Вейпинг или как да съсипем здравето си: част 1

Вейпинг или как да съсипем здравето си: част 1

Пушенето на електронни цигари, наричано още вейпинг (от англ. “vape” – вдишване на дим) днес е модно. Хората, пристрастени към него, ги наричат вейпъри. А за тяхното разпространение отново е съпричастна мощната индустрия за промиване на мозъци, без която днес нищо не се случва на пазара.

Тя ни убеждава, че за разлика от обикновеното пушене вейпинга си е напълно безвредно нещо: не поемаме канцерогени и токсини, дрехите ни повече не миришат на цигари, пушим си ги навсякъде и с нищо не застрашаваме живота на другите (посредством пасивно пушене).

Манипулаторите не забравят да подчертаят, че става дума за нова култура, а вейпърите са нещо много специално – за разлика от простолюдието, което си пуши цигари или въобще не пуши.
Реших да проверя дали това е истината за вейпинга. И тъй като съм си професионално деформиран, се зарових в различни изследвания, направени от утвърдени учени в реномирани университети.

Оказа се, че електронните цигари не са просто опасни – те са си направо смъртоносни! И човек трябва да е безкрайно наивен, за да се довери на изпечени манипулатори и да посегне към тях.
Парите, които се отделят при вдишване на електронна цигара увреждат ДНК и така повишават риска от рак.

Те водят до появата на специфични мутации, които провокират развитието на злокачествени новообразования. Това установиха генетици от Медицинската школа на Нюйоркския университет. А техни колеги от Калифорнийския университет откриха в организма на тинейджъри, които пушат вейп, ракови клетки. Равнището на опасни токсични вещества в организма им след използване на електронни цигари, е надвишавал нормата три пъти!

Изпаренията от електронните цигари увеличават риска от рак на пикочния мехур. Проучвания показват, че в урината на 92 на сто от вейпърите се съдържат от 2 до 5 съединения, които водят до рак. Те блокират възстановяването на ДНК в клетките, покриващи пикочния мехур и така повишават риска от онкологично заболяване при него.

Парите на електронните цигари съдържат в себе си и големи количества йони на олово и други тежки метали. Множеството отрови в изпаренията при вейпинга са резултат от “горенето” на част от изпаряваната течност чрез нагревателната спирала. В парите на вейповете се съдържа олово, никел, хром, манган. При това в количества, значително превишаващи концентрацията на тези цветни и тежки метали във въздуха.

Вейпингът довежда до смърт на моноцити – клетки на имунната система, които имат много важна защитна функция. Това установиха в Медицинския център на университета Рочестър.
Особено опасен е вейпинга за възрастни хора, тъй като увеличава риска от развитие при тях на смъртоносна пневмония.

Проучвания, осъществени в Лондонският университет „Куин Мери“ показват, че дима от електронните цигари е по-опасен е от изгорелите газове на автомобилите. Той способства за прилепване на вредни бактерии към дихателните пътища и така увеличава вероятността от възпаление в дробовете.

Учените са проследили влиянието на веществата, съдържащи се в дима при вейпинга върху молекулата PAFR, благодарение на която микроби и бактерии, предизвикващи пневмония, попадат в носа, гърлото и дробовете. И така са установили, че един час след вейпинг равнището на PAFR се е увеличило три пъти в сравнение с нормалното.

Пневмонията е сред основните фактори за смърт, като от нея умират главно възрастни хора и деца на възраст до 10 години.
Под влияние на рекламата на производителите на електронни цигари, основната доминанта в която е, че те не са вредни, вейпърите стремително се увеличава.

Особено тревожно е, че вече масово ги пушат тинейджъри и дори деца. Появява се поколение, което наистина е убедено, че във вейпинга няма нищо опасно. За съжаление, никотина и химикалите влияят изключително вредно най-вече на все още развиващите се системи на тялото и мозъка на младите хора.