Вкусните антибиотици: част 2

Вкусните антибиотици: част 2

Лук
Лукът има същите фитохимически свойства, както и чесъна. Луковичната обвивка поставена върху рана облегчава болката, спира кръвотечението и убива микробите.
Серните съединения в лука чистят черния ни дроб, укрепват имунната ни система, намаляват риска от поява на рак. Непретенциозният зеленчук е ефективно средство в борбата с множество болести. И неслучайно той, заедно с чесъна, се смятат за растения № 1 на планетата.

Хрян
Има силен бактерициден ефект – разрушава вредни микроорганизми, като бактерията Ешерихия коли (E. coli), салмонелозни бактерии, бактерията Yersinia enterocolitica.
Хрянът се препоръчва и за защита срещу тумори. Особено полезен е японския вид хрян – хонуасаби. Той има силни антибактериални свойства – подавя развитието на Streptococcus mutans, бактерия, която предизвиква кариес. Използва се и за борба с ракови тумори. Активизира имунната ни система.

Джинджифил
Не случайно го наричат още “могъщия корен”. Той е един естествен антибиотик, който се справя с инфекции много по-добре от синтетични антибиотици, като ампицилин, тетрациклин, хлорамфеникол. В проучвания е установено, че джинджифила е ефективен дори против супербактерии, които не реагират на традиционно лечение.

Ябълков оцет
Тази напитка направо си е суперпродукт – без проблеми “разстрелва” вредните микроорганизми, попаднали в нас. И така ни пази от всевъзможни токсини. Ферментиралите ябълки, от които се прави, са смъртоносни за бактериите Staphylococcus aureus и за Pseudomonas aeruginosa.

Мед Манука
Това е уникален мед от Нова Зеландия и югоизточната част на Австралия. Той е много мощен естествен антибиотик и неслучайно цената на един килограм манука е между 150 и 400 долара. Антибактериалната съставка метилглиоксал (MGO) при него е с най-висока концентрация спрямо всички останали видове мед. А колкото по-голяма е тя, толкова по-силно антибиотично действие имат те.

Медът от манука унищожава много бактериални и гъбични микроорганизми: Escherichia coli, Staphylococcus Aureos, Citrobacter freundii, Proteus Mirabilis, Pseudomonas Aeruginosa, Salmonella Typhimurium, Streptococcus faecalis, Streptococcus Pyogenes, Helicobacter Pylori…. Манука се справя дори със супербактерии, които са устойчиви към синтетични антибиотици. Използва се при лечение на рани, възпаления, изгаряния, алергии…

И не само е абсолютно безвреден, но е и невероятно полезен за здравето на човека – намалява холестерола, лекува диабета, подобрява съня, укрепва имунитета….

Канела
Тази ароматна подправка също има качества на естествен антибиотик. Тя ограничава възпаленията, стимулира имунната ни система. Нейните много полезни за здравето съставки са познавали и ценели в най-дълбока древност – имало е време, когато тя е струвала повече от златото.

Нееднократно е споменавана и в Библията. Пречи на растежа на различни бактерии и гъбички. Цинамалдехидът, който съдържа, блокира освобождаването на възпалителни агенти по клетъчните мембрани.

Разбира се, с тези продукти далеч не се изчерпват полезните за здравето ни натурални храни и подправки. На сайта ми ще ви запознавам и с много други от тях, за които увлечени в нашето динамично, забързано и напрегнато всекидневие, нерядко забравяме.

И когато ни настигнат някакви здравословни проблеми тичаме към аптеката, без да си даваме сметка, че илачите, купени от нея могат по-скоро да ни навредят, отколкото да ни помогнат.
За разлика от нашите верни, сигурни, безопасни съюзници, сътворени в изобилие от майката Природа.