Витаминът на слънцето, без който няма да сме здрави

Витаминът на слънцето, без който няма да сме здрави

Това, че витамините като цяло са ни необходими за да живеем, е добре известно. Заедно с минералите, незаменимите (есенциални) мастни киселини и аминокиселините, те позволяват на организма ни да работи оптимално.
Същевременно се откриват и нови способности на най-важните витамини, които продължават да изненадват дори и специалисти в тази област.
Оказва се, че витамин D е изключително ценен за сърцето ни – той намалява вероятността от смърт от инфаркт. Слънчевият витамин осигурява на организма ни т.н. кардио-респираторна издръжливост. Става дума за способност да се извършва физическа дейност, която натоварва сърдечносъдовата и дихателната системи. Ако този витамин го има в достатъчно равнище в организма ни, то ние се справяме и с високи физически натоварвания. Тогава сърцето и дробовете ни не спират да подават кислород в муксулите ни. А точно хората, които са по-издръжливи, физически работоспособни, живеят и много по-дълго. Това се случва дори, когато те имат и някои заболявания (високо кръвно налягане, диабет и др.) или вредни навици – пушат например.

В навечерието на зимата се увеличават заболяванията на дихателните пътища, като оталгия (болка в ухото), бронхит, пневмония, простуда… Една от причините за това е недостига на слънчева светлина и намаленото равнище на производство на витамин D. Той защитава организма ни от инфекции, като повишава в дробовете ни концентрацията на антимикробни пептиди – природни вещества, които имат ефект на антибиотици. Така слънчевият витамин ни предпазва от неприятните и опасни остри респираторни заболявания – той два пъти намалява риска те да ни дойдат на гости.
Преди две години учени от Калифорнийския университет заявиха, че по-високото съдържание на витамин D в организма, е способно да намали риска от развитие на онкологично заболяване. В интерес на истината други техни колеги още през 80-те години на миналия век, свързаха дефицита на слънчевия витамин с някои видове рак. Това е една от причините хора, които живеят в страни с по-малко слънчеви дни, да имат повече шансове да заболеят от рак на дебелото черво, гърдата, дробовете, пикочния мехур… Изводът е, че ако искаме да се предпазваме от онкологични заболявания, ще трябва да си осигуряваме и високо съдържание на витамин D.

Слънчевият витамин е изключително полезен за костите ни. Ако той не ни достига, те преждевременно започват да остаряват – организма няма да е в състояние да усвоява калция, който ги прави здрави и силни. Тогава и много неприятните болести, като остеопорозата и размекването на костите (остеомалация), няма да закъснеят да се появат.
Витамин D забавя развитието на разсеяна склероза и други автоимунни заболявания, пази мозъка ни от повреди, защитава клетките ни от стареене и др.
Много важен източник, който помага на организма ни самостоятелно да произвежда и витамин D, е слънцето. Но не винаги ни стига времето за разходки на открито. А има и сезони, като задаващата се зима, когато и то не се показва често. Как да си осигуряваме безценния витамин тогава?
Естествено, ако потърсим съвет от лекари, те със сигурност ще ни препоръчат да отидем до аптеката и да си купим хапчета. Бързо и достъпно решение на проблема – според тях. Само дето понякога забравят да ни предупредят, че всичко що идва от фармацевтичните фабрики, има и добавена стойност – носи странични и опасни вреди за организма ни.

По-добре е да се доверим на природата – тя е създала и алтернативата: храна, която ни предоставя и слънчевия витамин. Припомням ви някои от продуктите, които го доставят на организма.
Мляко – в кравето мляко се съдържа до 50 на сто от дневната норма витамин D, а в козето – до 40 на сто. На масата ни трябва да има редовно и сирене, кашкавал, масло…
Яйца – те са носители на много витамини, включително и на витамин D. Едно яйце е достатъчно за да ни осигури 11 на сто от дневната норма на слънчевия витамин.
Хайвер – дава ни много белтъчини, витамините А, B12, В6, калций, желязо… И разбира се и витамин D.
Риба – всяка мазна риба (сьомга, херинга, скумрия и др.), е богат източник на витамин D. Тя ни доставя до 200 на сто от неговата дневна норма.
Гъбите пък са отлично решение за хора, които искат да увеличат равнището на витамин D, без да прибягват до лекарства или храна от животински произход.
Когато редовно тези продукти са в менюто ни, ние ще увеличаваме равнището на слънчевия витамин в организма си и така ще укрепваме и здравето си.
За съжаление, заради начина ни на живот на нас ни остава все по-малко време да сме сред природата. Другата причина е, че все повече се храним и с неща, които не са полезни за организма ни. И поради това и дефицита на слънчевия витамин е нещо съвсем обичайно за много хора.

Но трябва да се стремим да си го осигуряваме, ако искаме да се предпазваме от различни заболявания – като проблеми с костите, склероза, мускулна атрофия, депресии, рак… Затова трябва всекидневно да намираме време, за да сме на слънце, макар и за 10-15 минути. И да се храним с продукти, които ще ни доставят този жизненоважен витамин.
За наше щастие, страната ни е разположена в прекрасно кътче на планетата. И ние, за разлика от хората от северните страни, не изпитваме недостиг от слънце. Ето защо едва ли е необходимо да приемаме изкуствено създавания витамин D. Освен, разбира се, ако за това няма изрични предписания от компетентен лекар.
Здравият разум ни подсказва, че спокойно можем да минем и без продукти на фармацевтичната индустрия. Така ние не само ще увеличаваме парите си (спестения лев е умножен лев), но най-вече ще предпазваме тялото си от неизбежно съпровождащи всевъзможните лекарства, токсини. Не е тайна, че концентрацията на витамини в кръвта вследствие на прекомерно увличане към таблетки и мултивитаминни добавки, като нищо може и да ни отрови.


Достатъчно е да се храним нормално, балансирано, с различни зеленчуци и плодове, мляко, риба, зърнени храни… И така ще си осигуряваме и необходимото ни количество от слънчевия витамин.
За да имаме дълъг, безпроблемен и щастлив живот.