Вкусна и необходима за здрав и дълъг живот

Вкусна и необходима за здрав и дълъг живот

 

 

 

За мен тя е любима храна. Малка или голяма, тантуреста или крушообразна, чиста или петниста като леопард – тя активира сетивата ми, щом я зърна. И това е обяснимо: трудно би се намерило нещо по-вкусно от парче печена тиква, полята с малко мед и поръсена с натрошени орехи!
Но непретенциозната тиква е не само по своему изящен продукт на майката Природа – тя притежава и изключителни целебни свойства! Богата е на витамини, които са ни много нужни, особено в предверието на зимата. Тя е носител на почти всички витамини от групата В, на витамините А, С, Е. В нея има и витамин К, който почти не се среща в други плодове и зеленчуци. Необходим ни е за нормалното съсирване на кръвта и правилната работа на черния дроб, за усвояването на калция в организма, за здравето на костите, пази ни от остеопороза и атеросклероза.


Особено внимание трябва да обръщаме на тиквата и поради това, че в нея се съдържа един не много известен витамин – Т (карнитин). Продуктите, от които можем да го получим не са толкова много, а точно той е много полезен за здравето ни. Карнитинът е отговорен за качеството на кръвта и броя на тромбоцитите в нея. Ако витамин Т не ни достига, то ние няма да имаме достатъчно енергия, ще сме вяли и отпуснати, защото ще е нарушен метаболизма в организма ни. Той играе много важна роля и за намаляване на теглото ни, за развитие на мускулна маса и за оформяне на красиво тяло. И тъй като улеснява усвояването на храна, богата на мазнини той, заедно със съдържащия се в тиквата витамин D, помагат на храносмилането ни да се справи с тежка храна. Затова тиквата е оригинална и много полезна гарнитура към свинско печено например.
Тиквата предотвратява и появата на онкологични заболявания. Учени от университета на Колорадо установиха, че тиквата буквално убива рака на панкреаса. Особено добре се проявява този и антиканцерогенен ефект при жените – защитава ги от ендометриален рак например.


Калият в тиквата подобрява работата на сърцето, необходим е и при проблеми с кръвоносната система. Тиквата ни помага да имаме здрав сън. Фибрите и пектина в нея почистват организма ни от шлаки. Тя минимизира проявата на токсикоза. Чудесно природно средство е за укрепване работата на черния ни дроб. Подобрява храносмилането и обмяната на веществата. Укрепва зрението ни благодарение на каротина – неговото съдържание в нея е пет пъти повече, отколкото в морковите например!
Тиквата помага на хора, които са решили да свалят някои и друг излишен килограм. Причината за това е целулозата в нея – след като сме я похапнали, чувството ни за заситеност се запазва за дълго. При това самата тиква е нискокалоричен хранителен продукт: 100 грама от нея съдържат само 22 ккал, от които на мазнините се падат едва 0,9 ккал.
Тиквата нормализира кръвното ни налягане и ни помага да се избавим от камъни в бъбреците. Усилва регенерацията на тъканите. Подобрява състава на кръвта. Заздравява цялата сърдечносъдова ни система. Да не забравя да спомена и това, че тя укрепва и имунната ни система. Активно работи за растежа на децата и забавя стареенето при възрастните.

На практика тиквата благоприятно влияе на всичките ни органи – от зрението и кожата до черния дроб и сърцето. Напълно заслужено знаещи хора я определят като един от най-мощните природни антибиотици. Неслучайно Авицена (980 – 1037 г.), смятан за един от бащите на съвремената медицина, автор на философската и научна енциклопедия „Книга на лечението“ и медицинската енциклопедия „Канон на медицината“, горещо я е препоръчвал за лечение на различни заболявания.
Тиквата е и великолепно козметично средство – безопасно, за разлика от козметиката, излизаща от фармацевтичните предприятия. Дамите, които са я включили в менюто си, могат да не се тревожат за своята кожа – като способства за активна регенерация на нейните горни слоеве, тя подобрява цвета и структурата и. Тиквата прави ноктите и косата им здрави и красиви. Желязото, на което тя е много богата, придава още по-привлекателен цвят на лицето им.
Тиквените семки са богати на микроелементи – желязо, магнезий, калций, фосфор, на омега-3 мастни киселини и други. Особено ценен за мъжете е цинка в тях – той оптимизира работата на пикочно-половата система, с която мъжете започват да имат проблеми по-рано или по-късно. Подобрява се и производството на тестостерон – не случайно тиквата се определя като един от мощните афродизиаци.
Мъжете над 40 годишна възраст трябва всеки ден да си хапват сурови тиквени семки – поне по една супена лъжица. Те са истински балсам за една от най-уязвимите части на тялото им: простатата.


Точно невзрачната и често пренебрегвана тиква, притежава уникално съчетание на съставки, с което превъзхожда немалко плодове и зеленчуци. Тя ни предпазва, а ако – недай си Боже!, са ни дошли някакви заболявания, ни съдейства да се отървем безопасно от тях. Още повече, че можем да си я хапваме по всякакъв вид – сурова, варена или печена. Чудесно и вкусно се съчетава с ориз, моркови, риба, месо, лук, чесън, ряпа, репички… От нея може да се приготви практически всякакво ястие – от салата и супа до всевъзможни сладкиши.
Японците, които много я обичат и тя активно присъства в храната им, я определят като продукт за здрав и дълъг живот. Можем да им вярваме – страната на изгряващото слънце е в челната тройка на държавите с най-много дълголетни хора (другите две страни са Швейцария и Италия).
Ето защо вкусната и достъпна тиква трябва да я има по-често на трапезата ни.