Ваксините им – добри за търсачи на силни усещания

Ваксините им – добри за търсачи на силни усещания

https://i0.wp.com/vgudok.com/sites/default/files/article-img/20201102/privivka.jpg?w=640&ssl=1

Кампанията за ваксиниране у нас със западни ваксини набира все по-високи обороти. Призиви към населението летят отвсякъде, което означава, че лобито на фармацевтичните корпорации у нас е получило не само указания, но и още повече финансови ресурси.

А има защо то да се тревожи: желаещите да се изживяват в ролята на опитни мишлета намаляват. Ситуация, която впрочем сега се забелязва в цяла Европа. Така проучване на агенция Eurofound, което цитира американската медия Bloomberg, показва: в Евросъюза расте скептицизма относно предлаганите им ваксини против Ковид-19!  Подозрителността на европейците се е увеличила, след разкритията за странични ефекти от ваксината на  AstraZeneca, като поява на опасни кръвни съсиреци. Сега 34 на сто от европейците не желаят да се ваксинират, докато преди няколко седмици те са били 24 на сто. Впрочем един от експертите на Eurofound, който цитира Bloomberg – Дафне Аренд, казва: „Доверието във ваксините е свързано с доверието в институциите и това е проблем преди всичко за политиците.“

Проучването на агенция Eurofound показва, че най-висок е скептицизмът в България – 61 на сто от анкетираните са заявили, че се страхуват от ваксините. Поне за мен това е доказателство, че значителна част от сънародниците ни са съхранили здравия си разум и не са се подали на манипулациите на фармацевтичните тарикати.

Впрочем заради риска от поява на кръвни съсиреци след ваксиниране с продукта на  AstraZeneca, Норвегия го забрани  в страната. Норвежкият институт за обществено здраве стигна до извода, че ваксината на AstraZeneca не трябва да се използва поради връзката и със „сериозни инциденти с ниски тромбоцити, кръвни съсиреци и кървене“. Неговите специалисти препоръчват също да се изключи и използването на ваксината на Johnson & Johnson. А премиерът на страната – Ерна Солберг заяви: „Правителството реши, че ваксината AstraZeneca няма да се използва в Норвегия, дори и доброволно!“ Същевременно се ограничава употребата на ваксината на Johnson & Johnson в Норвегия – само, който не се страхува да рискува, ще може да се ваксинира с нея.  

За ваксината на Johnson & Johnson вече е установена поява на артериални или венозни тромбоемболични усложнения. Точно поради опасността от образуване на тромби след ваксиниране с нея, в САЩ започнаха нови клинични изпитания на продукта на Johnson & Johnson.

Друго проучване, осъществено от учени от Оксфордския университет, което цитира американската медия Barron’s  стига до извода, че риска от образуване на тромби след ваксиниране с продуктите на  Pfizer и Moderna е приблизително същия, както и при ваксината на AstraZeneca. У хора, вече ваксинирани с тях са открити тромбози на церебралните нерви  (CVT). Както може и да се очаква, компанията-производител – Pfizer оспори изводите на учените от Оксфордския университет.

Същевременно стана известно, че кoмитeтa зa бeзoпacнocт нa EМA е издал указание да се имат предвид и други възможни “странични“ вреди, след ваксиниране с продукта на Pfizer – като подуване на лицето. Според експерти на EМA  „съществува пoнe умeрeнa възмoжнocт зa нaличиe на причиннo-cлeдcтвeнa връзкa“ мeжду вaкcинaтa нa Pfizer и дoклaдвaни cлучaи нa пoдувaнe нa лицeтo.

В новото указание на ЕМА се съдържат също и препоръки да се следи за появата на редки тромбози след приложение на ваксината на Johnson & Johnson. Лекари се съветват активно да наблюдават пациенти в прoдължeниe нa три ceдмици cлeд прилaгaнeтo и зa признaци нa трoмбoзa и трoмбoцитoпeния.

На този фон е разбираемо защо Индия, която има сериозни проблеми с разпространението на коронавируса, не регистрира ваксините на компаниите Pfizer, Moderna и Johnson&Johnson. Всички те не са достъпни за нейното население. Но за сметка на това там започва ваксиниране с руската „Спутник V“, което е пореден и безспорен  успех за руските производители.

А най-голямата турска информационна агенция  „Анадолу“  (Anadolu Ajansı – AA) съобщи, че Турция започва производството на „Спутник V“. Така тя стана 63-тата държава в света, която е одобрила използването на руската ваксина против Ковид-19.

Кореспондент на AA  се е срещнал и е разговарял с ръководителят на катедрата по инфекциозни болести в Медицинския факултет на Университета в Анкара – д-р Исмаил Балик. Той разказва, че руската ваксина е ново поколение вирусни вектори, които развиват антитела и осигуряват качествена защита на човешкия организъм. Д-р Балик напомня, че последните изследвания показват: ефективността на руската ваксина е  97,6 на сто при хората, получили и двете дози. „Няма проблем с тази ваксина в която и да е от страните, където тя вече се използва. Няма странични ефекти, тя е изключително безопасна и ефективна ваксина“,  казва д-р Балик. А в нейната втора доза се използват и различни аденовируси, за да се осигури по-силен имунитет, подчертава той.

Д-р Балик напомня и за друго голямо предимство на руската ваксина – тя може да се съхранява при температура от 2 до 8 градуса. За разлика от ваксината на Pfizer например, която може да се запази само при минус 70 градуса. А това създава много сериозни логистични проблеми при транспортирането и прилагането и.

Д-р Балик припомня, че ваксината „Спутник V“ е най-ново поколение и за производството и са необходими най-модерни технологии. За щастие на Турция една от нейните фабрики ги притежава и затова руската ваксина ще бъде произвеждана  в нея – това ще започне през есента на т.г. А дотогава нашата съседка ще разполага с готови ваксини „Спутник V“ – тя е подписала договор с руския и производител за закупуване на 50 милиона дози от тях, които ще започне да получава в близките дни.

И в заключение – нещо любопитно. Сан Марино е една от най-малките държави в света, разположена в центъра на Италия – населението и е около 33500 души. Но тя стана първата в Европа, която победи Ковид-19, благодарение на руската ваксина „Спутник V“. От началото на май там е е регистриран само един заразен човек, докато прем месец март всеки ден в Сан Марино са се разболявали до 80 души. От всички ваксинирани в страната на 90 на сто  е била поставяна „Спутник V“. Изследвания на Института за социална безопасност на Сан Марино (ISS) са установили изключително висока ефективност на руската ваксина. Ето защо неговите експерти горещо препоръчват на тамошното население да се ваксинира точно с нея. ISS е открил, че тя предпазва и от много заразния британски щам на Ковид-19. В резултат от използването на „Спутник V“ смъртността от заразяване с коронавирус в Сан Марино е напълно изключена.

Тъй като властите на Сан Марино са закупили повече, отколкото им е необходимо от руската ваксина, сега те се готвят и да спечелят от тази сделка. „Спутник V“ те са придобили за по 10 евро за доза, но сега се готвят да я продават за по 50 евро. Всеки, който желае да се ваксинира с напълно безопасния и работещ руски продукт, трябва да посети Сан Марино и да прекара там три денонощия, съобщава представителя на ISS Франко Кавали.

Сан Марино се превръща в привлекателен център не само за италианци, но и за груждани от други европейски страни. Тук те могат да забравят за безумните забрани, наложени от европолитици-русофоби върху руската ваксина, които най-вероятно са и купени от лобитата на западните фармацевтични компании. И спокойно да се ваксинират със „Спутник V“.

За да не се безпокоят повече от съществуването на  пандемия от коронавирус…