Виновна ли е тя наистина  за катастрофата на Европа?

Виновна ли е тя наистина  за катастрофата на Европа?

Европа стремително се променя и определено не към добро. Енергоресурсите са десет пъти по скъпи  спрямо средните показатели за последното десетилетие. Европейската индустрия е в пълен шок, предприятия фалират непрекъснато. Най-засегнати са  енергоемките сектори – алуминиевата и химическата промишленост, производителите на изкуствени торове и др. Умират малкия и средния бизнес, като  с идването на зимата хаосът вече ще е неудържим. Милиони европейци ще останат без работа, а заетите  няма да са в състояние да покриват основните си жизнени потребности от топлина, светлина и храна. Социалните помощи, които се отпускат от редица държави вече за нищо не стигат – те  биват буквално отнасяни от рекордната инфлация.

Забравят за охолният  си живот, на който се радваха доскоро и представители на разглезената „средна класа“ в богатите западноевропейски държави. Заради недостиг на дърва в редица европейски райони расте кражбата им от складове, магазини, камиони, вагони… Цените на дървата и на дървесните гранули в Германия сега са  два пъти по-скъпи в сравнение с миналата година. Във Великобритания масово изхвърлят домашни животни, защото собствениците им вече не са в състояние да се грижат за тях. В Полша се готвят да раздават противогази на населението – за да се сгрее през зимата ще му се наложи да гори и битови отпадъци.

Катастрофата не е измислена, нито пък е далечна – тя вече е на нашия континент и е напълно реална. Точен индикатор за това са растящите протести на обикновените хора – в Британия, Чехия, Австрия, Италия… На 26 септември хиляди германци демонстрираха против високите цени, енергополитиката, т.н. „зелена икономика“ и антируските санкции на федералното правителство.

Влиятелната немска медия Der Spiegel съобщи тревожни данни от най-ново проучване на института Civey. Публикацията, в която те се коментират, е озаглавена така: „Несигурността и гневът на германците нарастват!“.  Проучването показва, че настроенията на германците все повече се характеризират с гняв, безнадеждност и чувство за безсилие. Стремително намалява позитивното възприемане на това, което се случва в страната. Германците са все по-ядосани от политическата ситуация – радостни са едва пет на сто от  тях. Виновни за все по-мрачното настроение на германците са растящатга инфлация, страхът от още по-високи цени на енергията, несигурността за това, как ще се развият нещата в бъдеще, обобщава  Der Spiegel.

Гигантската машина за промиване на мозъци на Запад и у нас продължава да ни внушава, че истинският виновник за катастрофата, която вече се развихря на нашия континент, е Русия. Манипулаторите ни втълпяват, че тя  ограничава доставките на енергоресурси, повишава необосновано цените им и така създава невероятни проблеми на европейската индустрия. А от това страдат и милиони жители на континента. За манипулаторите истината няма никакво значение. При това те са наясно , че позволят ли си да ни я кажат, незабавно ще бъдат изхвърлени от високо платените си работни места.

А истината е, че  за възникналата криза с енергийните ресурси, която сега ликвидира европейската индустрия, най-малка вина има точно Москва. Тя се появи благодарение на абсурдната политика на позлатени и добре охранени задници, разположили се в лъскави кабинети на Брюксел и Вашингтон. Точно те измислиха и наложиха „адски“ забрани срещу Русия, с надеждата, че така тя ще бъде разгромена и поставена на колене.

Американският журналист  Даниел Р. ДеПетрис пише за Newsweek, че благодарение на действията на Запада цените на енергията са твърде високи. Точно заради антируските санкции, които той наложи, сега страда самият Запад. Колкото по-малко петрол има на пазара например, толкова повече расте неговото търсене, съответно и цената му. Същото се отнася и за природния газ,  въглищата,  урана и всички други ресурси, значителна част от които Запада е получавал преди санкциите и то за смешни пари  най-вече от Русия. Според  Newsweek скоро цените на петрола може да надхвърлят и 200 долара за барел, което ще е непосилен удар върху западната икономика. Медията припомня и предупреждението на Владимир Путин, че Москва няма да доставя петрол, газ и въглища на неприятелски държави (а те са тези, които въвеждат санкции срещу Русия, подобно на България). Това ще направи изключително трудно оцеляването на Запада (а и нашето!) през зимните месеци. Оказва се, че антируските санкции всъщност изключително болезнено се отразяват най-вече на Запада, прави извода Newsweek.

