Всяко следващо късче шунка или бекон (около 25 грама) увеличава риска с 20 на сто. Всяко парче говеждо, агнешко или свинско месо (50 грама), увеличава риска от онкологично заболяване с 19 на сто.
Пиенето на алкохол е друг значим фактор на риска от раково заболяване – то заплашва пиещите с 24 на сто, за разлика от трезвениците.

Да се отрича категорично похапването на месо едва ли е справедливо – то е важен източник на желязо например, необходимо на организма ни. Но трябва много да се внимава с поеманото количество от него, особено с червеното и обработеното месо. И колкото по-малко похапваме от червеното месо и всевъзможни колбаси, шунки, бекон и пр., толкова по-голяма е вероятността да се предпазим от развитие на рак на червата.
Изводите на британските учени за рисковете, които ни носи червеното и обработеното месо, се потвърждават и от други изследователи. Така учени от Калифорнийския университет, след като анализираха данни за 45204 жени, заявиха: месото увеличава риска от рак на гърдата. Техни колеги от Сингапур пък откриха, че червеното месо заплашва човека не само с онкологично заболяване, но и с проблеми с бъбреците.
Уолтър Уилет – професор по епидемиология и хранене в Харвардското медицинско училище е на мнение, че ако хората се откажат от месото, то ранните умирания ще намалеят с повече от една трета. За него здравословното хранене е основано най-вече на растителна храна – ако човек следва това правило, то той ще снижи многократно риска практически от всичко, което заплашва организма му. Така вероятността от ранна смърт намалява с до една пета, само ако заменим порцията месо с шепа орехи.
И проучване на Световния фонд за изследване на рака, осъществено сред 51 милиона души, също сочи консумацията на обработено месо, като основна причина за поява на рак. Става дума за месо, което е преминало през осоляване, изсушаване, опушване или други подобни процеси, за да се подобри вкуса му или да се консервира. Най-популярните такива продукти са бекон, шунка, колбаси, кренвирши, наденица, сланина, месни консерви. Установено е, че колкото повече подобно месо консумираме, толкова по-висок е риска от заболяване от рак и преждевременна смърт. Вероятността човек да развие колоректален карцином (рак на дебелото черво) при редовна употреба на хот-дог например, се увеличава с над 21 на сто. При хора, които изяждат редовно на ден около 160 грама обработено месо (два кренвирша например), с 44 на сто се увеличава риска да умрат от ранна смърт.

https://i0.wp.com/salamati.ir/wp-content/uploads/2017/05/ghazaa.jpg?w=640

Има основания за безпокойство: очаква се в следващите 15 години броят на болните от рак на планетата да се увеличи с 58 на сто и да надхвърли 24 милиона души. Световната здравна организация определя точно това заболяване, като проблема №1 на човечеството през този век. Очаква се от него да починат над един милиард души срещу 100 милиона, умрели от рак през миналия век.
Затова, ако ни интересува здравето ни, е добре да помним древната мъдрост: последният и най-висш дар от боговете на човека, е чувството за мярка! Нещата за похапване и пийване могат да радват сетивата ни, но са в състояние да ни създадат и твърде сериозни проблеми.