Вейпинг или как да съсипем здравето си: част 2

Вейпинг или как да съсипем здравето си: част 2

Вейпингът принуждава хората да пушат все повече и по-често. И въобще не помага на пушача да се откаже от този толкова вреден за него навик. Изследвания показват, че между 70 и 90 на сто от вейпърите стават “двойни пушачи” – те продължават да пушат обикновени цигари и след като са преминали на вейпинг.

А редовната употреба на вейпа води до истинска никотинова зависимост и преминаване и към обикновени цигари. Така учени от Университета Питсбърт (Пит) установиха, че около половината ученици и студенти, които са пушили вейп постоянно или епизодично, преминават към цигари в продължение на близките две години.

В изпаренията на електронните цигари се съдържат токсични вещества. А това означава, че вейпърите, които сега свободно пушат навсякъде, подлагат непушачите на въздействието на формалдехид. Това химическо съединение, което е канцерогенно и силно токсично, се получава при горене – при горски пожари, изгорели газове на автомобили, в тютюнев дим.

Но се оказва, че го има и във вейпинга. Предизвиква рак и акролеин – само припомням, че през Първата световна война точно той е бил използван като химическо оръжие, защото силно дразни очите и кожата.
Учени от Калифорнийския университет в град Бъркли са наблюдавали хора в бар и са измерили равнището на токсичните вещества в него.

Така са установили, че тяхната концентрация, вследствие на вейпинг, е превъзхождала чувствително безопасните показатели. Равнището на поемане на формалдехид при 100 вдишвания на ден, е било повече отколкото при човек, който за същото време е изпушил 10 обикновени цигари.

Формалдехидът е вещество, което се използва при балсамиране на трупове. Повишава риска от левкемия и рак на мозъка при редовно въздействие. В електронните цигари той, както и акролеина, се отделят при нагряване на пропилена, гликола и глицерина, влизащи в състава на течността за тях.

Изпаренията от вейпъри в затворени помещения могат да доведат до анемия и до увреждане на яйчниците.
Само една електронна цигара е достатъчна, за да предизвика у човека мощен разлив на адреналин. А това го заплашва с повишено налягане, сърдечен пристъп и дори неочаквана смърт.
Електронните цигари вредят и на черния дроб – водят до натрупване на мазнина в него.


Другото много опасно съединение, което се отделя при вейпинга, е диацетил. То се използва за ароматизиране на електронните цигари и провокира неизлечими увреждания на дробовете.
Вейпингът много негативно се отразява на процеса на възстановяване на тъкани.

Химическите съединения, които влизат в състава на ароматичната течност отнемат от клетките енергия. А тя им е жизнено необходима за процеса на регенерация след увреждания.
Ароматизаторите при вейпинга не само влияят на вкусовите рецептори на вейпъра, но произвеждат у него свободни радикали. А това са отрови, които увреждат здравите клетки и също са свързани с развитието на рак и други заболявания.

Проблемът е, че продажбата на вейпи не се регулира и вкусните аромати (карамелен, шоколадов, черешов, тютюнев, тайнствен и пр.), привличат силно деца и млади хора.
Истината е, че вейпинга нанася много вреди на организма, като включително води и до зависимост. Той е точно толкова опасен за човека, както и пушенето на обикновени цигари.

Френският писател – академик Жан де ла Брюйер (1645-1696) е казал, че няма нищо друго, което хората тъй много да желаят да запазят и за което тъй лошо да се грижат, както собствения им живот.
Историята с вейпинга и вейпърите е поредно доказателство за това, че той наистина е бил прав.