Виновни ли са те за бедите, които ни причинява Ковид-19?

Виновни ли са те за бедите, които ни причинява Ковид-19?

https://i0.wp.com/www.kleo.ru/img/articles/-28-02-2020-170741.png?w=640&ssl=1

Ново изследване на авторитетната агенция  Ipsos сочи, че сега хората в света най-много се вълнуват от пандемията от коронавирус. В петте главни проблеми, които ги тревожат влизат още безработицата, бедността и социалното неравенство, финансовата и политическа корупция, престъпността и насилието. Общо взето нищо ново – с изключение на пандемията, която се появи преди година. Останалите проблеми са си неизбежно присъщи на капитализма като социална система. И докато тя съществува и тях ще ги има – при това с тенденция за нарастване. Доказателство за това е и факта, че само 38 на сто от жителите на света са убедени: тяхната страна се движи в правилна посока. Много повече, обаче, са тези, които не са съгласни и вярват, че тя върви в неправилно направление (62 на сто). Това касае и жители на държави, които непрекъснато родни политици и медии ни сочат като еталон, единствено достоен за подражание: песимистите във Великобритания са 56 на сто, а в САЩ – 60 на сто.

В това проучване, в което са взели участие над 19000 души от 27 държави и което е представително за света като цяло, интересен факт е, че най-малко от коронавируса се вълнуват жителите на Русия – само 18 на сто от тях. Една от причините за това е, че Русия – за разлика от Евросъюза, се справя много добре с пандемията. А другата е, че точно тя разработи – поне засега най-ефективната и безопасна ваксина против Ковид-19: „Спутник V“. По брой жители, които са получили двете дози ваксини Русия заема първо място в Европа. Сега нейн приоритет са най-застрашените и граждани– тези, които са над 60 г.  С ваксинирани около 4 милиона души Русия е в групата на петте държави-лидери по техния брой (заедно с Китай, САЩ, Индия и Израел). Няма друга европейска държава, която да е ваксинирала напълно дори 3 милиона свои жители.

На този фон са интересни и резултатите от друго проучване на  британската компания YouGov. Основният извод от него е, че най-узнаваемата ваксина в света сега е руската „Спутник V“. И доверието в нея е изключително високо. Руската ваксина вече е регистрирана за използване в над 50 държави и на практика е спасила живота на много хора в света. „Спутник V“ има ключови предимства, включително и висока ефективност, което е потвърдено от най-престижното научно медицинско списание The Lancet. Впрочем и руският президент Владимир Путин, както стана известно, се е ваксинирал точно със „Спутник V“. Над 77 на сто от анкетираните са убедени: правителствата на техните държави са длъжни да осигурят достъп до различни ваксини и да предоставят на всеки възможността сам да направи избора на препарата, с които да се ваксинира.

Косвено доказателство за предимствата на руската ваксина „Спутник V“ пред нейните западни конкуренти е и факта, че САЩ и послушно следващите неговите нареждания  лидери на Евросъюза, сега водят яростна кампания за нейното дискредитиране. Така американското министерство на здравеопазването и хуманитарните услуги заяви в своя годишен доклад, публикуван през януари т.г., че Службата по глобални въпроси се стреми да убеди Бразилия да не разрешава руската ваксина. Американските власти обвиняват Русия, че тя се стреми чрез нея да разшири влиянието си  в Америка във „вреда на безопасността и сигурността на САЩ.“ Дреме им на американците, че Бразилия е сред лидерите по брой на жертвите от коронавирус – досега починалите от него в тази страна са около 304000 души. А други около 10000 души са в критично състояние.

https://i0.wp.com/mir-da.ru/wp-content/uploads/2020/04/italy-corona-masks-c5ec02.jpg?w=640&ssl=1

Дали, обаче, това е истината за руската ваксина? Дженифър Джейкъбс и Кася Климасинска в своя публикация за  една от най-големите информационни агенции – американската Bloomberg, цитират оценката на главният епидемиолог и съветник на американския президент по медицински въпроси – д-р Антъни Фаучи за руската ваксина. Е, неговото мнение е, че „Спутник V“ е твърде ефективна ваксина! Тези думи на д-р Фаучи – високо квалифициран експерт, сами по себе си са достатъчно категорично признание за качествата на руската ваксина.

За съжаление, точно самовъзхваляващият се като „демократичен“ Евросъюз, сега ни лишава от най-важното ни човешко право: правото на свободен избор. В конкретният случай на препарата, с който европейския гражданин би предпочел да се ваксинира против Ковид-19.

Интересен коментар по този повод се появи в един от най-авторитетните европейски вестници – френския Le Figaro (основан е през 1826 г.). Неговият автор – Ферган Азихари (известен анализатор на публичната политика и сътрудник на Института за икономически и фискални изследвания) твърди, че позицията на сегашното ръководство на Евросъюза е много опасна и реално вреди на здравето на европейското население. Така европейският комисар по вътрешния пазар Тиери Бретон отказа да разреши употребата на руската ваксина Sputnik V. Според автора на коментара по този начин „европейският комисар отказва да признае свободата на европейците да обмислят използването на чужди ваксини като руския  „Спутник V“. Според него не е нужно човек да има докторска степен по епидемиология, за да види тоталния провал на нашия континент с ваксинацията. Резултатът е, че ще станем свидетели на „ биологична, социална и икономическа смърт на хора, които биха могли да бъдат спасени“. Но, при условие, че европолитиците се откажат от русофобските си нагласи.

Ферган Азихари е шокиран от наглостта, демонстрирана от  еврокомисаря Тиери Бретон, според който Европейският съюз няма  от какво да се срамува заради поведението си по време на пандемията. Еврокомисарят забравя за закъснели и недостатъчни поръчки на ваксини, заради предразсъдъците си към техни производители, за невероятната си бюрокрация, за  спирането на цели отрасли на икономиката и т.н. За  Ферган Азихари отказът на еврокомисаря „да признае свободата на европейците да разглеждат използването на чужди ваксини като руската  „Спутник V“, която е оценена като високо ефективна от The Lancet“ показва, че идеологията преобладава над прагматизма и здравето на населението на Европа.

Той припомня за предупреждението на немския канцлер Ангела Меркел, която заяви категорично: германското правителство ще прави свои собствени покупки на руската ваксина, ако ЕС продължи да не изпълнява задълженията си. Тя ще последва действията на унгарския лидер Виктор Орбан, който мъдро не чакаше одобрението на регулатора в Брюксел за получаване на руската ваксина, а взе решение да я закупи. И така защити живота на милиони унгарци.

https://i0.wp.com/mignews.ru/aimages/03_20/290320_200852_41568_2.jpg?w=640

Тоталният провал на ваксинирането в Евросъюза е факт, а с него ще се задълбочават и икономическите трудности, мизерията, безработицата сред неговото население. За Ферган Азихари пълната липса на самокритичност сред европейските лидери не предвещава нищо добро и за в бъдеще. Проблемът е, че те не носят никаква отговорност – те „не плащат лично цената за своите грешки.“ Европолитиците и овластените евробюрократи няма да понесат и икономическите страдания, на които с действията си обричат милиони европейци. Резултатът от тези неадекватни действия на сегашните лидери на Евросъюза е, че относителният дял на хората, които искат техните държави да го напуснат, защото се е превърнал в общност  с несигурна добавена стойност, непрекъснато се увеличава, обобщава Ферган Азихари.

Добре е да имаме предвид всичко това, когато дойде време за избори за Европарламента.

А най-вече за това – струва ли си изобщо да бъдем членове на една общност без перспективи…