Ф. Уилям Енгдал е завършил Принстънския университет, сега работи в Центъра за изследване на глобализацията (CRG). Консултант и лектор е по стратегически рискове, автор е на бестселъри за петрола и геополитиката. Той публикува интерсна статия, озаглавена  „Енергийният Армагедон на Европа идва от Берлин и Брюксел, а не от Москва“. Тя започва с един факт: в края на август търгуваната пазарна цена за природен газ  в германския газов хъб Trading Hub Europe (THE)  е с над 1000 на сто по-висока, отколкото преди година. Режимът на канцлера Шолц лъже хората, че причината за това е войната на Русия в Украйна, но истината е съвсем друга, изтъква  Енгдал. Според него случващото се е  част от идиотският план на Евросъюза за деиндустриализация на една от най-енергийно ефективните индустриални концентрации на планетата. Това, което евролидерите старателно крият е начина, който те създадоха за определяне цената на природния газ днес.

В продължение на почти две десетилетия Еврокомисията, която защитава интересите на мегабанки като JP Morgan Chase и големи спекулативни хедж фондове, започна да полага основата за това, което днес се нарича пълна дерегулация на пазара на природен газ. В началото на 2010 г. ЕС се насочи към радикална промяна в правилата за ценообразуване на природния газ. Преди това неговите цени бяха определени във фиксирани дългосрочни договори за доставка по тръбопровод. Най-големият доставчик – руският Газпром, осигуряваше газ на ЕС, най-вече на Германия, в дългосрочни договори, обвързани с цената на петрола. Но това не се харесваше на американските производители на втечнен газ (LNG).  В техен интерес Еврокомискията чрез т.н. програма „Зелена сделка“ започна процес на „декарбонизиране“ на икономиката, с цел елиминиране на горивата от нефт, газ и въглища. Корумпирани европолитици, обслужващи интересите най-вече на американски корпорации, наложиха напълно незаконни промени в правилата на „Газпром“. Искането им бе руската компания – собственик на различни газоразпределителни тръбопроводни мрежи в ЕС, да ги отвори за конкурентен газ.

Големите банки и енергийни корпорации, които са истинските господари на Еврокомисията, изработиха нова ценова система, различна от дългосрочните, стабилни и евтини цени на руския природен газ, разпространяван по тръбопроводи. Поредица от бюрократични енергийни директиви на Еврокомисията, издавани до 2019 г., на практика ликвидираха дългосрочните договори с Русия.

Създадени бяха виртуални „хъбове“ за търговия на газ, като до 2020 г. един от най-големите от тях бе  холандският Title Transfer Facility (TTF) – т.н. еталон за газ в Евросъюза. Всичко това доведе и до невероятен скок в цената на руския природен газ. Германският министър на икономиката Роберт Хабек и шефа на еврокомисията – акушерката по образование Урсула фон дер Лайен, продължиха и с безумната си политика на отказ от газ за сметка на повече инвестиции в крайно ненадеждната вятърна и слънчева енергия. Истината е, че  самоубийствената енергийна криза, която продължава в Европа, е създадена в Брюксел, а не в Русия, заключава Енгдал.

Има ли начин да се спре летежа на Европа към нейното самоунищожаване? Има, разбира се – като незабавно се отменят безсмислените, неработещи антируски санкции и се пуснат  в действие  спрените тръбопроводи за пренос на руски газ и нефт. Като се прекрати всякаква военна помощ за агонизиращият марионетъчен  украински режим в Киев.  Като бъде спряна чудовищната антируска манипулация в медиите на Запад и в България. Като се върне Европа към взаимоизгодно икономическо, културно, научно, спортно сътрудничество със славянска Русия.

Но най-вече като на власт  не бъдат допускани в бъдеще патологични русофоби, невероятно безотговорни,  некомпетентни, алчни, корумпирани марионетки на англосаксите. Когато това се случи не само европейците, но и ние – обикновените българи, може да се надяваме на по-добър живот. За нас, за децата и внуците ни.

Добре е да си спомним и за всичко това  в изборния ден на 2 октомври.